Skip to main content

ΣΥΡΙΖΑ: Το προφίλ της επικοινωνιακής ομάδας – έκπληξη

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Με τεχνοκράτες, νέους, πρωτεύσαντες στις περιφέρειές τους, αλλά και με τηλεγενείς προσωπικότητες στελέχωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, τη νέα εκλογική επιτροπή του κόμματος, που ρίχνεται από σήμερα στη μάχη για τη βελτίωση της εικόνας του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου.

Σημειώνεται ότι η σύνθεση της εκλογικής επιτροπής που ανακοινώθηκε χθες από τον ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε έκπληξη, καθώς λείπουν πολλά από τα «γνωστά» ονόματα τα οποία είχαν βρεθεί στην πρώτη γραμμή παλαιότερων εκλογικών αναμετρήσεων. Αντίθετα, δόθηκε έμφαση στην ανανέωση με φρέσκα πρόσωπα, τα οποία δεν βασίζονται τόσο στη θέση τους στην κομματική ιεραρχία, όσο στη δυναμική που επιδεικνύουν στους χώρους της δραστηριότητάς τους.

Τεχνοκράτες και ειδικοί

Στην επιτροπή μετέχουν αρκετοί εκπρόσωποι της «αριστείας» του ΣΥΡΙΖΑ με ξεχωριστή περίπτωση την πολυβραβευμένη καθηγήτρια Ρομποτικής Διάνα Βουτυράκου, η οποία έχει ιδρύσει τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό Unique Minds. Εξαιρετικά πλούσιο είναι το βιογραφικό και της Τζένης Λειβαδάρου, η οποία είναι πολιτικός μηχανικός με διδακτορικό Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Θεωρητικής Φυσικής και ερευνητική εμπειρία στις πατέντες πράσινης τεχνολογίας. Επίσης, στην επιτροπή μετέχει ο καθηγητής του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς και κάτοχος της Ευρωπαϊκής Έδρας Jean Monnet Νικόλας Φαραντούρης και η καθηγήτρια Ιατρικής Αθηνά Λινού, η οποία είναι πρόεδρος του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis.

Μέλος της task force είναι και ο πανεπιστημιακός, σύμβουλος του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος αλλά και πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Χουλιαράκης. Στους ειδικούς στον τομέα τους περιλαμβάνεται ασφαλώς και ο ναύαρχος εν αποστρατεία Ευάγγελος Αποστολάκης, ο οποίος έχει διατελέσει αρχηγός ΓΕΕΘΑ και υπουργός Άμυνας. Επιπλέον, ο μαθηματικός Γρηγόρης Θεοδωράκης με μεταπτυχιακές σπουδές στην Εκπαιδευτική Τεχνολογία και Ανάπτυξη Ανθρώπινων Πόρων και εμπειρία στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για θέματα Δημόσιας Διοίκησης. Ειδικός στα εργασιακά θέματα είναι ο Διονύσης Τεμπονέρας, γιός του αείμνηστου καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα, ενώ σε ζητήματα προστασίας των δανειοληπτών ειδικεύεται ο νομικός Δημήτρης Λυριτσής.

Στελέχη κάτω των 40 ετών

Η Εκλογική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει πρόσωπα νεαρής ηλικίας καθώς και εκπροσώπους της γενιάς των τριαντάρηδων. Νεότερο μέλος της επιτροπής είναι η 27χρονη Διάνα Βουτυράκου. Μετέχει επίσης η 35χρονη βουλευτής Κατερίνα Νοτοπούλου, που έχει διατελέσει υπουργός Μακεδονίας-Θράκης. Μέλος της επιτροπής είναι και ο 38χρονος τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης, ο οποίος εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής το 2019, ενώ το διάστημα 2015 – 2019 ήταν διευθυντής της ΚΟ του κόμματος. Κάτω των 40 ετών είναι και η Μακρίνα – Βιόλα Κωστή, η οποία είναι μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΕΚΕΤΑ), αλλά και η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου.

Πρώτοι σε σταυρούς

Κοινό στοιχείο πολλών στελεχών της νέας εκλογικής επιτροπής αποτελεί και η θετική σχέση τους με το εκλογικό σώμα. Πιο χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί σαφώς η Έφη Αχτσιόγλου η οποία πρώτευσε τόσο στις εκλογές της βάσης για την ανάδειξη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ όσο και στην αναμέτρηση της 21ης Μαΐου στον Δυτικό Τομέα της Β’ Αθηνών. Πρώτη σε σταυρούς ήταν και η Κατερίνα Νοτοπούλου στην ιδιαίτερα ανταγωνιστική περιφέρεια της Α ΄Θεσσαλονίκης όπως και ο Αλέξης Χαρίτσης στην Μεσσηνία. Στους πρωτεύσαντες περιλαμβάνεται και ο βουλευτής Χάρης Μαμουλάκης (Ηράκλειο) αλλά και ο δημοσιογράφος Γιώργος Καραμέρος (Ανατολική Αττική).

Τηλεγενείς και δημοφιλείς

Έμφαση δόθηκε όμως και στην επιλογή δημοφιλών προσώπων που αγαπά ο τηλεοπτικός φακός. Έτσι στην επιτροπή συγκαταλέγεται η εκπρόσωπος Τύπου, Πόπη Τσαπανίδου, η οποία κατά κοινή ομολογία κέρδισε τις εντυπώσεις την προεκλογική περίοδο, παρά το αρνητικό αποτέλεσμα. Στην εκλογική επιτροπή μετέχει και η δημοσιογράφος – παρουσιάστρια Ράνια Θρασκιά η οποία εργάζεται πλέον ως σύμβουλος ψυχικής υγείας και εξελέγη με άνεση στην Α΄ Θεσσαλονίκης. Μαζί τους θα βρίσκεται ο δημοφιλής δημοσιογράφος Γιώργος Καραμέρος, αλλά και η καθηγήτρια Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Αθηνά Λινού, γνωστή στο πλατύ κοινό από την περίοδο της πανδημίας. Στην εκλογική επιτροπή μετέχει ακόμη η γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, καθώς και ο γεννηθείς στην Κένυα Κινυούα Μάινα Νικόδημος, ο οποίος έχει ιδρύσει την Οργάνωση Asante για την ενδυνάμωση και την ένταξη της δεύτερη γενιάς μεταναστών.

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Αυτή είναι η νέα Εκλογική Επιτροπή