Skip to main content

Ευρωπαϊκός Τύπος: «Μπλε κύμα παρέσυρε τον Τσίπρα»

ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI

Η Liberation κάνει λόγο για «ένα μπλε κύμα που παρέσυρε τον Τσίπρα», προσθέτοντας ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει λόγους να πανηγυρίζει. «Το κόμμα του, η συντηρητική Νέα Δημοκρατία, είναι μακράν το ισχυρότερο κόμμα στις βουλευτικές εκλογές».

«Ξεκάθαρη νίκη» για τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και «βαριά ήττα για τον ηγέτη της ριζοσπαστικής Αριστεράς, Αλέξη Τσίπρα, χαρακτηρίζει το αποτέλεσμα των εκλογών η γαλλική οικονομική ιστοσελίδα “La Tribune.

H γαλλική ιστοσελίδα σημειώνει ότι «η κυβέρνηση  Μητσοτάκη χρειάστηκε να αντιμετωπίσει ένα σκάνδαλο υποκλοπών που στόχευε πολιτικούς αντιπάλους, την πανδημία Covid-19, την κρίση του κόστους ζωής και την σιδηροδρομική τραγωδία της 28ης Φεβρουαρίου, όπου έχασαν τη ζωή τους 57 άνθρωποι, ωστόσο, οι ψηφοφόροι ευαισθητοποιήθηκαν από το οικονομικό του επίτευγμα, με την οικονομία να αναρρώνει  μετά από τέσσερα  χρόνια».

Η Liberation κάνει λόγο για «ένα μπλε κύμα που παρέσυρε τον Τσίπρα», προσθέτοντας ότι «ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει λόγους να πανηγυρίζει. Το κόμμα του, η συντηρητική Νέα Δημοκρατία, είναι μακράν το ισχυρότερο κόμμα στις βουλευτικές εκλογές». Με 20 μονάδες πίσω από τη δεξιά, ο ΣΥΡΙΖΑ υπέστη σοβαρή υποχώρηση στις ελληνικές βουλευτικές εκλογές. Η ΝΔ θα μπορούσε να δει ακόμη και τον αριθμό των εδρών της να αυξάνονται στις επόμενες εκλογές», σημειώνει η γαλλική εφημερίδα.

Η Ouest France αναφέρει ότι «στο εκλογικό αποτέλεσμα και τη νίκη της ΝΔ έπαιξε ρόλο και η ψήφος των νέων, ηλικίας 17-24 ετών, που ψήφισαν σε μεγάλο βαθμό υπέρ της ΝΔ, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει υψηλή ανεργία των νέων, και ακόμη και όσοι είναι αρκετά τυχεροί  να εργάζονται, μόλις και μετά βίας κερδίζουν αρκετά για να πληρώσουν το ενοίκιο τους» .

«Δεν υπάρχουν κυβερνητικοί εταίροι»

Η ιταλική οικονομική εφημερίδα «Il Sole 24 Ore» σημειώνει  επίσης ότι «οι Έλληνες επιβεβαίωσαν την εμπιστοσύνη τους στον απερχόμενο πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με ένα ξεκάθαρο αποτέλεσμα, υψηλότερο ακόμη και από τις προβλέψεις  των δημοσκοπήσεων».

Η ιταλική εφημερίδα τονίζει ότι «ο κ. Μητσοτάκης σκοπεύει να παραιτηθεί από διερευνητική εντολή για να οδηγηθεί η χώρα  και πάλι στις κάλπες στις 25 Ιουνίου, με ένα εκλογικό σύστημα που μπορεί να του εγγυηθεί μια πιο ασφαλή πλειοψηφία.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η γερμανική SZ τονίζει ότι «δεν φαίνεται να υπάρχουν κυβερνητικοί εταίροι για τον κ. Μητσοτάκη για να συνεχίσει να κυβερνά, με αποτέλεσμα να οδηγήσει τη χώρα σε νέα εκλογική αναμέτρηση… Ρεαλιστικά, μόνο το σοσιαλδημοκρατικό ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να συνεργαστεί με την ΝΔ, αλλά οι σχέσεις των δύο κομμάτων είναι τεταμένες αφού στις αρχές του περασμένου καλοκαιριού έγινε γνωστό ότι ο νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, είχε τελεί υπό παρακολούθηση κατά καιρούς από τις μυστικές υπηρεσίες.»

Η γερμανική εφημερίδα τονίζει ότι το σαρωτικό αποτέλεσμα της ΝΔ δείχνει ότι «διάφορα πρόσφατα σκάνδαλα, ούτε η σιδηροδρομική τραγωδία, κλόνισαν την εμπιστοσύνη στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη…Ο Ελληνας πρωθυπουργός  εμφανίστηκε μετανιωμένος και κέρδισε την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων για να μπορέσει να συνεχίσει το έργο του για τον εκσυγχρονισμό της χώρας σε μια δεύτερη θητεία». Ταυτόχρονα, προώθησε τη «σταθερότητα» και προειδοποίησε τους ψηφοφόρους ενάντια σε μια «κυβέρνηση των ηττημένων» – δηλαδή μια πιθανή κυβέρνηση συνασπισμού του ΣΥΡΙΖΑ με το σοσιαλιστικό ΠΑΣΟΚ, αλλά και άλλα αριστερά, αντισυστημικά μικρά κόμματα. Προφανώς, αυτό το μήνυμα κέρδισε τους ψηφοφόρους. Μετά τη δύσκολη δεκαετία της ελληνικής κρίσης χρέους, οι ψηφοφόροι θέλησαν να στηρίξουν τη μέτρια ανάκαμψη της τελευταίας τετραετίας και να μην τη θέσουν σε κίνδυνο με πειράματα όπως οι ασταθείς κυβερνήσεις συνασπισμού».

Δείτε εδώ όλες τις εξελίξεις λεπτό προς λεπτό