Skip to main content

Εκλογές 2023: Νέα σενάρια συνεργασιών φέρνει το «κόκκινο» σε Κασιδιάρη και το «πράσινο» στο ΕΑΝ

ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / INTIME NEWS

Ο πρόεδρος του ΕΑΝ «αποκηρύσσει» τον Κασιδιάρη, δηλώνει γνήσιος κεντρώος και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασιών. Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις.

Λάδι στη φωτιά της σεναριολογίας περί μετεκλογικών συνεργασιών είτε αυτόνομων κομμάτων, είτε μεμονωμένων βουλευτών, έβαλε η απόφαση του Αρείου Πάγου να απαγορεύσει το κομματικό μόρφωμα Κασιδιάρη αλλά και να ανοίξει το δρόμο για τη συμμετοχή στις εκλογές του κόμματος «ΕΑΝ…» όπου είναι επικεφαλής ο πρώην συνοδοιπόρος του Κασιδιάρη Τάσος Κανελλόπουλος

Δημοσκόπηση της εταιρείας Prorata που πραγματοποιήθηκε λίγο πριν την απόφαση του Α1 τμήματος του Αρείου Πάγου για τον αποκλεισμό του κόμματος Κασιδιάρη έδειξε ότι περίπου ένας στους τέσσερις (24%) από όσους σκόπευαν να υπερψηφίσουν το κόμμα «Έλληνες» προτίθενται να ψηφίσουν το κόμμα «ΕΑΝ…» του πρώην αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου, Τάσου Κανελλόπουλου ο οποίος είχε διατελέσει πρόεδρος των «Ελλήνων». Από την πλευρά του, όμως, ο καταδικασμένος για εγκληματική οργάνωση χρυσαυγίτης δήλωσε χθες ότι δεν πρόκειται να στηρίξει τον κομματικό σχηματισμό του κ. Κανελλόπουλου και του καταλόγισε έχει στους συνδυασμούς του στελέχη από τις κυβερνήσεις Σαμαρά, Παπανδρέου, Παπαδήμου.

Είμαι «γνήσιος κεντρώος» λέει τώρα ο πρόεδρος του ΕΑΝ…

Σε διαφορετικό τόνο ο κ. Κανελλόπουλος ισχυρίστηκε μεν ότι δεν επιδιώκει να «συγκινήσει» τα ορφανά του Κασιδιάρη αλλά ταυτόχρονα τους έκλεισε το μάτι λέγοντας ότι «εκείνοι που συμμετέχουν στο κόμμα του Κασιδιάρη δεν είναι εχθροί του έθνους, είναι Έλληνες πολίτες». Στη συνέχεια άφησε ανοικτό και το ενδεχόμενο συνεργασιών καθώς απεύθυνε πρόσκληση σε όλους τους πολιτικούς χώρους. «Εμείς έχουμε την δική μας γραμμή: καλούμε τους πολίτες από όποιο μέρος του πολιτικού φάσματος και αν είναι, από αριστερά και έως δεξιά, να πυκνώσουν τις τάξεις του κόμματος μας, όπως έχει δικαίωμα να κάνει ο καθένας» είπε ο κ. Κανελλόπουλος και συμπλήρωσε: «αν με ρωτήσετε, θα απαντήσω ότι εγώ είμαι “γνήσιος κεντρώος”, κάτι που δεν είναι ο κ. Μητσοτάκης. Εγώ δεν είμαι πλασμένος για τις ακροδεξιές και ναζιστικές απόψεις και θέσεις».

Όλα δείχνουν βέβαια ότι η ΝΔ σε περίπτωση που είναι πρώτο κόμμα αλλά δεν κατορθώσει να πετύχει αυτοδυναμία θα αρνηθεί να σχηματίσει κυβέρνηση με ένα πρόσωπο που συνεργάστηκε με τον Κασιδιάρη. Δεν ισχύει, όμως, το ίδιο και για τους βουλευτές που θα εκλεγούν με το κόμμα «Εάν», σε περίπτωση που αυτό εισέλθει στη Βουλή, οι οποίοι ενδέχεται να αναζητήσουν αλλου πολιτική στέγη. Σε αυτό το πλαίσιο η ομόφωνη απόφαση του Αρείου Πάγου ότι το κόμμα Κανελλόπουλου πληροί της προϋποθέσεις για να κατέβει στις εκλογές δεν αποκλείεται, σύμφωνα με την σεναριολογία των ημερών, να «νομιμοποιήσει» πολιτικά τα μέλη του κόμματος «ΕΑΝ».

Η σεναριολογία περιλαμβάνει, πάντως, και το κόμμα «Εθνική Δημιουργία» του Θάνου Τζήμερου και του πρώην πολιτευτή της ΝΔ Φαήλου Κρανιδιώτη στο οποίο σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Prorata στρέφεται ένα σημαντικό ποσοστό (10%) του κόμματος Κασιδιάρη.

Σημειώνεται ότι ο κ. Τζήμερος εξέφρασε ήδη την πρόθεσή του να παράσχει «ψήφο ανοχής» σε περίπτωση που το κόμμα του εισέλθει στη Βουλή. Υπενθυμίζεται δε ότι με το εν λόγω κόμμα είχε συνεργαστεί ο πρώην βουλευτής της ΝΔ, Κωνσταντίνος Μπογδάνος, ο οποίος μετά την αποχώρησή του κατήγγειλε τον κ. Κρανιδιώτη ότι επιδιώκει να συνεργαστεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.