Skip to main content

Εκλογές στις 21 Μαΐου ανακοίνωσε ο Κ. Μητσοτάκης

Γραφείο του Πρωθυπουργού

«Αν χρειαστούν δεύτερες εκλογές αυτές θα πραγματοποιηθούν το αργότερο μέχρι τις αρχές Ιουλίου»

Εκλογές στις 21 Μαΐου ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός κατά την εισήγήσή του στο υπουργικό συμβούλιο. «Η χώρα και οι πολίτες χρειάζονται καθαρούς ορίζοντες και σε πείσμα όσων διέδιδαν τα αντίθετα σενάρια οι εθνικές εκλογές θα διεξαχθούν στη λήξη της τετραετίας, όπως εξ αρχής είχα δεσμευτεί. Θα γίνουν την Κυριακή 21 Μαΐου και αν χρειαστεί δεύτερη εκλογική αναμέτρηση ώστε να ακυρωθεί η περιπέτεια της απλής αναλόγικής αυτή θα πραγματοποιηθεί το αργότερο μέχρι τις αρχές Ιουλίου», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στο Μέγαρο Μαξίμου.

Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, προκειται για έναν προγραμματισμό απόλυτα συνεπή με τις προγραμματικές προθεσμίες, ενώ υπολογίζει και μία σειρά από γεγονόταα της κοινωνικής και οικονομικής ζωής όπως οι Πανελλαδικές Εξετάσεις και η έναρξη της τουριστικής περιόδου.

Κάνοντας έναν απολογισμό των πεπραγμένων της κυβέρνησης ο κ. Μητσοτάκης θύμισε ότι η σημερινή συνεδρίαση «συμπληρώνει έναν κύκλο 50 τακτικών συνεδριάσεων του υπουργικού συμβουλίου από το καλοκαίρι του 2019, έργο το οποίο αποτυπώνεται σε 402 νόμους, που εγκρίθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο, ψηφίστηκαν από τη Βουλή, και καλύπτουν όλο το φάσμα της δημόσιας πολιτικής, από τη θωράκιση της Εθνικής Άμυνας και την αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού, μέχρι τη μόνιμη ελάφρυνση από δεκάδες φόρους και την αύξηση των συντάξεων μετά από 12 χρόνια, και από την ψηφιακή πρόοδο και την αναβάθμιση της Παιδείας και της Υγείας, μέχρι τον νέο κατώτατο μισθό, ο οποίος θυμίζω έφτασε από τα 650 ευρώ στα 780 ευρώ».

Αναφέρθηκε επίσης στις «αλλεπάλληλες κρίσεις» που κλήθηκε να διαχειριστεί η κυβέρνηση: «την πανδημία, τις προκλήσεις των γειτόνων μας στο Αιγαίο, την απόπειρα μεταναστευτικής εισβολής, τελευταία την ενεργειακή ‘έκρηξη, την εισαγόμενη ακρίβεια από τον πόλεμο στην Ουκρανία, μία σειρά από φυσικές καταστροφές».

Απέναντι στις εξελίξεις αυτές, όπως είπε ο πρωθυπουργός, η πολιτεία έχει καταφέρει να υψώσει μια σειρά από ισχυρά «αναχώματα» θυμίζοντας ότι: «σχεδόν έχουμε μηδενίσει πια τις αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, έχουμε πια τον έκτο χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρώπη, ενώ οι έκτακτες ενισχύσεις στο εισόδημα θα συνεχιστούν όσο καιρό διαρκεί η απειλή της διεθνούς ακρίβειας».

Έκανε επίσης ειδική μνεία στην «οδυνηρή τραυματική εμπειρία των Τεμπών που ανέδειξε τις ελλείψεις που έχει ακόμα το κράτος μας, νησίδες αναχρονισμού που αντιστέκονται στη συλλογική πρόοδο, δίπλα σε ανεύθυνες συμπεριφορές που την υπονομεύουν». Η ανατροπή όλων αυτών καθίσταται έτσι μια σαφής προτεραιότητα για την επόμενη μέρα, υπογράμμισε.

Εστίασε ακόμη «στα μεγάλα βήματα που έκανε η χώρα αυτά τα τέσσερα χρόνια, σημειώνοντας πως η εμπιστοσύνη των πολιτών χτίζεται με συνέπεια λόγων και πράξεων».

«Το σημαντικό μας έργο αποδεικνύει ότι η Ελλάδα μπορεί και αλλάζει» τόνισε, προσθέτοντας πως «η κυβέρνηση τήρησε όλες τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, μειώνοντας φόρους και εισφορές και στηρίζοντας το εισόδημα των πολιτών». Παράλληλα, πρόσθεσε, «Έχουμε μία οικονομία που αναπτύσσεται με ρυθμό διπλάσιο του μέσου όρου της Ευρωζωνης, ενώ ήμασταν ουραγοί στην ανάπτυξη το 2019. Έχουμε δημιουργήσει 300.000 θέσεις εργασίας έχουμε ρίξει την ανεργία κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες, έχουμε ενισχύσει την Υγεία και την Παιδεία». Ειδικά στην Παιδεία όπως ανέφερε, η κυβέρνηση προχώρησε σε 25.000 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Επιπλέον, συνέχισε, «η Εθνική μας Άμυνα έχει θωρακιστεί ενώ αντιμετωπίσαμε και το μεταναστευτικό».

«Όλα αυτά μέσα σε ένα νέο ψηφιακό κράτος, το οποίο, ωστόσο, χρειάζεται νέα δομή λειτουργίας, όχι μόνο μεγαλύτερους μισθούς αλλά και με διαρκή αξιολόγηση. Και αυτό θα είναι το επόμενο εθνικό στοίχημα» σημείωσε, προσθέτοντας πως «ήδη σήμερα θα συζητήσουμε την επιβράβευση της αποδοτικότητας στο Δημόσιο και τους ταχύτερους διορισμούς μέσω του νέου ενιαίου διαγωνισμού του ΑΣΕΠ».

Οι παραινέσεις στους υπουργούς

Επεσήμανε ακόμη πως «εξακολουθούμε να υπηρετούμε την αποστολή μας ως υπουργοί όλων των Ελλήνων, ενώ στη Βουλή θα προωθούμε νομοσχέδια τα οποία έχουν συζητηθεί χωρίς τροπολογίες της τελευταίας στιγμής, όπως συνέβαινε άλλοτε».

Σημείωσε ακόμη πως μόνο «με την αλήθεια του δημόσιου λόγου μας μπορούμε να απαντάμε στο δηλητήριο των ψεμάτων των αντιπάλων μας» και συνέστησε στους υπουργούς: «Πρέπει να παρουσιάζουμε το σημαντικό μας έργο με πειθώ, αλλά χωρίς υπερβολές, νιώθοντας, ακούγοντας, προσπαθώντας, αναγνωρίζοντας τα λάθη όπου αυτά έχουν γίνει, αλλά μη ακυρώνοντας τη σημαντική προσπάθεια την οποία έχουμε πετύχει αυτά τα χρόνια, ώστε η Ελλάδα του 2023 να είναι σε πολύ καλύτερη θέση απ’ ό,τι ήταν η Ελλάδα το 2019».

«Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ποιον ψηφίζουν για Πρωθυπουργό»

Παράλληλα, συμπλήρωσε, «έχουμε ένα συνεχές χρέος να αποκαλύπτουμε την παγίδα ακυβερνησίας της απλής αναλογικής, εξηγώντας ότι η πρώτη κάλπη θα κρίνει ποιος θα κυβερνήσει, ενώ η δεύτερη κάλπη θα κρίνει πώς θα κυβερνήσει. Και τονίζοντας ότι σε έναν εξαιρετικά ασταθή κόσμο η χώρα χρειάζεται σταθερή ηγεσία, γι’ αυτό και οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ποιον ψηφίζουν για Πρωθυπουργό».

«Θα σας ενθάρρυνα να χρησιμοποιούμε και παραδείγματα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες έχουν περιέλθει σε έναν κυκεώνα αστάθειας, ακριβώς επειδή έχουν ως εκλογικό σύστημα την απλή αναλογική, η οποία πολύ συχνά οδηγεί, πράγματι, σε ακυβερνησία. Στη γειτονική Βουλγαρία θα γίνουν την Κυριακή εκλογές. Είναι οι πέμπτες εκλογές, επαναλαμβάνω, οι πέμπτες εκλογές μέσα σε δύο χρόνια. Αδυνατούν οι φίλοι μας Βούλγαροι να σχηματίσουν οποιαδήποτε κυβέρνηση, θύματα και αυτοί της απλής αναλογικής και της αδυναμίας συνεννόησης μεταξύ των κομμάτων. Αναρωτιέμαι αν αυτό χρειαζόμαστε σήμερα στη χώρα μας» είπε.

«Αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία σημαίνει ισχυρή Ελλάδα»

Επανέλαβε ακόμη τη σημασία της αυτοδυναμίας τονίζοντας πως «αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία σημαίνει ισχυρή Ελλάδα», κάτι που είναο «προϋπόθεση για να αποκτήσουμε ένα αποτελεσματικότερο κράτος, με καλύτερους μισθούς για όλους, αξιοπρεπή, καλύτερη υγεία σε καλύτερα νοσοκομεία, προσιτή στέγη κυρίως για τους νέους μας».

Τέλος δεν παρέλειψε να στείλει μηνύματα προς τους ψηφοφόρους σημειώνοντας πως οι πολίτες «θα κρίνουν την ετοιμότητα, τη δυνατότητα διαχείρισης κρίσεων και τη διαρκή προσπάθεια»: «Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες στις εκλογές της 21ης Μαΐου θα επιλέξουν τελικά εάν ο τόπος θα συνεχίσει να διεκδικεί και να κερδίζει το στοίχημα του εκσυγχρονισμού. Φάνηκε πόσο δύσκολο είναι αυτό. Και θα κρίνουν τελικά δύο διαφορετικές θητείες στην οικονομία, στην κοινωνία, στην άμυνα, στην εξωτερική πολιτική, στη διεθνή εκπροσώπηση της χώρας. Ακόμα, θα κρίνουν την ετοιμότητα και τη δυνατότητα διαχείρισης κρίσεων, αλλά θα κρίνουν -πιστεύω- και την ειλικρίνεια, την πολιτική ευαισθησία και τη διαρκή προσπάθεια. Έτσι, με ευθύνη και ωριμότητα οι πολίτες, ο κυρίαρχος ελληνικός λαός, θα ζυγίσει και θα αποφασίσει. Είμαι σίγουρος ότι θα αποφασίσουν σωστά» κατέληξε.

Η ατζέντα του υπουργικού συμβουλίου

Σημειώνεται ότι στο τραπέζι της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου θα τεθούν από τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, μία σειρά από δράσεις για τη δημόσια διοίκηση.

Από την ατζέντα ξεχωρίζουν το ερανιστικό νομοσχέδιο και ο καθορισμός των αρμόδιων υπηρεσιών για την εφαρμογή του Συστήματος Κινήτρων και Ανταμοιβής Υπαλλήλων στο πλαίσιο του Ενοποιημένου Σχεδίου Κυβερνητικής Πολιτικής. Παράλληλα ο αρμόδιος υπουργός θα ενημερώσει το υπουργικό συμβούλιο σχετικά με τον γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ ενώ επί τάπητος θα τεθούν και οι δράσεις για την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού και τη λειτουργία του κράτους.

naftemporiki.gr