Skip to main content

Ο οδικός χάρτης για τις κάλπες

ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ / INTIME NEWS

Βήμα - βήμα η διαδικασία μετά τις πρώτες κάλπες

Ο κύβος ερρίφθη και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου εκλογές στις 21 Μαΐου. «Η χώρα και οι πολίτες χρειάζονται καθαρούς ορίζοντες» σημείωσε χαρακτηριστικά και προσέθεσε πως «αν χρειαστεί δεύτερη εκλογική αναμέτρηση ώστε να ακυρωθεί η περιπέτεια της απλής αναλόγικής αυτή θα πραγματοποιηθεί το αργότερο μέχρι τις αρχές Ιουλίου».

Ουσιαστικά το νομοθετικό έργο στη Βουλή θα συνεχιστεί μέχρι την Μεγάλη Τετάρτη, ενώ η διάλυση της Βουλής θα γίνει από 21 έως 30 ημέρες πριν από την διενέργεια των εκλογών (με πιθανότερη ημερομηνία την 24η Απριλίου). Τα κομματικά επιτελεία δουλεύουν πάντως ήδη στο φουλ και ξεδιπλώνουν την ατζέντα και τα διλήμματα της επόμενης αναμέτρησης.

Από το γαλάζιο στρατόπεδο εκτιμούν πως δεν θα καταστεί εφικτός ο σχηματισμός κυβέρνησης στις εκλογές της απλής αναλογικής και επιμένουν σε ένα αφήγημα αυτοδυναμίας στις δεύτερες κάλπες. «Στην πρώτη κάλπη οι ψηφοφόροι θα αποφασίσουν ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα. Και όταν λέω ποιος εννοώ ποιο κόμμα και ποιος πρωθυπουργός. Ενώ στη δεύτερη θα κριθεί το πώς θα κυβερνήσει αυτός ο πρωθυπουργός» αναφέρει χαρακτηριστικά  ο Κ. Μητσοτάκης.

Την ίδια στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ επισημαίνει πως ο στόχος για «πολιτική αλλαγή» και για «προοδευτική κυβέρνηση» είναι εφικτός από την πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής. Μάλιστα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας χθες στο συνέδριο που διοργανώνει το Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ, σημείωσε πως η χώρα «χρειάζεται κυβέρνηση σταθερή και μακράς πνοής και μπορεί να δοθεί με το μήνυμα της αναγκαίας πολιτικής αλλαγής με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ».

Στο σχηματισμό κυβέρνησης από την πρώτη Κυριακή έχει αναφερθεί  ο Νίκος Ανδρουλάκης, σημειώνοντας ωστόσο πως για να συμμετάσχει το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ θα πρέπει να έχει ισχυρό διψήφιο ποσοστό. Παράλληλα επιμένει στη θέση του «ούτε Μητσοτάκης ούτε Τσίπρας», μιλώντας για τρίτο πρόσωπο- που θα είναι από τον χώρο της πολιτικής-  στην πρωθυπουργία.

Θέση που πάντως έχει πυροδοτήσει έντονες αντιδράσεις, με την πολιτική ένταση να χτυπά «κόκκινο». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ομιλία του κατά την χθεσινή περιοδεία στη Λαμία, σημείωσε πως «τα τοπία θολώνουν περισσότερο όσοι μιλούν για δήθεν συνεργασία αλλά παραπέμπουν σε παραλυσία. Τι σημαίνει αυτός ο άγνωστος χ; Οι πολίτες θα ψηφίσουν στα τυφλά;».

Αναφορικά με τη στάση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ  αναφέρθηκε στον κ. Ανδρουλάκη, λέγοντας πως «δεν τον έχω ακούσει να μιλά για πολιτικές αλλά για τα πρόσωπα. Δηλαδή το μόνο πρόβλημά του στην πολιτική της ΝΔ, στην πιθανότητα να συγκυβερνήσει με τη ΝΔ είναι ο Μητσοτάκης; Όχι η πολιτική του;». Μάλιστα για το θέμα των προσώπων ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι «την τελευταία φορά που δεν επέλεξε ο λαός τον πρωθυπουργό και τον επέλεξαν άλλοι, δεν είχαμε και πολύ καλά αποτελέσματα».

Βήμα – βήμα η διαδικασία μετά τις πρώτες κάλπες

Μετά την εκλογική αναμέτρηση της απλής αναλογικής ξεκινά ο κύκλος των διερευνητικών εντολών, οι οποίες θα δοθούν με τη σειρά στους αρχηγούς των τριών πρώτων κομμάτων. Οι πολιτικοί αρχηγοί  μπορεί να κρατήσουν τις διερευνητικές εντολές μέχρι και τρεις ημέρες αλλά έχουν τη δυνατότητα να παραδώσουν την εντολή και μέσα στην ίδια μέρα αν κρίνουν πως δεν υπάρχει περιθώριο σχηματισμού κυβέρνησης.

Εφόσον ολοκληρωθεί αυτός ο κύκλος χωρίς να σχηματιστεί κυβέρνηση η Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τους πολιτικούς αρχηγούς για να συζητηθεί το ενδεχόμενο οικουμενικής κυβέρνησης.  Σε περίπτωση που δεν βγει λευκός καπνός θα δοθεί εντολή σχηματισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης. Θα ακολουθήσει η συνεδρίαση της Βουλής, η ορκομωσία των βουλευτών και η εκλογή προεδρείου, ενώ στη συνέχεια θα θυροκολληθεί το Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης της Βουλής

Υπενθυμίζεται πως οι μεθεπόμενες εκλογές, που αν χρειαστεί θα πραγματοποιηθούν στις 2 Ιουλίου, θα γίνουν με τον εκλογικό νόμο που ψηφίστηκε το 2020. Με το ποσοστό που απαιτείται για την αυτοδυναμία να είναι κοντά στο 37% με 38%, ωστόσο αυτό δεν είναι σταθερό αλλά εξαρτάται από το πόσα κόμματα θα μπουν στη Βουλή. Όσο περισσότερα κόμματα μείνουν εκτός Βουλής τόσο πέφτει ο πήχης της αυτοδυναμίας αλλά ισχύει και το αντίστροφο.