Skip to main content

Αλ. Τσίπρας στο Delphi Economic Forum: Το ζήτημα δεν είναι αν θα μείνουμε Ευρώπη, αλλά αν θα γίνουμε Ευρώπη

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

«Η χώρα επί διακυβέρνησης Μητσοτάκη μοιάζει ολοένα και περισσότερο με απολυταρχικό καθεστώς». Τι είπε για την πιθανότητα κυβέρνησης ανοχής.

«Το ζήτημα δεν είναι αν θα μείνουμε Ευρώπη, αλλά αν θα γίνουμε Ευρώπη: αν θα γίνουμε μία κανονική ευρωπαϊκή χώρα». Αυτό υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Μαρία Νικόλτσιου, στο Delphi Economic Forum.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαπέλυσε πυρά κατά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού προσωπικά, τονίζοντας πως «η χώρα μοιάζει ολοένα και περισσότερο με απολυταρχικό καθεστώς πρώην ανατολικού μπλοκ και όχι με ευρωπαϊκό κράτος».

Σημείωσε δε πως ο σεβασμός στην Δημοκρατία και στο Κράτος Δικαίου είναι προϋπόθεση και για την οικονομική ανάπτυξη.

Χρειαζόμαστε παραγωγικές επενδύσεις

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως στο μέτωπο των επενδύσεων μιλούν οι πράξεις, όχι τα λόγια. «Το 2018 πετύχαμε ρεκόρ δεκαετίας στις άμεσε ξένες επενδύσεις. Οι καλές επιδόσεις συνεχίστηκαν και το 2019 αλλά σε μη παραγωγικούς τομείς, τομείς που δεν δίνουν πολλές θέσεις εργασίας».

«Οι επενδύσεις είναι αναγκαίες αλλά θέλουμε στρατηγικούς επενδυτές. Ένας επενδυτής γνωρίζει καλά ότι στην Ελλάδα έχει ένα σύστημα Δικαιοσύνης, που αν θέλει να βρει το δίκιο του, μπορεί να περιμένει 10 χρόνια. Αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα. Η διαφθορά και η γραφειοκρατία είναι επίσης μεγάλο αγκάθι. Όταν έχουμε 10 δισ. σε απευθείας αναθέσεις σε ημέτερους, έχουμε πρόβλημα αδιαφάνειας» είπε χαρακτηριστικά.

Για κυβέρνηση ανοχής

Ερωτηθείς για την πιθανότητα κυβέρνησης ανοχής, ο κ. Τσίπρας είπε: «Η εναλλακτική για την χώρα είναι η κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ αν είναι πρώτο κόμμα και το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, που είναι εφικτό αν βγαίνουν οι αριθμοί. Αν δεν βγαίνουν θα πρέπει και τα άλλα κόμματα της Αριστεράς να αναλάβουν την ευθύνη».

Όπως είπε η απλή αναλογική δεν έχει μόνο οφέλη, αλλά και υποχρεώσεις, ευθύνες. Και το ΚΚΕ και το ΜεΡΑ25. έχουν ευθύνες Το ΚΚΕ θα είναι σίγουρα στη Βουλή το ΜέΡΑ25 δεν ξέρω αν θα είναι στη Βουλή… Θα είμαι πάρα πολύ ξεκάθαρος: Αν υπολείπονται  5 – 10  βουλευτές για να έχουμε πλειοψηφία που χρειαζόμαστε για να πάμε μπροστά με σχέδιο προοδευτικής σύγκλισης θα πρέπει να πάρουν την ευθύνη για το αν θα στηρίξουν αυτή την κυβέρνηση  ή θα πάρουν την ευθύνη να ανοίξουν το δρόμο στον κ. Μητσοτάκη με απανωτές εκλογές να επανέλθει και να συνεχίσει όσα έκανε τα 4 αυτά χρόνια».

Για το debate

Ερωτηθείς για το αίτημα για τηλεοπτική μονομαχία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, σημείωσε ότι «καλό θα ήταν για την ελληνική κοινή γνώμη να βρεθούμε και οι δυο μας με τον κ. Μητσοτάκη, να ανταλλάξουμε τις θέσεις μας».  Όπως είπε ο πρωθυπουργός δεν θέλει το debate, γιατί  «θέλει να πάμε στις εκλογές με τα ανύπαρκτα θέματα, όχι με αυτά που απασχολούν τους πολίτες. Δεν το θέλει, γιατί θέλει να αποφύγει τις ευθύνες τους».

Κληθείς να πει τι θα ρωτούσε τον πρωθυπουργό, σημείωσε: «Ένα από τα θέματα για τα οποία φοβάται αυτή την αντιπαράθεση είναι μήπως ερωτηθεί και πρέπει να απαντήσει στον ελληνικό λαό, για ποιο λόγο παρακολουθούσε όλους αυτούς που παρακολουθούσε. Είναι βάναυση προσβολή της Δημοκρατίας, δεν είναι κάτι για το οποίο μπορεί να πάρει συγχωροχάρτι».

Σημείωσε πάντως πως από ένα debate των δύο πολιτικών αρχηγών ο κόσμος θέλει πρωτίστως να ακούσει τις θέσεις τους για την ακρίβεια, τα κόκκινα δάνεια, την παιδεία, το εθνικό σύστημα υγείας.