Skip to main content

Γ. Δραγασάκης: Με τον ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα, ο λαός θα έχει δηλώσει την αδιαμφισβήτητη επιλογή του

Τι ανέφερε για τις τρεις προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ

Αιχμές κατά της κυβέρνησης άφησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Δραγασάκης λέγοντας πως «η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη σε τέσσερα χρόνια έχει αυξήσει το δημόσιο χρέος κατά 45 δισεκατομμύρια ευρώ».

«Αυτή είναι η δημοσιονομική «υπευθυνότητα» που διαφημίζει η ΝΔ;», διερωτήθηκε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ.

«Επιπλέον το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών διευρύνεται και θέλω να υπενθυμίσω ότι το μεγάλο έλλειμμα στο ισοζύγιο πληρωμών ήταν ένας από τους λόγους που οδήγησε στη χρεοκοπία της χώρας. Γιατί δεν ενημερώνουν τους πολίτες για την πραγματική κατάσταση της οικονομίας;»

«Η κυβέρνηση μιλάει για αύξηση των επενδύσεων. Θεωρεί κάποιος στα σοβαρά ότι οι αθρόες εξαγορές επιχειρήσεων από ξένα funds είναι επενδύσεις που προωθούν τις παραγωγικότητες δυνατότητες της χώρας; », τόνισε ο κ. Δραγασάκης.

Τρεις προτεραιότητες

«Η επόμενη προοδευτική κυβέρνηση θα έχει 3 προτεραιότητες: α) να ανακουφίσει άμεσα την κοινωνία και να ενισχύσει τα εισοδήματα που έχουν πληγεί, β) να σχεδιάσει τη μείωση του χρέους χωρίς λιτότητα και κίνδυνο ύφεσης, γ) να θεμελιώσει ένα νέο βιώσιμο παραγωγικό μοντέλο», υποστήριξε στη συνέντευξή του.

«Με τη συμφωνία που είχε κάνει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για το χρέος, εξασφαλίσαμε το λεγόμενο «διάδρομο ασφαλείας», μια δεκαετία που δεν μας πιέζει πολύ το χρέος. Αν λοιπόν αξιοποιήσουμε την επόμενη τετραετία σωστά, δηλαδή σκύψουμε πάνω στα προβλήματα, δώσουμε προοπτική και ελπίδα στην κοινωνία και αξιοποιήσουμε σωστά τους πόρους, θα έλεγα ότι έχουμε μία δυνατότητα να γυρίσουμε σελίδα. Αν δεν τα κάνουμε όμως αυτά, είμαι υποχρεωμένος να προειδοποιήσω ότι πάλι θα πάμε στα βράχια.

Με τα επιτόκια χορηγήσεων υψηλά και των καταθέσεων χαμηλά, οι πελάτες των τραπεζών χρηματοδοτούν, μέσω της διαφοράς των επιτοκίων, τα κέρδη των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων».

Ο κ. Δραγασάκης επεσήμανε παράλληλα πως «οι διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων οδηγούν σε νέα γενιά κόκκινων δανείων. Οι τράπεζες χρειάζεται να διαμορφώσουν τα επιτόκια χορηγήσεων σε χαμηλότερα επίπεδα, χρησιμοποιώντας ένα μέρος των κερδών τους. Ειδικά τα επιτόκια για στεγαστικά δάνεια δεν είναι σε «κοινωνικά ανεκτά» επίπεδα. Κι αν συνεχίσουν έτσι, παρά το βραχύβιο «όφελος», θα έχουν και οι τράπεζες προβλήματα μεσοπρόθεσμα».

Αναφορικά με τις δηλώσεις του Νίκου Ανδρουλάκη ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε: «Ο κ. Ανδρουλάκης ζητεί «ισχυρό 2ψήφιο» ποσοστό για να συμμετέχει σε κυβέρνηση συνεργασίας. Θεμιτό. Με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ όμως 1ο κόμμα, πως θα ζητήσει το ΠΑΣΟΚ να μην είναι Πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας; Ο σεβασμός στη λαϊκή ψήφο θα είναι à la carte;

Πρωθυπουργό εκλέγει ο λαός. Και με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρώτο κόμμα, ο λαός θα έχει δηλώσει την αδιαμφισβήτητη επιλογή του».

naftemporiki.gr