Skip to main content

Το πολύνεκρο ναυάγιο ανεβάζει τον πολιτικό υδράργυρο: Κόντρες και διαξιφισμοί

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Οι πολιτικοί διαξιφισμοί για το θέμα εντείνονται και αναμένεται να κυριαρχήσουν στην προεκλογική ατζέντα, καθώς ο χρόνος για τις κάλπες της 25ης Ιουνίου μετρά αντίστροφα

Μπορεί το τριήμερο εθνικό πένθος που κηρύχθηκε να έχει «παγώσει» την προεκλογική δραστηριότητα των κομμάτων, ωστόσο το πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου ανεβάζει το πολιτικό θερμόμετρο και επαναφέρει με τον πιο δραματικό τρόπο στην πολιτική ατζέντα το ζήτημα του προσφυγικού – μεταναστευτικού.

Οι πολιτικοί διαξιφισμοί για το θέμα εντείνονται και αναμένεται να κυριαρχήσουν στην προεκλογική ατζέντα καθώς ο χρόνος για τις κάλπες της 25ης Ιουνίου μετρά αντίστροφα. Στο «κάδρο» μπαίνουν τόσο ο ρόλος των διακινητών, όσο και της Ε.Ε. και του Λιμενικού Σώματος.

Ν.Δ.: Εργαλειοποίηση του τραγικού ναυαγίου

Από τη Νέα Δημοκρατία κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ για «εργαλειοποίηση» του τραγικού ναυαγίου με αιχμή τις τοποθετήσεις στελεχών του, που σύμφωνα με την Πειραιώς στοχοποιούν τους διασώστες και δεν βρίσκουν κουβέντα να πουν για τα εγκληματικά δίκτυα των διακινητών.

«Τα άθλια δίκτυα διακινητών πρέπει να βρουν την απάντηση που τους αξίζει και αυτό γίνεται μόνο μέσα από μια συνεκτική ευρωπαϊκή πολιτική, την οποία η Νέα Δημοκρατία υποστηρίζει σταθερά» δήλωσε χθες ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Παύλος Μαρινάκης.

Αλ. Τσίπρας: Απαιτούνται απαντήσεις για την ανθρώπινη τραγωδία

Στην αντίπερα όχθη, ο ΣΥΡΙΖΑ σηκώνει ψηλά το θέμα στην ατζέντα και σήμερα ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας στις 20:00 θα συναντηθεί συνάντηση με εκπροσώπους από μεταναστευτικές και προσφυγικές κοινότητες της Ελλάδας στον πολυχώρο Σπούτνικ, στην Πλατεία Αυδή.

Σε δηλώσεις του στο Euractiv ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για για «αποτυχία της Ελλάδας και της Ε.Ε.» να προωθήσουν μια συγκροτημένη προσφυγική/μεταναστευτική πολιτική, τονίζοντας πως είναι «υποκρισία να μετράμε εκατοντάδες νεκρούς και κάποιοι να συζητάνε μόνο για χρήματα στις χώρες υποδοχής».

O πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ -Π.Σ. επισκέφθηκε χθες την Καλαμάτα, όπου συνεχάρη όσους έσπευσαν να βοηθήσουν, αλλά ταυτόχρονα διερωτήθηκε «ποια είναι τα πρωτόκολλα και ποια πολιτική ακολουθείται» όταν οι αρχές εντοπίζουν ένα υπέρφορτο πλοίο με 700 ανθρώπους έτοιμο να βυθιστεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ξεκαθαρισε ότι δεν θέλει να επιρρίψει καμιά ευθύνη στους άντρες και τις γυναίκες του Λιμενικού Σώματος, που είναι αυτοί που έσωσαν ανθρώπους, αλλά έσπευσε να προσθέσει πως υπάρχουν ερωτήματα «στα οποία οφείλουμε να απαντήσουμε». Ενδεικτική ήταν επίσης η στιχομυθία που είχε χθες ο κ. Τσίπρας με τον υπηρεσιακό υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελο Τουρνά, κατά την οποία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέβασε πολλές φορές τους τόνους.

Σημειώνεται ότι ο κ. Τσίπρας επικοινώνησε χθες τηλεφωνικά με την επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης, Ίλβα Γιόχανσον, προκειμένου να την ενημερώσει για την επίσκεψή του στην Καλαμάτα. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας «τόνισε την σημασία που έχει να διαλευκανθούν οι αιτίες της τραγωδίας το συντομότερο και υπογράμμισε ότι η υπόθεση αυτή αποδεικνύει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο την αποτυχία της Ε.Ε. να προωθήσει μια συγκροτημένη προσφυγική – μεταναστε υτική πολιτική που να βάζει ως πρώτη προτεραιότητα την διάσωση της ανθρώπινης ζωής».

Άκης Σκέρτσος: Ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται σαν εμπειρογνώμονας-ανακριτής ναυτικών δυστυχημάτων

Οι τοποθετήσεις του κ. Τσίπρα από την Καλαμάτα δεν έμειναν αναπάντητες από τη Ν.Δ., με τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος να καταλογίζει στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι «εμφανίζεται σαν εμπειρογνώμονας-ανακριτής ναυτικών δυστυχημάτων».

Όπως είπε ο κ. Σκερτσος «είναι προφανές ότι η μόνη έγνοια του ΣΥΡΙΖΑ όπως και κάποιων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, είναι να ρίξουν ευθύνες που δεν αναλογούν στο λιμενικό σώμα μόνο και μόνο για να ικανοποιήσουν μικροκομματικές προεκλογικές σκοπιμότητες και χωρίς να λένε κουβέντα για τις εγκληματικές ευθύνες των απάνθρωπων κυκλωμάτων των λαθροδιακινητών».

Σημειώνεται ότι από αύριο οι πολιτικοί αρχηγοί επιστρέφουν στο προεκλογικό τους πρόγραμμα καθώς το τριήμερο εθνικό πένθος για το ναυάγιο λήγει τα μεσάνυχτα.

naftemporiki.gr