Skip to main content

BBC για εκλογές: Μεγάλη νίκη Μητσοτάκη, που όμως θέλει την πλειοψηφία

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού ερμηνεύονται ως ένδειξη ότι δεν θα ήθελε να μοιραστεί την εξουσία με άλλο κόμμα, με τη χώρα να οδηγείται σε δεύτερες εκλογές στα τέλη Ιουνίου, επισημαίνει το BBC.

Στη μεγάλη νίκη της Ν.Δ. έναντι των αντιπάλων της στις βουλευτικές εκλογές 2023 αναφέρεται το BBC. Το βρετανικό δίκτυο σημειώνει ότι ο νικητής των εκλογών, Κυριάκος Μητσοτάκης, χαιρέτισε την επικράτηση του κόμματός του ως «πολιτικό σεισμό».

Όπως παρατηρεί το BBC, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει σχεδόν το 41% των ψήφων και 146 έδρες, πέντε λιγότερες από όσες χρειάζονται για να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Το βρετανικό δίκτυο σημειώνει ότι ο κ. Μητσοτάκης είπε πως το αποτέλεσμα δείχνει ότι οι Έλληνες έδωσαν στο κόμμα του εντολή για νέα τετραετή θητεία και για κυβέρνηση πλειοψηφίας, χωρίς τη συμμετοχή άλλων κομμάτων. Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού ερμηνεύονται ως ένδειξη ότι δεν θα ήθελε να μοιραστεί την εξουσία με άλλο κόμμα, με τη χώρα να οδηγείται σε δεύτερες εκλογές στα τέλη Ιουνίου, επισημαίνει το BBC.

Στέκεται επίσης στα συγχαρητήρια που έδωσε στον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος χαρακτήρισε εξαιρετικά αρνητικό το αποτέλεσμα των εκλογών. Όπως αναφέρει το BBC, το αποτέλεσμα είναι μια τεράστια υποχώρηση για τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ανέβηκε στην εξουσία το 2015 με ρητορική κατά της λιτότητας των διεθνών προγραμμάτων διάσωσης, ωστόσο τελικά συμφώνησε με τις απαιτήσεις των πιστωτών.

Το BBC αναφέρει ότι οι προεκλογικές δημοσκοπήσεις είχαν υποτιμήσει τη διαφορά μεταξύ της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ, με όλες τις εκλογικές περιφέρειες πλην μίας να καταλήγουν τελικά στο κυβερνών κόμμα. Περιγράφει επίσης τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών που θα ακολουθήσουν για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Το βρετανικό δίκτυο σημειώνει εξάλλου ότι, αν ο κ. Μητσοτάκης επιθυμούσε μια κυβέρνηση συνεργασίας, τότε το ΠΑΣΟΚ θα ήταν ένας πιθανός εταίρος, ως ένας από τους μεγάλους νικητές των εκλογών με ποσοστό 11,5%. Ωστόσο, όπως αναφέρει, ο σχηματισμός κυβέρνησης και σε αυτήν την περίπτωση θα ήταν δύσκολος, καθώς ο επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης βρέθηκε στο στόχαστρο των υποκλοπών πέρσι.

Το BBC στέκεται και στη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών με 57 νεκρούς, σημειώνοντας ότι επισκίασε την προεκλογική εκστρατεία, ωστόσο δεν έπαιξε προφανή ρόλο στο αποτέλεσμα. Πέρα από το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ αύξησε επίσης τα ποσοστά του, σημειώνει το BBC, καταλήγοντας πως το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη, ΜέΡΑ25, δεν κατάφερε να μπει στη Βουλή.

Το naftemporiki.gr σας ενημερώνει για όλες τις εξελίξεις λεπτό προς λεπτό ΕΔΩ.

Live Εκλογές 2023: H επομένη της κάλπης – Τα νέα δεδομένα και οι εξελίξεις που δρομολογούνται