Skip to main content

Ελληνοτουρκικά: «Σημαντική πρόοδος» στη «θετική ατζέντα»

Eurokinissi

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να διερευνήσουν πρόσθετα πεδία συνεργασίας στο πλαίσιο της «θετικής ατζέντας»

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση στην Άγκυρα μεταξύ του υφυπουργού Εξωτερικών, Κώστα Φραγκογιάννη, και του Τούρκου ομολόγου του, Μπουράκ Ακσαπάρ, για τα θέματα της «θετικής ατζέντας» Ελλάδας-Τουρκίας και την πρόοδο που έχει επιτευχθεί.

Πρόκειται για τον τέταρτο γύρο συζητήσεων των δύο υφυπουργών επί του Κοινού Σχεδίου Δράσης στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της θετικής ατζέντας μεταξύ των δύο χωρών.

Η συνάντηση των δύο υφυπουργών έρχεται μετά τη συνάντηση σε καλό κλίμα προχθές στις Βρυξέλλες μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και του Τούρκου ομολόγου του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, οι οποίοι συμφώνησαν σε αποφασιστικές ενέργειες αλληλοϋποστήριξης Αθήνας και Άγκυρας, εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Κατά τη συνάντηση, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, έγινε αναλυτική ενημέρωση για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις 25 θεματικές της Θετικής Ατζέντας, όπως η ενίσχυση της συνεργασίας στους τομείς της επιχειρηματικότητας, του τουρισμού, της ενέργειας, των μεταφορών και τηλεπικοινωνιών, των ναυτιλιακών υποθέσεων, των ΤΠΕ, της εκπαίδευσης, της κοινωνικής ασφάλισης, της υγείας και του περιβάλλοντος.

Σημειώθηκε ότι πολλά θέματα έχουν ολοκληρωθεί με επιτυχία, ενώ έχει επιτευχθεί ικανοποιητική πρόοδος σε αρκετά άλλα.

Η συνάντηση έθεσε, επίσης, το πλαίσιο για την οριστικοποίηση σχετικών συμφωνιών που θα μπορούσαν να υπογραφούν κατά την επόμενη συνάντηση υψηλού επιπέδου.

Δεδομένης της σημαντικής προόδου που έχει σημειωθεί σε αυτή τη δυναμική και διαρκή διαδικασία, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να διερευνήσουν πρόσθετα πεδία συνεργασίας στο πλαίσιο της «θετικής ατζέντας».