Skip to main content

Η… μάχη της πλατείας για Μητσοτάκη – Τσίπρα

(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Τα μηνύματα που θα εκπέμψουν οι δύο πολιτικοί μονομάχοι στις τελευταίες προεκλογικές ομιλίες τους

Τις τελευταίες προεκλογικές συγκεντρώσεις πριν από τις κάλπες της Κυριακής πραγματοποιούν σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Τα κομματικά επιτελεία τόσο στην Πειραιώς όσο και στην Κουμουνδούρου δουλεύουν στο φουλ για να αυξήσουν τα ποσοστά συσπείρωσης και να πείσουν τους αναποφάσιστους πως δεν υπάρχουν περιθώρια για χαλαρή ψήφο.

Το μήνυμα πως η χώρα χρειάζεται σταθερή κυβέρνηση θα εκπέμψει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της Νέας Δημοκρατίας στην Αθήνα. Σε μία προοδευτική κυβέρνηση από τις κάλπες της απλής αναλογικής θα αναφερθεί ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στην Πάτρα, εστιάζοντας στην ανάγκη για πολιτική αλλαγή.

Την ίδια στιγμή οι φωτιές που άναψε ο Γιώργος Κατρούγκαλος με τις δηλώσεις και τα όσα ακολούθησαν πυροδοτούν έναν νέο κύκλο σφοδρής αντιπαράθεσης. Το πολιτικό θερμόμετρο χτυπά κόκκινο λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες, με τα κόμματα να εστιάζουν στη μεσαία τάξη που – όπως έχει φανεί στο παρελθόν- σε μεγάλο βαθμό κρίνει το αποτέλεσμα των εκλογών. Μάλιστα αναφορές στη μεσαία τάξη  έκαναν χθες τόσο  ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Θεσσαλονίκη όσο και ο Αλέξης Τσίπρας στην συγκέντρωση του κόμματος  στην πλατεία Συντάγματος.

Κ. Μητσοτάκης: Σταθερότητα ή άγνωστες περιπέτειες το δίλημμα της κάλπης

Σε μια σειρά ερωτημάτων που θα κληθούν οι πολίτες να απαντήσουν στις κάλπες αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία που πραγματοποίησε χθες στην Θεσσαλονίκη. «Θελουμε σταθερότητα ή άγνωστες περιπέτειες; Θέλουμε ελαφρύνσεις και αυξήσεις ή να μας ξαναγυρίσει ο Κατρούγκαλος «απ’ το παράθυρο» φοροεπιδρομές και περικοπές; Κρατάμε την πατρίδα μας ασφαλή ή την κάνουμε αδύναμη σε κάθε απειλή;» σημείωσε. Προσέθεσε «με λίγα λόγια, προτιμάμε κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας και πρωθυπουργό Μητσοτάκη ή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και πρωθυπουργό Τσίπρα; »

Από το κυβερνών κόμμα- με αφορμή τις αναφορές του Γ. Κατρούγκαλου- κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ πως έχει  «κρυφή ατζέντα». Μιλούν δε για μια «προοδευτική Βαβέλ» στην αντιπολίτευση, που κάθε μέρα που περνά «αποκαλύπτεται και καταρρέει».

Ειδικότερα αυτό που τονίζεται από το γαλάζιο στρατόπεδο είναι πως δεν υπάρχει από την αντιπολίτευση αξιόπιστη πρόταση για την επόμενη ημέρα και γίνεται λόγος για έναν «πολιτικό αχταρμά». Στη Νέα Δημοκρατία αναφέρονται  στην «παγίδα» της απλής αναλογικής και τονίζουν πως χρειάζεται να σταλεί σαφές μήνυμα την Κυριακή ώστε να καταστεί εφικτός ο στόχος της αυτοδυναμίας σε μία δεύτερη αναμέτρηση.

Αλ. Τσίπρας: Δεν θα παρεκκλίνει κανείς από  το «Συμβόλαιο Αλλαγής»

Στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για την επόμενη τετραετία – το «Συμβόλαιο Αλλαγής» – αναφέρθηκε χθες ο Αλέξης Τσίπρας, καλώντας τους πολίτες να το επικυρώσουν στις κάλπες. Παράλληλα έστειλε μήνυμα πως «δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα να παρεκκλίνει ούτε γραμμή από αυτό το Συμβόλαιο, είτε συνειδητά, είτε ασυνείδητα».

Από την Κουμουνδούρου – μετά την συζήτηση που πυροδότησαν οι δηλώσεις του Γ. Κατρούγκαλου – υπογραμμίζεται πως καμία αλλαγή επιβάρυνσης των μισθωτών και των ελεύθερων επαγγελματιών σε σχέση με τις ασφαλιστικές τους εισφορές δεν προβλέπει το πρόγραμμα του κόμματος. Παράλληλα σημειώνεται πως «η μεσαία τάξη, με μεγάλες θυσίες, πλήρωσε πανάκριβα την κρίση και τις αλαζονικές πολιτικές του κ. Μητσοτάκη που δεν νοιάστηκε. Η μεσαία τάξη λοιπόν μόνο ελαφρύνσεις δικαιούται».

Στο ΣΥΡΙΖΑ κοιτάνε ιδιαιτέρως προς το κοινό των 20ρηδων και ο Αλ. Τσίπρας κάλεσε τους νέους με την ψήφο τους στις εκλογές «να στείλουν κουβά τις δημοσκοπήσεις που τρομοκρατούν την ελπίδα».  Παράλληλα δίνοντας μια εικόνα για το τι προβλέπει το  πρόγραμμα του κόμματος  αναφέρθηκε σε αύξηση μισθών, μείωση τιμών, ρύθμιση χρεών και σε ένα  δίκαιο και ισχυρό κοινωνικό κράτος που θα είναι δίπλα στον πολίτη.