Skip to main content

Αλ. Τσίπρας στην Deutsche Welle: Το στοίχημα είναι να ξαναγίνει η Ελλάδα μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα

(ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΣΥΡΙΖΑ / EUROKINISSI)

«Η μεγάλη ευρύτερη οικογένεια της Αριστεράς είναι αναγκαίο να παίξει ένα πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ευρώπη» τονίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

Η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ στις επερχόμενες εκλογές θα δώσει τη δυνατότητα για τη συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης, τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στην Deutsche Welle και τονίζει πως το κόμμα του «δεν διεκδικεί την αλαζονεία της αυτοδυναμίας, όπως ο κ. Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία».

«Ίσα-ίσα είναι δική μας επιλογή η εκλογή της απλής αναλογικής για πρώτη φορά οι Έλληνες πολίτες έχουν την ευκαιρία να ψηφίσουν και η ψήφος τους να έχει ισότιμη αντιστοίχιση μέσα στο Κοινοβούλιο. Αναρωτιέμαι αν οι πολιτικοί μας αντίπαλοι, που επικαλούνται την αστάθεια των κυβερνήσεων συνεργασίας, έχουν να πουν κάτι για μια σειρά από ευρωπαϊκές χώρες και κυρίως για τη Γερμανία, που για χρόνια διοικείται από κυβερνήσεις συνεργασίας» αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και προσθέτει: «Νομίζω ότι είναι συνώνυμο της σταθερότητας οι κυβερνήσεις συνεργασίας που προκύπτουν με βάση προγραμματικές συγκλίσεις. Το αντίθετο θα έλεγα. Λεγόμενες αυτοδύναμες κυβερνήσεις με μειοψηφία όμως στον λαό, παρ’ όλα αυτά ονομάζονται αυτοδύναμες, ήταν αυτές οι οποίες μας οδήγησαν σε αστάθεια και σε χρεοκοπία. Διότι κυρίως αυτές οι κυβερνήσεις είναι κυβερνήσεις αλαζονικές».

Ο κ. Τσίπρας τονίζει πως η επικείμενη εκλογική αναμέτρηση «είναι μια μεγάλη ευκαιρία για μια σημαντική αλλαγή στα πολιτικά πράγματα της χώρας». «Το νέο μοντέλο διακυβέρνησης μέσα από συναινέσεις, μέσα από προγραμματικές συγκλίσεις μπορεί να είναι η μεγάλη αλλαγή που έχει ανάγκη ο τόπος» επισημαίνει ενώ σε ό,τι αφορά τις μετεκλογικές συνεργασίες απαντά: «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφές ότι αν βγει πρώτο κόμμα και έχει τη δυνατότητα, διότι μόνο αν βγει πρώτο κόμμα θα έχει αυτή τη δυνατότητα και αριθμητικά, αλλά και την πολιτική νομιμοποίηση να πάρει την εντολή του ελληνικού λαού σε μια τέτοια κατεύθυνση, θα συγκροτήσει κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας, απευθυνόμενος σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις. Η πρόσκλησή μας θα απευθύνεται σε όλο το προοδευτικό τόξο, σε όλους εκτός της Νέας Δημοκρατίας και της Ακροδεξιάς».

Ερωτηθείς πόσο έχει αλλάξει η Ελλάδα από την περίοδο 2015-2016 ο κ. Τσίπρας απαντά: «Η αλήθεια είναι ότι όταν πρωτοήρθα στο Βερολίνο ως πρωθυπουργός το 2015, ήμουν πρωθυπουργός μιας χώρας η οποία ήταν παρίας στον ευρωπαϊκό χάρτη, μια χώρα χρεοκοπημένη, είχε χάσει από αδιέξοδα προγράμματα λιτότητας σχεδόν το ¼ του πλούτου της μέσα σε λίγα χρόνια. Είχε μια ανεργία κοντά στο 30% για τους νέους ανθρώπους ακόμη μεγαλύτερη. Και κυρίως δεν είχε προοπτική. Δεν είχε διέξοδο. Είχα όμως την ευκαιρία να ξανάρθω στο Βερολίνο στο τέλος της θητείας μου, σε μια τελείως διαφορετική συνθήκη για την Ελλάδα. Μια Ελλάδα που είχε καταφέρει να βγει από τα μνημόνια, να ρυθμίσει το δημόσιο χρέος της, να ξαναβγεί στις αγορές χρήματος, να έχει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και κυρίως ένα αναβαθμισμένο γεωπολιτικό ρόλο με την επίλυση ενός χρόνιου προβλήματος στα βόρεια σύνορά μας, του θέματος της ονομασίας των γειτόνων μας. Μια χώρα η οποία μπορούσε ξανά να παίξει ένα πολύ δημιουργικό, θετικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή».

Τέσσερα χρόνια μετά, προσθέτει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «η Ελλάδα έχει γυρίσει ξανά στις πολιτικές συνταγές που την οδήγησαν στη χρεοκοπία το 2009 και το 2015. Στο πελατειακό κράτος, στην αναξιοκρατία, στα σκάνδαλα, στις απευθείας αναθέσεις».

«Θυμάμαι ότι οι πολιτικοί μας αντίπαλοι το 2015, όταν εμείς προσπαθούσαμε να κρατήσουμε ζωντανή τη χώρα στα πλαίσια της χρεοκοπίας της περιόδου, είχανε ένα σύνθημα και διαδήλωναν το ‘μένουμε Ευρώπη’. Το στοίχημα για την Ελλάδα τώρα δεν είναι να μείνει στην Ευρώπη, αλλά να γίνει Ευρώπη. Να γίνουμε Ευρώπη. Να γίνουμε μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα. Που θα σέβεται το κράτος δικαίου, που δεν θα χειραγωγεί τη δικαιοσύνη, που δεν θα έχει παρακολουθήσεις του πολιτικού συστήματος χωρίς κανείς να πηγαίνει στη Δικαιοσύνη γι’ αυτό, που θα έχει νόμους στην εργασιακή αγορά και όχι νόμους ζούγκλας, αλλά κανόνες. Που θα σέβεται τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα, θα προστατεύει τα σύνορα, αλλά θα σέβεται και τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα των προσφύγων που θέλουν να έρθουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Γι’ αυτό αγωνιζόμαστε. Για να ξαναγίνει η Ελλάδα μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα» αναφέρει.

Σε ό,τι αφορά τη συνάντησή του με τον Γερμανό καγκελάριο σημειώνει πως «ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση λίγες μέρες πριν μια κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση στην Ελλάδα, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, διεκδικεί τη νίκη στις εκλογές και το σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης». «Είχα την ευκαιρία να του παρουσιάσω τις θέσεις τις βασικές, τους στόχους αυτής της κυβέρνησης και να κουβεντιάσω μαζί του και την προοπτική βεβαίως της συνεργασίας της Ελλάδας με μια σημαντική χώρα μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση την Γερμανία τόσο για τη σταθερότητα και την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, όσο όμως και για την ανάγκη να εντείνουμε τις προσπάθειες για την κοινωνική συνοχή στην Ευρωπαϊκή ήπειρο» δηλώνει.

Τονίζει ακόμη πως «η μεγάλη ευρύτερη οικογένεια της Αριστεράς, που συμπεριλαμβάνει την αριστερά της Αριστεράς ως τη σοσιαλδημοκρατία και τους Πράσινους, είναι αναγκαίο να παίξει ένα πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ευρώπη, εάν θέλουμε να διατηρηθεί ζωντανή η ιδέα της ευρωπαϊκής ενοποίησης, γιατί αυτό διακυβεύεται». «Σήμερα η Δεξιά συνεργάζεται με την Ακροδεξιά. Έχει υιοθετήσει τη ρητορική της Ακροδεξιάς και αυτό είναι πάρα πολύ επικίνδυνο. Είναι πάρα πολύ επικίνδυνο για την ίδια τη συνοχή της ευρωπαϊκής ιδέας, με τα συνθήματα και την πολιτική της Ακροδεξιάς δεν μπορεί να είναι βιώσιμη η προοπτική της ευρωπαϊκής ενοποίησης» παρατηρεί για να προσθέσει πως «ξ Ευρώπη στηρίζεται στην αλληλεγγύη, τη δημοκρατία και την κοινωνική συνοχή, κάτι που μπορεί να επιτευχθεί μονάχα μέσα από την επικράτηση των προοδευτικών ιδεών».