Skip to main content

New York Times: Διπλή παρακολούθηση από ΕΥΠ, Predator στελέχους της Meta στην Ελλάδα

Οι NYT επισημαίνουν ότι το τηλέφωνο χακαρίστηκε με το spyware Predator τον Σεπτέμβριο του 2021 για τουλάχιστον δύο μήνες.

Νέα στοιχεία για το σκάνδαλο των υποκλοπών φέρνουν στο φως με δημοσίευμά τους οι New York Times. Μια ελληνο-αμερικανίδα υπήκοος που εργαζόταν στην ομάδα ασφάλειας και εμπιστοσύνης της Meta, ενώ βρισκόταν στην Ελλάδα, τέθηκε υπό πολυετή παρακολούθηση από την ΕΥΠ, ενώ ήταν θύμα και του Predator σύμφωνα με έγγραφα που περιήλθαν στην κατοχή των New York Times και αξιωματούχων με γνώση της υπόθεσης.

Στο στόχαστρο του παράνομου λογισμικού Predator, βρέθηκε η πρώην μάνατζερ πολιτικής κυβερνοασφάλειας της Meta και μέλος στο ευρωπαϊκό κέντρο του αμερικανικού think tank Atlantic Council, Άρτεμις Σίφορντ.

Η αποκάλυψη είναι η πρώτη γνωστή περίπτωση πολίτη από τις ΗΠΑ που στοχοποιείται σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την προηγμένη τεχνολογία κατασκοπείας. Όπως αναφέρουν οι New York Times αποδεικνύει ότι η παράνομη χρήση του κατασκοπευτικού λογισμικού εξαπλώνεται «πέρα από τη χρήση του από κυβερνήσεις εναντίον αντιπολιτευόμενων και δημοσιογράφων και έχει αρχίσει να εισχωρεί στις ευρωπαϊκές δημοκρατίες, παγιδεύοντας ακόμη και έναν ξένο υπήκοο που εργάζεται για μια μεγάλη παγκόσμια εταιρεία».

«Η ταυτόχρονη παρακολούθηση του τηλεφώνου του στόχου από την εθνική υπηρεσία πληροφοριών και ο τρόπος με τον οποίο παραβιάστηκε δείχνουν ότι η υπηρεσία κατασκοπείας και όποιος εμφύτευσε το κατασκοπευτικό λογισμικό, γνωστό ως Predator, συνεργάζονταν χέρι-χέρι», αναφέρουν οι NYT.

Το δημοσίευμα τονίζει ότι «δύο άτομα με άμεση γνώση της υπόθεσης είπαν ότι η κ. Σίφορντ είχε πράγματι τεθεί υπό παρακολούθηση από την ελληνική υπηρεσία κατασκοπείας από τον Αύγουστο του 2021, έναν μήνα πριν από τη μόλυνση με το Predator, και για αρκετούς μήνες μέχρι το 2022».

Μάλιστα οι Times αναφέρουν ότι τον Σεπτέμβριο του 2021, η Άρτεμις Σίφορντ έκλεισε ραντεβού για την αναμνηστική δόση εμβολίου κατά του κορωνοϊού μέσω της επίσημης ελληνικής πλατφόρμας. Στη συνέχεια έλαβε αυτοματοποιημένο sms με τα στοιχεία του ραντεβού της στις 17 Σεπτεμβρίου. Πέντε ώρες αργότερα, στις 05:31 π.μ., σύμφωνα με έγγραφα, έλαβε ένα άλλο SMS που της ζητούσε να επιβεβαιώσει το ραντεβού κάνοντας «κλικ» σε έναν σύνδεσμο. Αυτός ήταν ο μολυσμένος σύνδεσμος που έβαλε την Predator στο τηλέφωνό της.

naftemporiki.gr

Διαβάστε ακόμη

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Το τελευταίο δημοσίευμα των NYT «ξηλώνει το κυβερνητικό αφήγημα» για τις παρακολουθήσεις