Skip to main content

Π. Μαρινάκης: Σημαντική η προσφορά του Γ. Πατούλη – Είμαστε σίγουροι ότι θα σεβαστεί την απόφαση του πρωθυπουργού 

(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Tο προσεχές διάστημα ο Νίκος Χαρδαλιάς θα παραιτηθεί των υπουργικών καθηκόντων του για να τρέξει την υποψηφιότητά του

Στην απόφαση της Ν.Δ. να άρει την στήριξή της στο πρόσωπο του Γιώργου Πατούλη για την Περιφέρεια Αττικής και να δώσει το χρίσμα του κόμματος στον Νίκο Χαρδαλιά αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Όπως διευκρίνισε, το αμέσως προσεχές διάστημα ο Νίκος Χαρδαλιάς θα παραιτηθεί των υπουργικών καθηκόντων του για να τρέξει την υποψηφιότητά του.

Σε ό,τι αφορά τον κ. Πατούλη ο κ. Μαρινάκης είπε πως «παρά τους λόγους που οδήγησαν σε αυτή την απόφαση η προσφορά του και στο κόμμα και στην αυτοδιοίκηση είναι σημαντική». «Είμαστε σίγουροι ότι θα σεβαστεί την απόφαση του πρωθυπουργού και του κόμματος» πρόσθεσε. Σημείωσε ακόμη πως «οι υποψήφιοι του συνδυασμού του είναι αυτονόητο ότι θα συμπεριληφθούν στο νέο αυτό εγχείρημα με επικεφαλής τον Νίκο Χαρδαλιά».

Ερωτηθείς για τη συνάντηση που ζητήθηκε από την πλευρά του κ. Πατούλη με τον πρωθυπουργό και κληθείς να απαντήσει αν η Ν.Δ. σκοπεύει θα διαγράψει τον κ. Πατούλη σε περίπτωση που αποφασίσει να κατέλθει παρ’όλα αυτά ως υποψήφιος Περιφερειάρχης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αρκέστηκε να δηλώσει: «Δεν έχω να προσθέσω κάτι παραπάνω».

Πάνω από 660 πυρκαγιές μέσα σε 15 μέρες

Σε ό,τι αφορά τις πυρκαγιές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως βρίσκονται σε ύφεση, τόσο λόγων των αδιάκοπων προσπαθειών του επιχειρησιακού μηχανισμού, όσο και της μερικής εξομάλυνσης των καιρικών συνθηκών. Ωστόσο, συνέχισε, «σε καμία περίπτωση δεν εφησυχάζουμε και ο κρατικός μηχανισμός συνεχίζει να βρίσκεται σε εγρήγορση, καθώς η αντιπυρική περίοδος δεν έχει τελειώσει».

Σημείωσε ακόμη πως πάνω από 660 πυρκαγιές ξέσπασαν μέσα σε 15 μέρες, σχεδόν σε όλη τη χώρα και μάλιστα υπό ακραίες συνθήκες.

Για την καταγραφή των ζημιών στις περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές, είπε πως έχουν ολοκληρωθεί οι καταγραφές σε Ανατολική, Δυτική Αττική, Λουτράκι και Ρόδο ενώ ολοκληρώνονται και στην Μαγνησία. «Οι αυτοψίες και οι καταγραφές ζημιών ολοκληρώνονται σήμερα στη Μαγνήσια σε συνεργασία και με τον ΕΛΓΑ. Η γρηγορότερη ολοκλήρωση των αυτοψιών και της καταγραφής σχετίζεται με την άμεση εφαρμογή των μέτρων της κρατικής αρωγής που έχουν ανακοινωθεί και αφορούν επιχειρηματίες, κτηνοτρόφους αγρότες και κατοικίες πολιτών. Οι διαδικασίες προχωρούν με ταχύτητα ώστε από τον Αύγουστο να ξεκινήσει η υλοποίηση των πρώτων μέτρων και η παροχή αποζημιώσεων με πρώτη το άνοιγμα της πλατφόρμας arogi.gov.gr τις επόμενες ημέρες» ανέφερε.

Η σημασία της αναβάθμισης από τον οίκο R&I

Αναφορικά με την αναβάθμιση του αξιόχρεου του Ελληνικού Δημοσίου σε stable από τον ιαπωνικό οίκο αξιολόγησης R&I ο κ. Μαρινάκης υπογράμμισε πως «μπορεί ο συγκεκριμένος οίκος να μην ανήκει στους αναγνωρισμένους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ωστόσο η αναβάθμισή της χώρας μας αποτελεί σημαντικό γεγονός για δύο λόγους:

  • Πρώτον, γιατί ανοίγει ο δρόμος των επενδύσεων για την Ιαπωνική αγορά, μια από τις πιο αναπτυγμένες και ισχυρές οικονομίες παγκοσμίως και
  • δεύτερον γιατί ένα τέτοιο πιστωτικό γεγονός μπορεί να λειτουργήσει ως «προάγγελος» για μελλοντικές αναβαθμίσεις της χώρας μας».

naftemporiki.gr