Skip to main content

Οι 40ρηδες που βγάζει μπροστά ο Κ. Μητσοτάκης

Κάποιοι έχουν ήδη δοκιμαστεί σε δύσκολες αποστολές, ενώ κάποιοι άλλοι θα αναλάβουν για πρώτη φορά υπουργικά καθήκοντα.

Ισχυρή αυτοδυναμία δείχνουν οι δημοσκοπήσεις για την Νέα Δημοκρατία και έχουν πάρει φωτιά οι συζητήσεις για τα πρόσωπα, που θα είναι στην επόμενη «γαλάζια» κυβέρνηση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χθες μίλησε για «γερό ταρακούνημα στον σχηματισμό της κυβέρνησης», δίνοντας μια εικόνα της έκτασης που θα έχουν οι αλλαγές στα υπουργικά γραφεία.

Μια σειρά γνωστών ονομάτων από την παλιά «φρουρά» θα είναι στο νέο σχήμα – εφόσον οι κάλπες βγάλουν άνετη πλειοψηφία της Ν.Δ. – ωστόσο θα αξιοποιηθούν και αρκετά στελέχη από την δυναμική γενιά των 40ρηδων. Κάποιοι έχουν ήδη δοκιμαστεί σε δύσκολες αποστολές την τελευταία τετραετία, ενώ κάποιοι άλλοι θα αναλάβουν για πρώτη φορά υπουργικά καθήκοντα.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην Πειραιώς έχει γίνει ο βασικός σχεδιασμός της επόμενης κυβέρνησης, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν και… καραμπόλες της τελευταίας στιγμής. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ολοκλήρωσε τις περιοδείες στην περιφέρεια  και αύριο κλείνει η προεκλογική εκστρατεία με την συγκέντρωση στο Σύνταγμα. Από σήμερα πάντως θα έχει σειρά συσκέψεων με στενούς του συνεργάτες, έχοντας το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη ημέρα.

Ο κεντρώος Πιερρακάκης

Ένα από τα δυνατά χαρτιά- που θα αξιοποιηθεί και σε μία νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας- είναι ο 40χρονος Κυριάκος Πιερρακάκης. Πρόκειται για ένα πρόσωπο με κεντρώο προφίλ που μπορεί να μιλήσει σε ένα ευρύτερο ακροατήριο και στις πρόσφατες εκλογές ήρθε πρώτος σε σταυρούς στην Α Αθήνας.

Μάλιστα οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως μπορεί να «μετακομίσει» από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και να αναλάβει νέο πόστο (με το υπουργείο Παιδείας να συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες).

Τα νέα πόστα για Κεραμέως, Μιχαηλίδου, Ζαχαράκη

Την ίδια στιγμή η Νίκη Κεραμέως – που επίσης ανήκει στη δυναμική γενιά των 40ρηδων- θα μετακομίσει από το υπουργείο Παιδείας σε άλλο κομβικό πόστο (όπως  το υπουργείο Εσωτερικών ή το υπουργείο Υγείας). Στο επόμενο κυβερνητικό σχήμα θα είναι η Σοφία Ζαχαράκη, που σάρωσε σε σταυρούς στην Ανατολική Αττική και θα μπορούσε να είναι η νέα κυβερνητική εκπρόσωπος. Από την γενιά των 30ρηδων η Δόμνα Μιχαηλίδου – που ήρθε δεύτερη στην Α Πειραιά – θα είναι επίσης στην επόμενη «γαλάζια» κυβέρνηση (ενδεχομένως το νεοσύστατο υπουργείο οικογένειας και στεγαστικής πολιτικής ή ακόμα και στο Τουρισμού).

Λιβάνιος, Χατζηβασιλείου, Τριαντόπουλος

Τρία ακόμα πρόσωπα που αναμένεται να αξιοποιηθούν είναι ο Θεόδωρος Λιβάνιος, (που θα μπορούσε να κατευθυνθεί στο υπουργείο Εσωτερικών), ο Τάσος Χατζηβασιλείου (που γνωρίζει πολύ καλά τα διεθνή θέματα) και ο Χρήστος Τριαντόπουλος (ήταν υφυπουργός  στον Πρωθυπουργό με αρμοδιότητα θέματα κρατικής  αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές).

Τα φρέσκα πρόσωπα στο Επικρατείας

Αέρα ανανέωσης έχει και το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Ν.Δ. και τέσσερα από τα πρόσωπα που εξελέγησαν στις προηγούμενες εκλογές ανήκουν στην νεότερη γενιά. Η επικεφαλής του ψηφοδελτίου Ειρήνη Αγαπηδάκη θα είναι σε μια νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είτε στο υπουργείο Υγείας (ως υφυπουργός) είτε σε κάποιο άλλο υπουργείο με κοινωνικό πρόσημο.

Στα πρόσωπα από την νεότερη γενιά που είναι σε εκλόγιμες θέσεις  στο Επικρατείας είναι ακόμα η Ιωάννα Λυτρίβη (με τεχνοκρατικό προφίλ που ήταν Διευθύνουσα Σύμβουλος του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. την τελευταία τετραετία), ο Γιώργος Σταμάτης (είχε  διατελέσει γενικός γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας) και η Νεφέλη Χατζηιωαννίδου (οικονομολόγος και ιδρύτρια του μη κερδοσκοπικού οργανισμού, «υπέροχες γυναίκες»).