Skip to main content

Υπόθεση Μπελέρη: Νέο «όχι» στην έφεση για αποφυλάκιση – Γεραπετρίτης: Σαφή παραβίαση του κράτους δικαίου

Πηγή φωτ. himara.gr

«Η αλβανική κυβέρνηση να μεριμνήσει άμεσα, νομοθετικά ή διοικητικά, για την άμεση ορκωμοσία του κ. Μπελέρη, εντός ή εκτός φυλακής».

Απορρίφθηκε με απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου Τιράνων η έφεση του προφυλακισμένου εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντη Μπελέρη, για αποφυλάκισή του με περιοριστικούς όρους.

Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη, έρχεται να προστεθεί σε προηγούμενες αποφάσεις αλβανικών δικαστηρίων, οι οποίες, στην ουσία, στερούν από τον κ. Μπελέρη το δικαίωμα να ορκιστεί και να αναλάβει τα καθήκοντα που του ανέθεσαν οι πολίτες της Χειμάρρας.

«Πρόκειται για αρνητική εξέλιξη, η οποία συνιστά σαφή παραβίαση των θεμελιωδών αρχών του κράτους δικαίου, τους οποίους η Αλβανία οφείλει να σέβεται και να τηρεί απαρέγκλιτα εφόσον θέλει να γίνει μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας» ανέφερε.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ κάλεσε την αλβανική κυβέρνηση να μεριμνήσει άμεσα, νομοθετικά ή διοικητικά, για την άμεση ορκωμοσία του κ. Μπελέρη, εντός ή εκτός φυλακής.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών δηλώνει πως θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της υπόθεσης και θα εγείρει το ζήτημα αυτό σε όλα τα διεθνή φόρα.