Skip to main content

ΥΠΕΞ: Μέλημά μας η ενίσχυση της στρατηγικής σχέσης με την Αίγυπτο

Πηγή φωτ. twitter.com/GreeceMFA

«Θα συνεχίσουμε τη συνεργασία μας, θα υπάρχει περαιτέρω ανταλλαγή επισκέψεων» δήλωσε ο Γ. Γεραπετρίτης μετά τη συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό του

«Ιδιαίτερα παραγωγική» χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου, Σάμεχ Σούκρι, κατά την οποία – όπως είπε – διαπιστώθηκε σύμπτωση απόψεων σχεδόν σε όλα τα ζητήματα.

«Ολοκληρώθηκε, σήμερα, η επίσκεψή μας στην Αίγυπτο. Μία χώρα με την οποία διατηρούμε παραδοσιακούς δεσμούς, μία χώρα που είναι στρατηγικός εταίρος της Ελλάδας. Μία χώρα με την οποία, τα τελευταία χρόνια, έχουμε αναπτύξει εξαιρετικές διμερείς σχέσεις. Μας συνδέουν κοινές καταβολές, κοινές παραδόσεις και, βεβαίως, μία κοινή φιλοσοφία για τα διμερή και τα πολυμερή μας θέματα» ανέφερε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας σε δηλώσεις του μετά το πρωινό εργασίας που είχε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του.

Ο κ. Γεραπετρίτης υπενθύμισε ότι κατά τη χθεσινή συνάντηση του Κ. Μητσοτάκη με τον Αιγύπτιο πρόεδρο συζητήθηκαν εκτενώς θέματα τα οποία αφορούν στις διμερείς σχέσεις, πρωτίστως τα ζητήματα σχετικά με την ενέργεια και την ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου-Ελλάδας «που θα δημιουργήσει συνθήκες ενεργειακής αυτονομίας και ενεργειακής διαφοροποίησης τόσο για τη χώρα μας όσο, βεβαίως, και για την Ευρώπη».

«Βεβαίως, μιλήσαμε για τη συνεργασία μας, σε επίπεδο πολυμερών σχημάτων, ιδίως για την τριμερή συνεργασία με την Κύπρο, στην οποία αποδίδουμε ιδιαίτερα μεγάλη σημασία και την οποία θα διευρύνουμε περαιτέρω στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Σήμερα, είχα την ευκαιρία να συζητήσω εκτενέστερα με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι» πρόσθεσε ο Έλληνας ΥΠΕΞ. Όπως είπε, η συζήτηση επεκτάθηκε σε περιφερειακά ζητήματα της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της ευρύτερης γειτονιάς μας, της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε πως «θα συνεχίσουμε τη συνεργασία μας, θα υπάρχει περαιτέρω ανταλλαγή επισκέψεων και, βέβαια, συναντήσεις οι οποίες θα γίνουν στο περιθώριο της προσεχούς Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη». «Μέλημά μας είναι να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε αυτή τη στρατηγική σχέση, την οποία έχουμε με την Αίγυπτο» υπογράμμισε.