Skip to main content

Αντιπαράθεση Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ για αλλεπάλληλες εκλογές και μονοκομματικές κυβερνήσεις

ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / INTIME NEWS

Το πολιτικό τοπίο που διαμορφώθηκε μετά το πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών φέρνει στο προσκήνιο νέες αντιπαραθέσεις

Στο ενδεχόμενο συγκρότησης κυβέρνησης συνεργασίας και μάλιστα από την πρώτη Κυριακή των εκλογών στοιχηματίζει πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ ενώ η Ν.Δ. τάσσεται υπέρ της ανάδειξης μονοκομματικής κυβέρνησης μετά από επαναληπτικές εκλογές και αισιοδοξεί ότι δεν θα χρειαστούν και τρίτες κάλπες για κάτι τέτοιο.

Το πολιτικό τοπίο που διαμορφώθηκε μετά το πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών φέρνει στο προσκήνιο νέες αντιπαραθέσεις, καθώς οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Ν.Δ. διατηρεί προβάδισμα αλλά πολύ δύσκολα θα προκύψει αυτοδυναμία, ακόμη και σε ενδεχόμενες δεύτερες εκλογές με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής. Παράλληλα, υπό τα νέα αυτά δεδομένα ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται πλέον αισιόδοξος ότι μπορεί να κόψει πρώτος το νήμα, καθώς η «ψαλίδα» με τη ΝΔ φαίνεται να έχει μειωθεί κάτω από το όριο του στατιστικού σφάλματος.

Γαϊτάνης: Πιστεύουμε στις μονοκομματικές κυβερνήσεις

Η Ν.Δ. δηλώνει ότι δεν προτίθεται να διεκδικήσει τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας μετά τις εκλογές της απλής αναλογικής αλλά αντίθετα θα επιδιώξει να οδηγήσει τη χώρα σε νέα εκλογική αναμέτρηση. «Εμείς πιστεύουμε στις μονοκομματικές κυβερνήσεις. Στην πρώτη εκλογή οι Έλληνες πολίτες θα ψηφίσουν ποιον θέλουν για πρωθυπουργό και στις δεύτερες θα μας πουν πως θα κυβερνηθεί η χώρα» τόνισε σχετικά ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Τάσος Γαϊτάνης. Στο ενδεχόμενο να προκύψουν αλλεπάλληλες εκλογές αναφέρθηκε από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ο οποίος εξέφρασε την πίστη του ότι η ψήφος των πολιτών θα αποτρέψει τις τρίτες εκλογές. «Η πρόθεσή μας δεν είναι να βάλουμε την χώρα σε μια ατέρμονη εκλογική διαδικασία. Είμαστε σίγουροι ότι οι πολίτες με την σωστή τους επιλογή θα διαμορφώσουν ασφαλείς συνθήκες για να προχωρήσει η χώρα στο μέλλον» σημείωσε ο κ. Οικονόμου.

Τσαπανίδου: Κυβέρνηση συνεργασίας από την πρώτη Κυριακή

Από την πλευρά της η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πόπη Τσαπανίδου, δήλωσε αισιόδοξη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας από την πρώτη Κυριακή ώστε να αποφευχθούν οι περιπέτειες των αλλεπάλληλων εκλογών. «Ο λαός ότι από την πρώτη κάλπη θα εμπιστευτεί τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ ως πρώτο κόμμα» είπε και συμπλήρωσε ότι «η λύση για να μπει η Ελλάδα σε μια φάση σταθερότητας είναι μια κυβέρνηση συνεργασίας από τα κόμματα του προοδευτικού χώρου, πάνω σε προγραμματικές θέσεις». Σχολιάζοντας δε την αντίθεση του Νίκου Ανδρουλάκη σε συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας υπό τον Αλέξη Τσίπρα ή τον Κυριάκο Μητσοτάκη η κυρία Τσαπανίδου ανέφερε ότι «όταν θα φτάσουμε στις κάλπες και ο κόσμος θα μιλήσει, τότε και ο Νίκος Ανδρουλάκης και όλοι θα βρεθούμε μπροστά σε μια ευθύνη για να σχηματίσουμε κυβέρνηση στις εκλογές, ώστε να μην μπει η χώρα σε μια περιπέτεια πολλαπλών εκλογών».