Skip to main content

Εκλογές 25ης Ιουνίου: Κορυφώνεται η μάχη της πλατείας – Τα τελευταία μηνύματα των αρχηγών

ΤΡΥΨΑΝΗ ΦΑΝΗ / EUROKINISSI

Στις 20:00, στην Πλατεία Συντάγματος η κεντρική προεκλογική ομιλία του Κ. Μητσοτάκη - Με ομιλία στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης ολοκληρώνει την προεκλογική εκστρατεία του ο Αλ. Τσίπρας

Με τις τελευταίες μεγάλες ανοιχτές συγκεντρώσεις των πολιτικών αρχηγών πέφτει σήμερα η αυλαία της μακρόσυρτης προεκλογικής κούρσας και πλέον το «ραντεβού» ανανεώνεται για την κάλπη της Κυριακής.

Η αυριανή θα είναι μία μέρα ανάπαυλας για τους πολιτικούς αρχηγούς, που είθισται μια ημέρα πριν από τις κάλπες να συναντώνται σε χαλαρό κλίμα με πολιτικούς συντάκτες. Ωστόσο σήμερα οι πολιτικοί μονομάχοι ακονίζουν τα ξίφη τους και θα δώσουν την ύστατη μάχη να κερδίσουν μέχρι και την τελευταία ψήφο, υπογραμμίζοντας παράλληλα και την κρισιμότητα της συμμετοχής στην επικείμενη εκλογική αναμέτρηση.

Στο στρατόπεδο της Ν.Δ. ετοιμάζονται για την κεντρική προεκλογική ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, που θα πραγματοποιηθεί στις 20:00, στην Πλατεία Συντάγματος αυτή τη φορά και όχι στο Θησείο, όπως συνέβη στις κάλπες του Μαΐου. Στην Πειραιώς ποντάρουν στη μέγιστη δυνατή συμμετοχή, ώστε να σταλεί και ένα ισχυρό προμήνυμα για την κάλπη. Παράλληλα επισημαίνουν ότι ο μεγάλος αντίπαλος είναι ο εφησυχασμός και σε αυτό το μήκος κύματος κινούνται και οι τοποθετήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος τονίζει πως το αποτέλεσμα δεν έχει προεξοφληθεί.

Σε αυτό το κλίμα, σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε νωρίτερα σήμερα ο πρόεδρος της Ν.Δ. τόνισε πως σκοπός του μέχρι την τελευταία μέρα είναι να πείσει να προσέλθουν οι πολίτες στην κάλπη και να μην την εγκαταλείψουν για την παραλία.

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε τη θλίψη του μπροστά στο ενδεχόμενο «να έχουμε μια Βουλή που μόνο πολυφωνική δεν θα είναι» ενώ άφησε εκ νέου αιχμές για τα μικρότερα κόμματα λέγοντας πως «κάποιοι πήγαν να μας πείσουν ότι είναι οι μοναδικοί πατριώτες και κάποιοι δοξάζονται κρυπτόμενοι».

Για το πού τοποθετεί τον πήχη εν όψει της Κυριακής υπογράμμισε πως η Ν.Δ. ζητά ασφαλή και λειτουργική αυτοδυναμία, αντικρούοντας τα περί αλαζονικής διακυβέρνησης και παντοδυναμίας του αν λάβει υψηλό ποσοστό. Πρόσθεσε ότι στην πράξη η προηγούμενη κυβέρνηση ήταν συνεπής στις εξαγγελίες της ξεκινώντας με 158 και καταλήγοντας με 156 βουλευτές. Είπε ότι ανάλογος είναι και τώρα ο στόχος ώστε να μην υπάρχει οριακή αυτοδυναμία των 151-152 βουλευτών.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αλέξης Τσίπρας θα μιλήσει στις 20:00 στη Θεσσαλονίκη, στο λιμάνι της πόλης, ενώ από την κεντρική ομιλία του χθες στο Σύνταγμα διαβεβαίωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει μέχρι την τελευταία στιγμή «τη μάχη της ανατροπής».

Υπογράμμισε ότι «η μόνη επιλογή» που αποτρέπει τον σχεδιασμό του κ. Μητσοτάκη, είναι η αποφασιστική ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, «για να μην έχει λευκή επιταγή τη Δευτέρα» και κάλεσε «κάθε δημοκρατικό και προοδευτικό πολίτη, ό, τι κι αν ψήφισε στις εκλογές του Μάη, να βάλει φρένο στη δημιουργία ενός ανεξέλεγκτου καθεστώτος», με στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι εξαγγέλλει δεσμεύσεις που δεν θα υλοποιήσει, διότι «το αληθινό κυβερνητικό πρόγραμμά της είναι αυτό που κατέθεσε ο κ. Μητσοτάκης στις Βρυξέλλες ως Πρόγραμμα Σταθερότητας, στο οποίο «δεν εντάσσεται καμία από τις προεκλογικές του εξαγγελίες».

Παράλληλα ο κ. Τσίπρας ανέβασε χθες τους τόνους έναντι του ΠΑΣΟΚ εξαπολύοντας βολές κατά του Νίκου Ανδρουλάκη με αιχμή το δημοσίευμα που έβαζε στον στόχαστρο τον Δημήτρη Μάντζο. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως ανέμενε «μία γενναία απόφαση από τον Νίκο Ανδρουλάκη» να βγάλει τον κ. Μάντζο από τα ψηφοδέλτια και πρόσθεσε πως «με τη στάση μας θα πρέπει να αποδεικνύουμε στην πράξη ότι δεν είμαστε όλοι το ίδιο, και ότι υπάρχει διαφορά ανάμεσα στις προοδευτικές δυνάμεις και στη συντηρητική παράταξη».

Στο Ηράκλειο Κρήτης και συγκεκριμένα στην πλατεία Ελευθερίας θα κλείσει την προεκλογική του εκστρατεία ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος χθες έστειλε το μήνυμα πως «με ισχυρό ΠΑΣΟΚ την Κυριακή θα έχουμε σε πρώτη φάση μια ισχυρή, προοδευτική αντιπολίτευση και σε δεύτερη φάση μια κυβερνητική επιλογή της σύγχρονης Κεντροαριστεράς».

Ο κ. Ανδρουλάκης απάντησε με σκληρή γλώσσα στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα για την προσπάθειά του να εξισώσει, όπως είπε, τον εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Μάντζο με τον πρώην βουλευτή της Ν.Δ., Ανδρέα Πάτση. Ο κ. Ανδρουλάκης στήριξε τον κ. Μάντζο και επέκρινε την στάση του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας πως «η απελπισία κάνει επιθετικό τον κ. Τσίπρα και πως «ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται».

Στη Θεσσαλονίκη θα μιλήσει σήμερα στις 20.30 και ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος μιλώντας την Πέμπτη στην κεντρική πλατεία της Λαμίας απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση στους πολίτες να στηρίξουν το ΚΚΕ γεμίζοντας την κάλπη με «κόκκινα ψηφοδέλτια».

«Απέναντί μας έχουμε έναν άδικο εκλογικό νόμο που κλέβει έδρες από όλα τα κόμματα και της δίνει μπόνους στον κ. Μητσοτάκη λες και της είχε προίκα από τον πατέρα του» σημείωσε, ζητώντας «να ενισχυθεί το ΚΚΕ για να πρωτοστατεί στους εργατικούς λαϊκούς αγώνες, γιατί πάνω στα λάβαρα μας είναι γραμμένες με μεγάλα γράμματα οι σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων».

naftemporiki.gr