Skip to main content

Εκλογές 2023: Τι γράφει ο ξένος Τύπος για οικονομία, υποκλοπές και κράτος δικαίου

Παρά τα εύσημα για την ελληνική οικονομία, εκφράζεται ανησυχία για περιορισμό της πολυφωνίας και υποχώρηση του κράτους δικαίου.

Ανησυχία για την υποχώρηση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα εκφράζουν αλλεπάλληλα ρεπορτάζ των πιο έγκυρων διεθνών εφημερίδων μόλις λίγα εικοσιτετράωρα πριν τις εκλογές με την Wall Street Journal και τους Financial Times να περιγράφουν επιθέσεις στους θεσμούς και περιορισμό της πολυφωνίας και τους New York Times να δημοσιεύουν βίντεο-ντοκουμέντο με τη διενέργεια παράνομων επαναπροωθήσεων από την ελληνική ακτοφυλακή.

WSJ: Θα διατηρήσει την εξουσία κάτω από ένα νέφος

Σε ρεπορτάζ της για την Ελλάδα ενόψει των εκλογών η Wall Street Journal τονίζει ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να διατηρήσει την εξουσία του μετά τις κάλπες αλλά υπογραμμίζει πως ο ίδιος ταυτόχρονα «βρίσκεται κάτω από ένα νέφος». «Ένα επιδεινούμενο σκάνδαλο παρακολούθησης πολιτικών φίλων και εχθρών έχει εντείνει τις ανησυχίες για το κράτος δικαίου σε μια χώρα η οποία εξακολουθεί να προσπαθεί να θεραπευτεί από την τραυματική κρίση χρέους» εξηγεί ο ανταποκριτής της αμερικανικής εφημερίδας.

Επίσης υπογραμμίζει ότι η «η κεντροδεξιά κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη πάσχισε να χαλιναγωγήσει τις αποκαλύψεις ότι η ΕΥΠ η οποία αναφέρεται στο γραφείο του πρωθυπουργού, παρακολουθούσε στελέχη από τις τάξεις της ίδιας της κυβέρνησης, βουλευτές της αντιπολίτευσης, επιχειρηματίες και αρχηγούς των ενόπλων δυνάμεων, στην υπόθεση που ονομάστηκε “Ελληνικό Watergate”». Παράλληλα η εφημερίδα υπενθυμίζει  ότι πρόσφατα η Ελλάδα κατετάγη για δεύτερη συνεχή χρονιά στην τελευταία θέση του δείκτη Ελευθερίας του Τύπου στην ΕΕ και σημειώνει πως οι δημοσιογράφοι «αντιμετωπίζουν εκφοβισμό από την παρακολούθηση της κυβέρνησης, τις αγωγές, τη σκληρή αστυνόμευση και τη βία πολιτικών εξτρεμιστών».

BBC για εκλογές: Η τραγωδία στα Τέμπη, τα ισχυρά πολιτικά τζάκια της Ελλάδας και η ακρίβεια

FT: Ισχυρή οικονομία, περιορισμός της πολυφωνίας

Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικά εικοσιτετράωρα δημοσίευμα των Financial Times χαιρέτισε την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας αλλά ταυτόχρονα μίλησε για ανησυχητικό περιορισμό της πολυφωνίας στη χώρα.

«Ένα σκάνδαλο υποκλοπών πολιτικών και δημοσιογράφων από τις αρχές ασφαλείας που επόπτευε ο ανιψιός του κ. Μητσοτάκη έχει «αμαυρώσει» τη φήμη του πρωθυπουργού και έχει τονίσει τα προβλήματα κράτους δικαίου στην Ελλάδα» επισήμανε ακόμη η οικονομική εφημερίδα.

NYT: Παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων

Παράλληλα χθες δημοσίευμα-ντοκουμέντο των New York Times παρουσίασε βίντεο που αποδεικνύει ότι η ελληνική ακτοφυλακή, παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις περί αντιθέτου, διενεργεί πράγματι παράνομες προωθήσεις προσφύγων και μεταναστών στο Αιγαίο. Το βιντεοσκοπημένο υλικό δείχνει αιτούντες άσυλο, ανάμεσά τους και μικρά παιδιά, να περισυλλέγονται στη Λέσβο, να μεταφέρονται στη θάλασσα και να εγκαταλείπονται σε μια σχεδία από την ελληνική ακτοφυλακή.

New York Times: Η Ελλάδα πιάστηκε επ’ αυτοφώρω να αφήνει μετανάστες στη θάλασσα (βίντεο)

«Οι παραβιάσεις εκτινάσσονται όσο η κυβέρνηση αυτοσυγχαίρεται προεκλογικά»

Αντιδρώντας στις αποκαλύψεις της αμερικανικής εφημερίδας το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και τους Εξορισθέντες (ΕCRE) στηλίτευσε την ελληνική κυβέρνηση λέγοντας ότι «αυτοσυγχαίρεται» προεκλογικά για την «αυστηρή αλλά δίκαια» μεταναστευτική πολιτική της την ώρα που εκτινάσσεται ο αριθμός των αναφορών για ελληνικές παραβιάσεις και παράνομες επαναπροωθήσεις. Ακόμη το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και τους Εξορισθέντες επισημαίνει ότι εκπρόσωποι της ΕΕ μιλούν για «φρικτές συνθήκες» στα κλειστά κέντρα προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα.