Skip to main content

Η άνοδος της ακροδεξιάς και ο ρόλος της Αριστεράς

Τι αναφέρει στην Deutsche Welle o Γκρέγκορ Γκύζι, , από τους μακροβιότερους Γερμανούς βουλευτές της Αριστεράς ,σχολιάζοντας στην Deutsche Welle, την είσοδο στην ελληνική βουλή των Σπαρτιατών, της Νίκης και της Ελληνικής Λύσης.

Για ένα ευρύτερο ευρωπαϊκό -και γερμανικό- φαινόμενο των καιρών κάνει λόγο το  ιστορικό στέλεχος της γερμανικής Αριστεράς και από τους μακροβιότερους Γερμανούς βουλευτές, Γκρέγκορ Γκύζι, σχολιάζοντας στην Deutsche Welle, την είσοδο στην ελληνική βουλή των Σπαρτιατών, της Νίκης και της Ελληνικής Λύσης, κόμματα με ακροδεξιό και εθνολαϊκιστικό χαρακτήρα.

«Παρατηρούμε μια τάση προς τον εθνικισμό και τις αυταρχικές δομές διακυβέρνησης κι αυτό έχει να κάνει με τον φόβο των ανθρώπων για την παγκοσμιοποίηση, γιατί δεν ξέρουν τι φέρνει μαζί της» παρατηρεί. «Προέρχομαι από την πρώην Ανατολική Γερμανία, δεν πίστευα ποτέ ότι θα έρθει η πτώση της. Έτσι όμως μπορεί να έρθει και η πτώση της δημοκρατίας. Πρέπει να κάνουμε κάτι για τη δημοκρατία και την ελευθερία γιατί τα εθνικιστικά, δεξιά κόμματα καταγράφουν παντού επιτυχίες, και στη Γαλλία».

Όπως και στη Γερμανία, αν δει κανείς τα ποσοστά  της ενθολαϊκιστικής Εναλλακτικής για τη Γερμανία, που αγγίζουν έως και το 21% σε ομοσπονδιακό επίπεδο, καθιστώντας την δεύτερο κόμμα μετά την Χριστιανική Ένωση. Γιατί όμως δεν μπορεί να πάρει αυτό το 21% η γερμανική Αριστερά; Και γιατί σήμερα η εργατική τάξη τείνει να πείθεται περισσότερο από την ακροδεξιά παρά την αριστερά; «Τα εθνικιστικά κόμματα διατείνονται ότι μπορούν να λύσουν τα πάντα σε εθνικό επίπεδο» σημειώνει ο Γκύζι. «Η αριστερά ανήκει ανέκαθεν στον χώρο του διεθνισμού, όχι του εθνικισμού. Πολλά προβλήματα όμως η οικολογική βιωσιμότητα, η ειρήνη αλλά και κοινωνικά ζητήματα δεν μπορούν να επιλυθούν όμως σε εθνικό επίπεδο».

Θέλει η Αριστερά να κυβερνήσει;

Από εκεί και πέρα για τον ίδιο τα χαμηλά ποσοστά της  Αριστεράς έχουν να κάνουν με σειρά ιστορικοπολιτικών παραγόντων, ξεκινώντας από την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού και της DDR στην περίπτωση της Γερμανίας. Κατά την άποψή του, αυτό είναι το ιστορικό γεγονός που έχει εγγραφεί στην πρόσφατη συλλογική μνήμη έντονα. «Η Αριστερά πρέπει να προσπαθήσει να κερδίσει την εμπιστοσύνη του λαού και όταν έρθει στην εξουσία, να μην υπόσχεται πράγματα που δεν μπορεί να υλοποιήσει», αναφέρει ο Γκρέγκορ Γκύζι. Αν και εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία μια συμμετοχή σε κυβερνητικό σχήμα θα ήταν εκ των πραγμάτων μη διαπραγματεύσιμη από την Αριστερά, εντούτοις ο ίδιος παραδέχεται «ότι υπάρχουν ορισμένα στελέχη της Αριστεράς που αποκλείουν εκ των προτέρων πάντα έναν κυβερνητικό ρόλο».

Για τον ίδιο ωστόσο από τη στιγμή που ένα κόμμα συμμετέχει στις δημοκρατικές διαδικασίες, θα πρέπει να είναι έτοιμο και για τον ρόλο της αντιπολίτευσης, ο οποίος για τον Γκύζι συνίσταται «στην αλλαγή του πνεύματος της εποχής. Στο να δίνει εναλλακτικές λύσεις, πώς μπορεί να επιτευχθεί κοινωνική ειρήνη, περισσότερη κοινωνική και φορολογική δικαιοσύνη, περισσότερη ισότητα, κοινωνικά υπεύθυνη πράσινη βιωσιμότητα». Μάλιστα ο ίδιος θυμάται ότι ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 είχε προτείνει έναν καθολικό, υποχρεωτικό κατώτατο μισθό. «Δεκαετίες αργότερα, το υλοποίησαν οι Χριστιανοδημοκράτες, οι Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας και οι Σοσιαλδημοκράτες».

Πηγή: Deutsche Welle