Skip to main content

Κ. Μητσοτάκης: Θα τείνω χείρα φιλίας στον νέο ηγέτη της Τουρκίας, αλλά δεν είμαι αφελής

Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού

Συνέντευξη στο Associated Press παραχώρησε ο πρωθυπουργός.

Στις ελληνοτουρκικές σχέσεις επικεντρώθηκε η συνέντευξη που παραχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Associated Press. Όπως είπε,  θα τείνει «χείρα φιλίας» στον νικητή των επερχόμενων εκλογών στην Τουρκία, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι η επόμενη κυβέρνηση θα «επανεξετάσει την προσέγγισή της προς τη Δύση». «Δεν είμαι όμως αφελής», πρόσθεσε. «Γνωρίζω ότι οι εξωτερικές πολιτικές των χωρών δεν αλλάζουν από τη μια μέρα στην άλλη».

Ο ολοένα και πιο αυταρχικός πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ηγείται της χώρας του ως πρωθυπουργός και πρόεδρος από το 2003, αντιμετωπίζει τις πιο δύσκολες εκλογές του, σχολιάζει σε αυτό το σημείο το AP, προσθέτοντας ο Ερντογάν βρίσκεται πίσω από τον βασικό αντίπαλό του, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

«Ελπίζω ότι η επόμενη τουρκική κυβέρνηση θα επανεξετάσει συνολικά την προσέγγισή της προς τη Δύση, όχι μόνο προς την Ελλάδα, την Ευρώπη, το ΝΑΤΟ και τις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε ο κ. Μητσοτάκης. «Αλλά και πάλι, πρέπει να είμαι ρεαλιστής και να μην είμαι πολύ αφελής, και γι’ αυτό θα συνεχίσουμε την σταθερή εξωτερική πολιτική μας. Αυτό σημαίνει ότι θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τις αποτρεπτικές μας ικανότητες και την αμυντική ισχύ μας».

«Μακάρι να μην χρειαζόταν να ξοδεύω πολύ περισσότερο από το 2% του ΑΕΠ μου για την Άμυνα. Αλλά δυστυχώς, ζούμε σε μια επισφαλή γειτονιά με μια πολύ μεγαλύτερη χώρα από εμάς που συμπεριφέρεται επιθετικά», συνέχισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι ελπίζει στην επαναπροσέγγιση που είδαμε μετά τους φονικούς σεισμούς στην Τουρκία.

«Είναι κρίμα. Δεν χρειάζεται να περιμένουμε να συμβεί μια καταστροφή, ούτε είμαστε προορισμένοι να ζούμε σε μια κατάσταση μόνιμης έντασης», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης. Όμως, τόνισε, οι καλύτεροι δεσμοί απαιτούν τον τερματισμό της πολεμικής ρητορικής από την Τουρκία. «Αν η τουρκική κυβέρνηση κάθε δεύτερη μέρα διακηρύττει ότι έρχεται τη νύχτα για να εισβάλει στα νησιά μας, προφανώς αυτό δεν είναι πολύ ευνοϊκό για την οικοδόμηση κλίματος εμπιστοσύνης και καλής θέλησης», είπε.

Αναφερόμενος, στην ίδια συνέντευξη, στις εκλογές της χώρας μας, στις 21 Μαΐου, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι δεν πιστεύει στο εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής. «Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια σταθερή κυβέρνηση, και ακόμα καλύτερα μια μονοκομματική κυβέρνηση», είπε χαρακτηριστικά.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε την μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης στα σύνορα της χώρας. «Δεν απολογούμαι γι’ αυτό. Ανατρέψαμε την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης, η οποία είχε μια πολιτική ανοικτών θυρών που κατέληξε να επιτρέψει σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους να περάσουν στην Ελλάδα το 2015. Αυτό δεν πρόκειται να ξανασυμβεί», δήλωσε, ενώ στο τέλος της συνέντευξης αναφέρθηκε στην προσπάθεια της Ελλάδας να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα και πώς μπορεί να επηρεαστεί από το εκλογικό αποτέλεσμα και το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

«Θα είμαι πολύ, πολύ ωμός. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθήσει να εφαρμόσει έστω και ένα κλάσμα από αυτά που έχει πει θα οδηγήσει σε υποβάθμιση την οικονομία μας», είπε.