Skip to main content

Η εξίσωση της ενισχυμένης αναλογικής: Το κλιμακωτό μπόνους και ο πήχης της αυτοδυναμίας (Infographic)

Πώς θα καθοριστεί το μπόνους των 20 έως 50 εδρών. Τα ποσοστά του πρώτου κόμματος και ο ρόλος των κομμάτων που μένουν εκτός Βουλής.

Σε εκλογική τροχιά εισήλθε ξανά η πολιτική σκηνή έπειτα από τη θυροκόλληση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος στη Βουλή. Τριάντα πέντε ημέρες μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου οι πολίτες θα κληθούν να προσέλθουν εκ νέου στις κάλπες που θα διαμορφώσουν το νέο πολιτικό τοπίο της χώρας.

Οι εκλογές της 25ης Ιουνίου θα διεξαχθούν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, το οποίο προβλέπει κλιμακωτό μπόνους 20 έως 50 εδρών για το κόμμα που θα αναδειχθεί πρώτη δύναμη.

Αν το κόμμα που θα κόψει πρώτο το νήμα στις εκλογές της 25ης Ιουνίου λάβει ποσοστό μεγαλύτερο ή ίσο του 25% των έγκυρων ψηφοδελτίων, τότε κερδίζει μπόνους 20 εδρών. Αν ξεπεράσει το 25%, για κάθε 0,5% παραπάνω κερδίζει επιπλέον μία έδρα ενώ μπορεί να αγγίξει το «ταβάνι» του μπόνους, κερδίζοντας 50 έδρες, αν το ποσοστό του φτάσει ή υπερβεί το 40%.

Στο σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής ο πήχης της αυτοδυναμίας εξαρτάται από τον ποσοστό των κομμάτων που δεν θα πιάσουν το όριο του 3% και θα μείνουν εκτός Βουλής.

Όσο μικρότερο είναι το ποσοστό των κομμάτων που δεν θα πάρουν εισιτήριο για το κοινοβούλιο τόσο μεγαλώνει ο πήχης της αυτοδυναμίας για το πρώτο κόμμα. Ενδεικτικά, αν τα κόμματα που δεν καταφέρουν να μπουν στη Βουλή συγκεντρώσουν αθροιστικά ποσοστό 3% το όριο της αυτοδυναμίας διαμορφώνεται στο 39,5%. Αν συγκεντρώσουν 6% το πρώτο κόμμα κατακτά την αυτοδυναμία με 38,6%. Στην περίπτωση που το ποσοστό των κομμάτων εκτός Βουλής διαμορφωθεί στο 8% ο πήχης της αυτοδυναμίας κατεβαίνει περαιτέρω στο 38% ενώ αν υπερβεί το 10% ο πήχης διαμορφώνεται στο 37,5%.