Skip to main content

Π. Μαρινάκης: Δεν καταργείται η πανεπιστημιακή αστυνομία

(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

«Δεν υπάρχει κανένα άδειασμα κανενός υπουργού από τον πρωθυπουργό. Υπήρξε μία πρόταση, η οποία δεν έγινε αποδεκτή σχετικά με την έφιππη αστυνομία» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Η πανεπιστημιακή αστυνομία -το λέω ρητώς- δεν καταργείται, δεν υπήρξε ποτέ καμία τέτοια πρόθεση και καμία τέτοια διατύπωση, αντιθέτως επανεξετάζουμε συνεχώς πώς θα έχει τον καλύτερο τρόπο λειτουργίας σε συνεργασία με όλη την υπόλοιπη αστυνομία», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, κληθείς να σχολιάσει τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νότη Μηταράκη.

Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «στον πυρήνα της πολιτικής της κυβέρνησης είναι η διασφάλιση της ασφάλειας στα πανεπιστήμια. Ένα κλίμα που θα ευνοεί τους φοιτητές και τους καθηγητές, θα τους προστατεύει και θα απομονώνει παραβατικές συμπεριφορές. Και σε αυτήν την πολιτική, που έχει απτά αποτελέσματα, έχουν γίνει πολλές κινήσεις. Πρώτα από όλα, η επαναφορά του ασύλου στην πραγματική του έννοια. Είχαμε ένα άσυλο ανομίας και τώρα έχουμε ένα άσυλο διακίνησης ιδεών. Μία από τις κινήσεις είναι και η πανεπιστημιακή αστυνομία, η οποία -το λέω ρητώς- δεν καταργείται». «Δείτε πόσες επιχειρήσεις εκκένωσης καταλήψεων έγιναν τα τελευταία χρόνια και θα συνεχίσουν να γίνονται», επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ως προς την έφιππη αστυνομία, ανέφερε ότι «δεν υπάρχει κανένα άδειασμα κανενός υπουργού από τον πρωθυπουργό. Υπήρξε μία πρόταση, η οποία δεν έγινε αποδεκτή σχετικά με την έφιππη αστυνομία».

Τι δήλωσε χθες ο Ν. Μηταράκης

Υπενθυμίζεται ότι χθες, Τετάρτη, ο κ. Μηταράκης ανέφερε ότι αλλάζει ο σχεδιασμός ως προς τη φύλαξη στα πανεπιστήμια, κάνοντας λόγο για πλήρη ενσωμάτωση της πανεπιστημιακής αστυνομίας στην ΕΛ.ΑΣ.

Όπως σημείωσε, μιλώντας σε διαπιστευμένους δημοσιογράφους, οι 1.060 ειδικοί φρουροί της πανεπιστημιακής αστυνομίας, αφού εκπαιδευτούν κατάλληλα, σχεδιάζεται να ενσωματωθούν στην ΕΛ.ΑΣ. Σχετικά με το θέμα της ασφάλειας των πανεπιστημίων, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη τόνισε ότι πλέον είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από το παρελθόν, αλλά σημείωσε ότι θα πρέπει να το αντιμετωπίσουν σοβαρά οι πρυτάνεις και η αστυνομία είναι πάντα έτοιμη να επέμβει όπου χρειαστεί. Είπε επιπλέον ότι η αστυνομία δεν μπορεί να μπαίνει στα πανεπιστήμια για να κάνει τον θυρωρό, αλλά όταν χρειαστεί για να επιβάλει την τάξη.

Εξάλλου, μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και αναφερόμενος στη φύλαξη στα πανεπιστήμια, ο κ. Μηταράκης είπε ότι επανασχεδιάζεται η διαδικασία. Επεσήμανε, δε, ότι η αστυνομία πρέπει να παίξει πιο επικουρικό ρόλο, συμπληρώνοντας ότι πρέπει να βγουν μπροστά τα ίδια τα πανεπιστήμια.

Ερωτηθείς αν θα απαιτείται η παρουσία της αστυνομίας μέσα στα πανεπιστήμια, απάντησε «όχι με τη μορφή που ίσως σχεδιάζαμε αρχικά». Όπως πρόσθεσε, αλλάζει ο σχεδιασμός. Σε ερώτηση αν θα μπαίνει η αστυνομία στα πανεπιστήμια, σημείωσε ότι «θα μπαίνει όταν πρέπει να μπαίνει. Δεν θα μπαίνει για να κάνει τον θυρωρό».

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη υπέγραψε σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που θα προωθείτο για έγκριση, για τη δημιουργία έφιππης αστυνομίας, για τουριστικούς και τελετουργικούς λόγους στο κέντρο της Αθήνας. Πάντως, στη συνέχεια, κυβερνητικές πηγές διευκρίνισαν ότι δεν έγινε δεκτή από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η πρόταση που κατατέθηκε από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νότη Μηταράκη για σύσταση έφιππης ομάδας στην Ελληνική Αστυνομία.

naftemporiki.gr