Skip to main content

Εκλογές 2023: Στις 20.30 η πρώτη ασφαλής εκτίμηση αποτελέσματος – Οι καινοτομίες στη διαδικασία

ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Για πρώτη φορά στις εκλογές της 21ης Μαΐου θα υπάρχει ενημέρωση και σχετικά με την προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες

Γύρω στις 20.30 το βράδυ της Κυριακής 21 Μαΐου, νωρίτερα δηλαδή από κάθε άλλη φορά, θα έχει εξαχθεί η πρώτη ασφαλής εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, σύμφωνα με τους υπεύθυνους της Singular Logic.

ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Όπως αναφέρθηκε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων στο υπουργείο Εσωτερικών, γύρω στις 21:30 – 22:00 αναμένεται και το συνολικό αποτέλεσμα για το 80% της επικράτειας.

Το «κλειδί» για την ταχύτερη μετάδοση των αποτελεσμάτων είναι η ηλεκτρονική συσκευή ασφαλούς μετάδοσης SRT, με την οποία θα είναι εφοδιασμένοι οι δικαστικοί αντιπρόσωποι στα εκλογικά τμήματα. Χάρη στις συσκευές αυτές, τα αποτελέσματα θα καταχωρούνται σε πραγματικό χρόνο στη βάση δεδομένων του υπουργείου Εσωτερικών.

Τα αποτελέσματα θα αναμεταδίδονται όμως και με τον κλασικό τρόπο, δηλαδή με τα τηλεγραφήματα.

TATIANA ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

«Η διαδικασία συλλογής των αποτελεσμάτων από όλα τα εκλογικά τμήματα γίνεται με δύο τρόπους: το τηλεγράφημα, το έντυπο που χρησιμοποιείται για την καταγραφή των αποτελεσμάτων μέσα στο εκλογικό τμήμα και το οποίο μεταδίδεται μέσω του Δήμου και της Περιφέρειας στο υπουργείο Εσωτερικών. Δεύτερη μέθοδος είναι η μέθοδος του SRT» ανέφερε ο διευθυντής έργου εκλογών της Singular Logic, Ηλίας Γιαννίτσος.

Μία ακόμη «καινοτομία» είναι ότι για πρώτη φορά στις εκλογές της 21ης Μαΐου θα υπάρχει ενημέρωση σχετικά με την προσέλευση του εκλογικού σώματος, τη συμμετοχή δηλαδή των ψηφοφόρων στην εκλογική διαδικασία. Ειδικότερα, θα υπάρχει ενημέρωση σε τρία διαδοχικά στάδια την ημέρα των εκλογών: στις 10:30, στις 13:00 με 13:30 και στις 16:00 με 16:30.