Skip to main content

Αμφίβολη η διεξαγωγή των debate που συμφωνήθηκαν προ των εκλογών

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

Στις 6 Ιουνίου συνεδριάζει η Διακομματική Επιτροπή- Σκεπτικισμός στη ΝΔ.

Την ερχόμενη Τρίτη 6 Ιουνίου, και όχι σήμερα όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί, θα συνεδριάσει η Διακομματική Επιτροπή για τη διοργάνωση των τηλεμαχιών των πολιτικών αρχηγών με τις μέχρι τώρα δηλώσεις να καθιστούν, πάντως, αμφίβολη την τήρηση όσων είχαν συμφωνηθεί μεταξύ των δύο μεγαλύτερων κομμάτων.

Στις αρχές του Μαΐου ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ταχθεί υπέρ μιας τηλεμαχίας με όλους τους αρχηγούς προ των εκλογών της απλής αναλογικής και υπέρ μιας ακόμη με τους αρχηγούς των δύο μεγαλύτερων κομμάτων προ των εκλογών της ενισχυμένης αναλογικής. «Οι εκλογές αυτές είναι εκλογές απλής αναλογικής και το πλαίσιο του debate είναι αυτό στο οποίο πρέπει να συμμετέχουν όλα τα κόμματα. Επειδή στις επόμενες εκλογές πράγματι υπάρχει το bonus και αυτό αφορά στους δύο πρώτους βεβαίως και πρέπει να γίνει τηλεμαχία…» είχε δηλώσει τότε ερωτηθείς για το ενδεχόμενο μιας τηλεμαχίας με τον κ. Τσίπρα.

Όμως, μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου και την διαφορά των 21 μονάδων από τον ΣΥΡΙΖΑ η ΝΔ φαίνεται να αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό αυτό το ενδεχόμενο. «Νομίζω ότι το debate δεν έχει νόημα να γίνει» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης σε τηλεοπτική συνέντευξή του προαναγγέλλοντας ουσιαστικά ότι στη συνεδρίαση της 6 Ιουνίους η ΝΔ θα απορρίψει την πρόταση για μονομαχία Μητσοτάκη – Τσίπρα ενώ τίποτα δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο ούτε και για την αναμέτρηση μεταξύ όλων των αρχηγών.

Στον αντίποδα ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κάλεσε εκ νέου τον κ. Μητσοτάκη σε διάλογο «τετ α τετ». «Μπορεί να μας νίκησε, -ναι, μας νίκησε, εγώ ήμουν ο πρώτος που τον πήρα τηλέφωνο να τον συγχαρώ για τη νίκη του-, εντούτοις είναι πολύ αλαζονικό και καθόλου δημοκρατικό να θεωρεί δεδομένη την ετυμηγορία του ελληνικού λαού, να μη θέλει να συζητήσουμε για μια ακόμα φορά, να αρνείται να προσέλθει σε debate ενώ το είχε πει, έστω των πέντε ή και των δύο που είχε υποσχεθεί και να θεωρεί δεδομένο ότι τρέχει σ’ αυτές τις εκλογές μόνος του» είπε ο κ. Τσίπρας σε τηλεοπτική συνέντευξή του αποκαλύπτοντας ότι το κόμμα του θα εμείνει στην προεκλογική συμφωνία. Απαντώντας δε στο αν μπορεί να γίνει debate των δύο αρχηγών μετά από εκλογική διαφορά 20 μονάδων ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης λέει «ότι οι κάλπες θα είναι άδειες την Κυριακή των εκλογών».

«Όχι» σε debate μεταξύ Μητσοτάκη – Τσίπρα λέει, όμως, και το ΠΑΣΟΚ με το επιχείρημα ότι εκείνο κέρδισε τις εντυπώσεις στις εκλογές. «Αυτήν την περίοδο το τρίτο κόμμα είναι αυτό το οποίο έχει κλέψει τα φώτα της δημοσιότητας, άρα εκ των πραγμάτων θεωρώ ότι δεν μπορούμε να ασχοληθούμε με το πρώτο και το δεύτερο μόνο» υποστήριξε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Μάντζος. «Επαναλαμβάνω, όμως, κάτι που είπαμε και πριν τις εκλογές της 21ης Μαΐου, ότι δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να διεξαχθεί, με τη θεσμική έγκριση της διακομματικής επιτροπής και της Πολιτείας, ένα διπλό debate πρόσωπο με πρόσωπο μεταξύ του κ. Μητσοτάκη και του κ. Τσίπρα. Δεν είναι αυτό που περιμένει ο ελληνικός λαός τη δεδομένη στιγμή» ανέφερε στο ίδιο πνεύμα ο κ. Μάντζος.

Ερωτήματα προκύπτουν, όμως, και σχετικά με τους αρχηγούς που θα λάβουν μέρος σε ένα ενδεχόμενο debate. Και αυτό γιατί το ΜέΡΑ25 συγκέντρωσε 2,63% και δεν εξελέγη στη Βουλή κάτι που σημαίνει ότι αν τηρηθεί η παράδοση της διεξαγωγής τηλεμαχιών μόνο μεταξύ των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων οι μονομάχοι θα είναι πέντε (Κ. Μητσοτάκης, Αλ. Τσίπρας, Ν. Ανδρουλάκης, Δ. Κουτσούμπας και Κ. Βελόπουλος). Επίσης υπάρχουν πλέον δύο κόμματα με μεγαλύτερη κοινοβουλευτική δύναμη από το ΜέΡΑ 25 και συγκεκριμένα η ΝΙΚΗ (2,92%) και η Πλεύση Ελευθερίας (2,89%) που επιθυμούν να εκπροσωπηθούν σε μια ενδεχόμενη τηλεμαχία.