Skip to main content

Τα μηνύματα Μητσοτάκη στο debate: Τι είπε για οικονομία, παρακολουθήσεις και εθνικά 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓτΠ

Οι τοποθετήσεις του πρωθυπουργού στην τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών

Σε ένα θετικό αφήγημα για την επόμενη ημέρα θέλησε να δώσει βάρος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά το debate των πολιτικών αρχηγών «επενδύοντας» σε μια ατζέντα οικονομίας. Για μια ακόμα φορά έδωσε βάρος  στο θέμα των αυξήσεων των μισθών την επόμενη τετραετία  αλλά παράλληλα άνοιξε «παράθυρο» για την επέκταση του Market Pass για ένα ακόμα εξάμηνο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε εκ νέου το δίλημμα που θα κληθούν να απαντήσουν πολίτες στην επόμενη αναμέτρηση, λέγοντας πως το ερώτημα είναι αν «θα συνεχίσουμε να πηγαίνουμε  μπροστά ή θα γυρίσουμε πίσω». Αναφέρθηκε δε στο γαλάζιο σύνθημα που είναι «σταθερά, τολμηρά, μπροστά» και μίλησε για  μια σειρά κινήσεων στις οποίες θέλει να προχωρήσει η Νέα Δημοκρατία την επόμενη τετραετία.

Από την κυβέρνηση ρίχνουν το βάρος στο θέμα της οικονομίας και στόχος είναι να σταλεί μήνυμα πως τα μέτρα στήριξης θα συνεχιστούν. Μάλιστα αναφορικά με το Market Pass ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως είναι ένα δοκιμασμένο εργαλείο και είπε πως  θα ήταν  διατεθειμένος να συζητήσει επέκταση του και για το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Για μία ακόμα φορά εστίασε στο θέμα των μισθών – που κυριαρχεί στο  πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας- μιλώντας για τον στόχο αύξησης του κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ και αύξησης του μέσου μισθού στα 1500 ευρώ στο τέλος της τετραετίας.

Όσον αφορά στο ΦΠΑ υπενθύμισε πως  όπου δοκιμάστηκαν μειώσεις του ΦΠΑ δεν είχαμε ουσιαστικό όφελος για τον καταναλωτή.

Παράλληλα από την κυβέρνηση συνεχίζουν να ασκούν κριτική στο ΣΥΡΙΖΑ για το κόστος του προγράμματος, που έχει παρουσιάσει. Είναι χαρακτηριστικό πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε  πως μόνο για  δύο μέτρα από το πρόγραμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης – μείωση ΦΠΑ και ειδικού  φόρου κατανάλωσης – το κόστος υπολογίζεται σε τέσσερα δισεκατομμύρια ετησίως και έθεσε το ερώτημα που θα βρεθούν αυτά τα χρήματα. Μάλιστα κάλεσε όλα τα κόμματα να καταθέσουν τα προγράμματα, είτε στο Γενικό Λογιστήριο είτε στην Τράπεζα της Ελλάδας, για να αξιολογηθούν και για να μην υπάρχει αμφιβολία πόσο κοστίζουν.

Κατά την διάρκεια του  debate ο πρωθυπουργός επικεντρώθηκε  σε μια θετική ατζέντα για την επόμενη ημέρα, κάνοντας μια σύντομη αναφορά σε μια σειρά μέτρων που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας. Μεταξύ άλλων μίλησε για 10.000 προσλήψεις στην υγεία, έργα που υλοποιούνται (π.χ. σχετικά με το μετρό), κινήσεις για την αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων, youth pass κ.α.

Οι απαντήσεις για τις παρακολουθήσεις

«Ο  κ. Ανδρουλάκης δεν αποτελεί κανέναν απολύτως κίνδυνο για την ασφάλεια της χώρας και δεν έπρεπε να είναι υπό καθεστώς παρακολούθησης» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε σχετική  ερώτηση.

Σχετικά με το αν σκέφτηκε να παραιτηθεί απάντησε πως  «δεν σκέφτηκα να παραιτηθώ αλλά ανέλαβα με θάρρος τις ευθύνες μου».  Παράλληλα μίλησε για  δύο συγκεκριμένες δεσμεύσεις που ανέλαβε : Πρώτον την  άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης απο την δικαιοσύνη και δεύτερον την διόρθωση αστοχιών ρυθμιστικού χαρακτήρα.

Οι αναφορές στην Τουρκία

«Ο  τουρκικός αναθεωρητισμός,  έτσι όπως εκφράστηκε απο το δόγμα της γαλάζιας πατρίδας ειδικά τα τελευταία χρόνια, θεωρώ πως είναι βαθιά συστημικά καταγεγραμμένος στο DNA όλων των τουρκικών κομμάτων» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως είπε είναι έτοιμος να συζητήσει για την μια διαφορά που έχουμε, την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών , σημειώνοντας παράλληλα πως δεν έχει αυταπάτες και υπογραμμίζοντας πως η πολιτική της ισχυρής αποτροπής, των ισχυρών συμμαχιών πρέπει να συνεχιστεί.  Ο πρωθυπουργός εστίασε στη  στήριξη των ενόπλων δυνάμεων,  αναφέρθηκε στις «ισχυρές συμμαχίες» που έχουν χτιστεί και  μίλησε για μια σειρά από εξοπλιστικά πρόγραμμα που υλοποιούνται.