Skip to main content

Φλωρίδης: Να βάλουμε ένα λιθαράκι για κάποια βήματα μπροστά στη Δικαιοσύνη

ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ / EUROKINISSI

Σε θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης του υπουργείου Δικαιοσύνης από τον απερχόμενο υπηρεσιακό υπουργό Φίλιππο Σπυρόπουλο στον νέο υπουργό, Γιώργο Φλωρίδη, και τον νέο υφυπουργό, Ιωάννη Μπούγα.

«Το υπουργείο σας, κύριοι υπουργοί, είναι επιτελικό και είναι και άριστο» είπε ο κ. Σπυρόπουλος, προσθέτοντας: «Εμπιστευθείτε το υπουργείο, ενθαρρύνετέ το, εμψυχώστε το. Θα σας ανταποδώσει τα μέγιστα, και ιδίως άνεση χρόνου, ώστε εσείς, αμφότεροι από κοινού, να αφοσιωθείτε πρωτίστως στο έργο της ανακαίνισης των θεσμών που έχετε στον νου και σας. Το έργο είναι άκρως απαιτητικό και ίσως κατεπείγον, όπως ασφαλώς γνωρίζετε καλύτερα από όλους μας. Παράλληλα με την ανακαίνιση, είμαι βέβαιος ότι θα ενεργήσετε και προς την κατεύθυνση της μετακένωσης κάποιων αρχών και αξιών της χώρας μας που έχουμε σταδιακά λησμονήσει».

Κλείνοντας τον σύντομο χαιρετισμό του, ο κ. Σπυρόπουλος ανέγνωσε στίχους του Σεφέρη από τον «ερωτικό λόγο», λέγοντας: «Κι όταν φτάσει η ώρα που θα παραδώσετε εσείς το υπουργείο στους μελλοντικούς διαδόχους σας, είθε στον νου σας να έρθει ο στίχος του Σεφέρη: “ο κόσμος ήταν εύκολος – ένας απλός παλμός”».

Φλωρίδης: Η ομαδική δουλειά αποδίδει

Από την πλευρά του, ο κ. Φλωρίδης ανέφερε ότι αισθάνεται πάρα πολύ τυχερός για τη συνεργασία που θα έχει με τον κ. Μπούγα, αλλά και με στελέχη του υπουργείου.

«Η διαδρομή μου μετά από τέσσερα υπουργεία με έμαθε ότι αποδίδει κυρίως η ομαδική δουλειά και ο σεβασμός στην Υπηρεσία. Δηλαδή στα στελέχη της. Χωρίς τη συμμετοχή των στελεχών του υπουργείου, είναι προφανές ότι τίποτα δεν μπορεί να προχωρήσει. Κι αυτό θα το τιμήσω. Τώρα εγώ ανήκω και σε εκείνες τις περιπτώσεις της πολιτικής που κάποιος μετά από τόσα χρόνια θα μπορούσε να πει “για φαντάσου”. Ανήκω εκεί.

Όσον αφορά τον τομέα της Δικαιοσύνης και όλα όσα σκεφτόμαστε να κάνουμε, προσωπικά δεν πρόκειται να πω τίποτα μέχρι την ημέρα των προγραμματικών δηλώσεων. Οφείλουμε να σεβαστούμε τη συλλογική κυβερνητική δουλειά. Αφού εκθέσουμε το πλαίσιο που σκεφτόμαστε για τον τομέα της Δικαιοσύνης, θα αρχίσουμε να εξειδικεύουμε, να ενημερώνουμε, γιατί τίποτα δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί σε αυτόν τον τόπο αν πρώτα από όλους δε είναι συμμέτοχος ο κόσμος.

Ο κόσμος για να συμμετάσχει σε μια προσπάθεια, δηλαδή να την υποστηρίξει, πρέπει να είναι καλά ενημερωμένος. Πολλές φορές εμείς νομίζουμε ότι έχουμε ένα σχέδιο στο κεφάλι μας, το θεωρούμε το καλύτερο δυνατό, αλλά αυτό πολύ γρήγορα διαπιστώνουμε ότι δεν αποδίδει, επειδή οι βασικοί συντελεστές που θα το υλοποιήσουν, αλλά κυρίως ο κόσμος, ο οποίος θα δεχθεί τις θετικές ή αρνητικές του συνέπειες, δεν το γνωρίζει. Σε αυτό θα δουλέψουμε πάρα πολύ. Είναι το μόνο που μπορώ να πω τώρα. Θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου να μπορέσουμε να βάλουμε ένα λιθαράκι στην προσπάθεια να κάνουμε κάποια βήματα μπροστά» τόνισε.

Μπούγας: Ισονομία, διαφάνεια και αξιοκρατία

Από την πλευρά του, ο κ. Μπούγας τόνισε ότι «η Δικαιοσύνη αποτελεί προτεραιότητα για τη νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Διερχομάστε την εποχή όπου οι παραδοσιακοί νομικοί θεσμοί πρέπει να αντιμετωπίσουν, να εξισορροπήσουν αλλά και να ενσωματώσουν τις σύγχρονες τεχνολογίες, όπως είναι η τεχνητή νοημοσύνη, προκειμένου να βελτιώσουν και να επιταχύνουν τις συνθήκες απονομής της Δικαιοσύνης.

Οφείλουμε, όμως να εμπεδώνουμε το αίσθημα των πολιτών απέναντι στη Δικαιοσύνη με πνεύμα ισονομίας, διαφάνειας και αξιοκρατίας. Αποτελεί ανυπόκριτη και ειλικρινή προτεραιότητά μας ο σεβασμός και η προσήλωση στην ανεξαρτησία της δικαιοδοτικής λειτουργίας της Πολιτείας, αλλά και όσων την υπηρετούν – αναφέρομαι κυρίως στους δικαστικούς λειτουργούς που απονέμουν Δικαιοσύνη και βεβαίως στους θεσμούς και τα πρόσωπα εκείνα που ακόμη και αν δεν ασκούν δικαιοδοτικό  έργο, συμπράττουν ωστόσο στην εύρυθμη και καλή απονομή της Δικαιοσύνης σύμφωνα με το δικαιικό μας σύστημα. Κι αναφέρομαι στους δικηγόρους, στους συμβολαιογράφους, τους δικαστικούς υπαλλήλους, στους υποθηκοφύλακες, στο Νομικό Συμβούλιο τους Κράτους.

Πρόθεσή μας είναι να πάμε ένα βήμα μπροστά στην καλύτερη και ταχύτερη απονομή της Δικαιοσύνη στη χώρα μας» σημείωσε ο υφυπουργός.