Skip to main content

Εκλογές 2023: Γνωστά ονόματα στη μάχη του σταυρού σε Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ

ΒΟΛΙΤΑΚΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ / INTIME NEWS

Ανακοινώθηκαν τα ψηφοδέλτια σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ, με γνωστά ονόματα να ρίχνονται στην εκλογική μάχη. To τελευταίο που μένει να κλείσει είναι το ψηφοδέλτιο Επικράτειας, με τα κόμματα να αναζητούν δυνατές υποψηφιότητες για να κερδίσουν την μάχη των εντυπώσεων.

Από τη σύνθεση των ψηφοδελτίων είναι εμφανές πως τα κομματικά επιτελεία ήθελαν να στείλουν μηνύματα ανανέωσης αλλά και πολιτικών ανοιγμάτων, μια ανάσα πριν τις εκλογές του Μαΐου. Από τη Νέα Δημοκρατία μιλούν για ψηφοδέλτια που είναι ανανεωμένα κατά 50% και υπογραμμίζουν πως ο μέσος όρος των νέων υποψηφίων είναι τα 44 έτη. Την ίδια στιγμή από το ΣΥΡΙΖΑ εστιάζουν στην ισόποση συμμετοχή ανδρών και γυναικών και σημειώνουν πως οι μισοί απο τους υποψηφίους είναι νέα πρόσωπα.

Στην τελική ευθεία προς τις εκλογές ένας νέος κύκλος περιοδειών είναι σε εξέλιξη, με τους πολιτικούς μονομάχους να παρουσιάζουν τις θέσεις τους. Παράλληλα με τις επισκέψεις σε περιοχές της Αθήνας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί την επόμενη εβδομάδα την Κέρκυρα και στη συνέχεια την Κρήτη. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σήμερα πραγματοποιεί επίσκεψη στην Καλλιθέα και αύριο στην Κεφαλονιά.

Ν.Δ.: Στελέχη πρώτης γραμμή στην εκλογική μάχη

Στο κυνήγι του σταυρού ρίχνονται μέλη του υπουργικού συμβουλίου, που τώρα δεν είναι βουλευτές αλλά στις επόμενες εκλογές θα είναι υποψήφιοι. Ειδικότερα  ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κ. Πιερρακάκης κατεβαίνει στην Α’ Αθηνών, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Ν. Παπαθανάσης είναι υποψήφιος στο Βόρειο Τομέα της Αθήνας, ενώ τόσο ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στ. Πέτσας όσο και η υφυπουργός Τουρισμού Σ. Ζαχαράκη είναι στα ψηφοδέλτια της Ανατολικής Αττικής.

Απο το υπουργείο Εργασίας η υφυπουργός, αρμόδια για θέματα πρόνοιας, Δ. Μιχαηλίδου θα είναι υποψήφια στην Α’ Πειραιά και η υφυπουργός, αρμόδια για θέματα δημογραφικής πολιτικής, Μ. Συρεγγέλα στον Δυτικό τομέα της Αθήνας. Επίσης ο υφυπουργός Χρήστος Τριαντόπουλος κατεβαίνει στην Μαγνησία. Στο Νότιο τομέα θα είναι υποψήφιος ο υπουργός Προστασίας  του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, που στις εκλογές του 2019 ήταν  στο Επικρατείας.

ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ / INTIME NEWS

Τα ψηφοδέλτια στέλνουν και μηνύματα πολιτικών ανοιγμάτων, καθώς από το γαλάζιο στρατόπεδο θέλουν να μιλήσουν σε ένα ευρύτερο ακροατήριο. Για παράδειγμα ο πρώην υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είναι υποψήφιος στον Δυτικό Τομέα, η δικηγόρος Άννα Ροκοφύλλου (κόρη του πρώην υπουργού Χρήστου Ροκόφυλλου) είναι υποψήφια στην Α’ Αθήνας, ο Απόστολος Σπυρόπουλος (γιος του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Ροβέρτου Σπυρόπουλου) κατεβαίνει στην Αρκαδία.

Να σημειωθεί τέλος πως στα γαλάζια ψηφοδέλτια δεν συμμετέχουν οικειοθελώς πέντε απο τους νυν βουλευτές: ο Γιώργος Βαγιωνάς, ο Κώστας Τζαβάρας, ο Χριστόφορος Μπουτσικάκης, η Γεωργία Μαρτίνου και ο Σταύρος Καλογιάννης. Όσον αφορά στον πρώην υπουργό Μεταφορών και Υποδομών Κώστα Καραμανλή θα είναι κανονικά υποψήφιος στις Σέρρες.

ΣΥΡΙΖΑ: Τα «ανοίγματα» σε νέα πρόσωπα

Δυναμική είναι η συμμετοχή στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ στελεχών από το think tank του Αλέξη Τσίπρα. Ενδεικτικά αναφέρεται πως θα είναι υποψήφιοι στην Α’ Θεσσαλονίκης ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας και ο Γ. Μυλόπουλος, στην Κεφαλονιά ο Νίκος Φαραντούρης, στα Ιωάννινα ο Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, στη Δυτική Αττική η Διάνα Βουτυράκου, στην Α΄ Αθηνών η Σοφία Βιδάλη.

Παράλληλα γνωστά ονόματα του κόμματος ρίχνονται στη μάχη του σταυρού και ειδικότερα η ´Εφη Αχτσιόγλου κατεβαίνει στον Δυτικό Τομέα της Αθήνας (ήταν στο Επικρατείας το 2019), ο Πάνος Σκουρλέτης στο Βόρειο τομέα (επίσης ήταν στο Επικρατείας το 2019), ο Νάσος Ηλιόπουλος στην Α΄ Αθηνών  η Ρένα Δούρου (πρώην περιφερειάρχης) στον Δυτικό τομέα κ.α. Όσον αφορά στους νυν βουλευτές η Ειρήνη Αγαθοπούλου ανακοίνωσε πως αποσύρεται απο τα ψηφοδέλτια.

Στις υποψηφιότητες που συζητήθηκαν ιδιαιτέρως είναι αυτή του Ευάγγελου Αντώναρου – που ήταν εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή- στην Ανατολική Αττική. Όσον αφορά στα Χανιά θα είναι υποψήφιοι ο Παύλος Πολάκης και ο Γιώργος Σταθάκης

Να σημειωθεί εδώ πως υπάρχουν περίπου 20 κενές θέσεις στα ψηφοδέλτια που θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα και εκεί αναμένεται να υπάρξουν και εκπλήξεις. Όσον αφορά στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας μετά το Πάσχα θα δοθεί στη δημοσιότητα.