Skip to main content

Στο Μαξίμου ο Γ. Γεραπετρίτης: Επί τάπητος το σχέδιο επανεκκίνησης του σιδηρόδρομου

ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ / INTIME NEWS

Το βάρος θα δοθεί στην αποκατάσταση της κλονισμένης εμπιστοσύνης του επιβατικού κοινού απέναντι στον σιδηρόδρομο.

Το τελικό σχέδιο για την σταδιακή επανεκκίνηση των τρένων από την επόμενη εβδομάδα παρουσιάζει αυτή την ώρα στο πρωθυπουργό Κυριακό Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για θέματα Υποδομών και Μεταφορών, Γιώργος Γεραπετρίτης. Το βάρος θα δοθεί στην αποκατάσταση της κλονισμένης εμπιστοσύνης του επιβατικού κοινού απέναντι στον σιδηρόδρομο. Τα μέτρα χωρίζονται σε άμεσης εφαρμογής και σε δράσεις που θα υλοποιηθούν εντός των επόμενων εβδομάδων.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο κ. Γεραπετρίτης είχε νέα συνάντηση με τους εργαζόμενους του σιδηροδρόμου προκειμένου να διαμορφωθεί το τελικό πλαίσιο ασφαλούς λειτουργίας του, έως ότου να λειτουργήσει το νέο σύστημα τηλεδιοίκησης και σηματοδότησης ETCS στο τέλος του ερχόμενου Σεπτεμβρίου.

Οι εργαζόμενοι κατέθεσαν ένα πακέτο προτάσεων για την άμεση ασφαλή επανεκκίνηση των δρομολογίων και την ανάκτηση της εμπιστοσύνης τόσο των εργαζόμενων όσο και του επιβατικού κοινού.

Δεχόμενη πιέσεις και από το εμπόριο η κυβέρνηση επιδιώκει την επιστροφή του σιδηρόδρομου στην κανονικότητα. Όπως έγραφε χθες η «Ν» το σχέδιο του αρμόδιου υπουργείου θα εξελιχθεί σε δύο στάδια. Το πρώτο στάδιο θα αφορά βραχυπρόθεσμα μέτρα για τη σταδιακή επαναλειτουργία των τρένων. Το δεύτερο στάδιο θα εξελιχθεί από τον Σεπτέμβριο, με την έναρξη της πλήρους λειτουργίας της τηλεδιοίκησης στην κεντρική διπλή γραμμή.

Στο πλαίσιο αυτό, συζητείται η επανέναρξη του προαστιακού της Αθήνας, στον οποίο υπάρχει πλήρης τηλεδιοίκηση, όπως και η επαναλειτουργία των εμπορευματικών τρένων, καθώς είναι ορατός ο κίνδυνος να καταβληθούν ρήτρες για αδυναμία εκτέλεσης συμβολαίων μεταφοράς προϊόντων. Το μεταβατικό σχέδιο της κυβέρνησης περιλαμβάνει επίσης τη σύμπτυξη σταθμαρχών στους πιο δύσκολους σταθμούς για το μεταβατικό διάστημα, προκειμένου να μην επαναληφθεί το φαινόμενο της νυχτερινής βάρδιας από ένα άτομο σε νευραλγικά σταθμαρχεία.

naftemporiki.gr