Skip to main content

Δημήτρης Παπαστεργίου: Ποιος είναι ο νέος υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης – Το βιογραφικό του

ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΝΑΡΕΚΙΑΝ/EUROKINISSI

Οι σπουδές, οι δεσμοί του με την τεχνολογία και η πορεία του στην τοπική αυτοδιοίκηση

Τα ηνία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης στη νέα κυβέρνηση της Ν.Δ. αναλαμβάνει ο Δημήτρης Παπαστεργίου, πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Τρικκαίων.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI

Ακολουθεί το βιογραφικό του Δημήτρη Παπαστεργίου και οι κυριότεροι σταθμοί της πορείας του στα κοινά:

Η καταγωγή και οι σπουδές

Γεννήθηκε στα Τρίκαλα το 1973. Στη διάρκεια των μαθητικών του χρόνων ασχολήθηκε με τα μαθητικά συμβούλια. Συμμετείχε στην επιτροπή διεκδίκησης του ΤΕΦΑΑ καθώς και σε άλλες μαθητικές κινητοποιήσεις.

To 1991 αποφοίτησε από το Πολυκλαδικό Λύκειο Τρικάλων. Την ίδια χρονιά πέρασε στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ του ΕΜΠ ενώ παράλληλα παρακολούθησε μαθήματα δημοσιογραφίας σε σχολή της Αθήνας.

Όπως δηλώνει ο ίδιος έχει «σχέση ζωής» με το ραδιόφωνο και τη μουσική. Το 1991 συμμετείχε στο ξεκίνημα του Hot Mix 88 ενώ το 2001 μετά τη στρατιωτική του θητεία ήταν στην ομάδα που σύστησε τον Άνεμο 92.

Οι δεσμοί με την τεχνολογία και τα πρώτα βήματα στην τοπική αυτοδιοίκηση

ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ/EUROKINISSI

Διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με την τεχνολογία και το διαδίκτυο, σχέση που ενδυναμώθηκε στο Εργαστήριο πολυμέσων του ΕΜΠ.

Η συμμετοχή του στα κοινά ξεκίνησε το 2002 όταν εκλέχθηκε δημοτικός σύμβουλος και συνεχίστηκε το 2006 όταν οι Τρικαλινοί τον επέλεξαν και πάλι να τους εκπροσωπήσει στο δημοτικό συμβούλιο. Διατέλεσε αντιδήμαρχος έργων, Αντιπρόεδρος της ΔΕΚΑ, Αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΤ, μέλος του ΔΣ του Πολ. Οργανισμού και του Δημ. Θεάτρου, μέλος του Πανελληνίου Δικτύου για τη Βιώσιμη Κινητικότητα και το Ποδήλατα καθώς και μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουρισμού.

Εξελέγη για πρώτη φορά δήμαρχος Τρικάλων στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών της 25ης Μαΐου 2014 με ποσοστό 53,02% και ανέλαβε τα καθήκοντα του από την 1η Σεπτεμβρίου 2014. Επανεξελέγη δήμαρχος Τρικάλων από τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών της 26ης Μαΐου 2019 με ποσοστό 57,43%.

Μεταξύ άλλων άνοιξε τον δρόμο για το ελεύθερο ασύρματο δίκτυο wifi, κάτι που πολύ αργότερα έκαναν δεκάδες άλλοι δήμοι.

Η επαγγελματική σταδιοδρομία

Από το 2002 ξεκίνησε να ασκεί το επάγγελμα του Ηλ. Μηχανικού στην πόλη των Τρικάλων. Ασχολήθηκε με μελέτες και κατασκευές ιδιωτικών ηλεκτρομηχανολογικών έργων αλλά και με τη δημιουργία προγραμμάτων H/Y (software). Το 2007 μπήκε στον χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ο ίδιος δηλώνει πως έχει αδυναμία στην μουσική και πως τον ξεκουράζει ο προγραμματισμός Η/Υ, το μπάσκετ, το βουνό και τα ταξίδια, ενώ κινείται συχνά με το ποδήλατό του. Είναι παντρεμένος και πατέρας τριών παιδιών.