Skip to main content

«Γέφυρες» για επανεκκίνηση των σχέσεων Ελλάδας – Λιβύης: Επικοινωνία Γεραπετρίτη με τη Λίβυα ΥΠΕΞ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI

Τη βούληση της Ελλάδας να αναβαθμίσει τη διπλωματική της εκπροσώπηση στη Λιβύη με τη διαπίστευση Έλληνα πρέσβη στην Τρίπολη εξέφρασε ο κ. Γεραπετρίτης

Την ανάγκη επανεκκίνησης των σχέσεων μεταξύ Αθήνας και Τρίπολης υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τη Λίβυα ομόλογό του Νάιλα Μανγκούς.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Έλληνας ΥΠΕΞ επισήμανε την ανάγκη διάνοιξης απευθείας διαύλων επικοινωνίας, καθώς και την απόφαση της Ελλάδας να αναβαθμίσει τη διπλωματική της εκπροσώπηση στη Λιβύη με τη διαπίστευση Έλληνα πρέσβη στην Τρίπολη.

Αμφότεροι οι υπουργοί, όπως γνωστοποιείται, αναφέρθηκαν στους ιστορικούς δεσμούς των δύο λαών και συμφώνησαν να συναντηθούν από κοντά στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Σε χθεσινή συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας αναφέρθηκε στην κατάσταση στη Λιβύη, κάνοντας λόγο για «ακανθώδες ζήτημα» και τόνισε πως η Αθήνα συντασσεται με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Ηνωμένα Έθνη σχετικά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στήριξης της διαδικασίας που θα οδηγήσει σε γενικές εκλογές. Όπως σημείωσε, προέχει η απόσυρση των ξένων μαχητών και μισθοφόρων. «Η χώρα πρέπει να απαλλαγεί από κάθε ξένη στρατιωτική παρουσία και κυρίως από τους μισθοφόρους που βρίσκονται σήμερα στη Λιβύη. Πρέπει να επιτραπεί στον λιβυκό λαό να εκφραστεί δημοκρατικά μέσω ελεύθερων και δίκαιων εκλογών, ώστε να αρθρωθεί μια ενιαία φωνή στη Λιβύη με τον πιο δημοκρατικό και ανώδυνο τρόπο» τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης.

naftemporiki.gr με πληροφορίες και από ΑΠΕ-ΜΠΕ