Skip to main content

Σακελλαροπούλου- Χριστοδουλίδης: Τέμπη και Κυπριακό στο επίκεντρο της συνάντησης

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

K. Σακελλαροπούλου: Το Κυπριακό είναι διαρκές μέλημα και κορυφαία εθνική προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.
Ν. Χριστοδουλίδης: Η παρούσα κατάσταση πραγμάτων στην Κύπρο, δεν μπορεί να αποτελεί το μέλλον της.

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, είχε το πρωί της Δευτέρας η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Σημειώνεται ότι ο κ. Χριστοδουλίδης πραγματοποιεί την  πρώτη επίσημη επίσκεψή του στην Αθήνα μετά την ανάληψη των νέων καθηκόντων του στην προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Υποδεχόμενη τον Νίκο Χριστοδουλίδη, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας του απένειμε το Παράσημο του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος του Σωτήρος. Κατά την επίσημη τελετή υποδοχής, η κ. Σακελλαροπούλου συνεχάρη τον Νίκο Χριστοδουλίδη και του ευχήθηκε κάθε επιτυχία. «Η στιγμή αυτή σκιάζεται από το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα, που κόστισε τη ζωή σε τόσους νέους ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και δύο Κύπριοι φοιτητές. Θα ήθελα να σας εκφράσω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο κ. Χριστοδουλίδης εξέφρασε επίσης τα συλλυπητήριά του για την τραγωδία στα Τέμπη και ανέφερε ότι «η Ελλάδα και η Κύπρος, η Κύπρος και η Ελλάδα, πενθούν». «Κι αν θέλετε, η ευθύνη όλων εμάς που βρισκόμαστε σε θέσεις εξουσίας, και το καλύτερο μνημόσυνο για αυτούς που αδίκως έχασαν τη ζωή τους, είναι μέσα από τις ενέργειές μας, μέσα από τις πράξεις μας, να πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν για να μην τύχουν ξανά τέτοιου είδους περιστατικά», πρόσθεσε.

Το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη και το Κυπριακό βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησής τους.

Αναφερόμενη στο Κυπριακό, η κ. Σακελλαροπούλου δήλωσε ότι η πολυετής εμπειρία του Νίκου Χριστοδουλίδη ως υπουργού Εξωτερικών, και ως επιφανούς Κύπριου διπλωμάτη, θα είναι πολύτιμο εφόδιο στις νέες σας προσπάθειες για την επίλυση του διεθνούς ζητήματος εισβολής και κατοχής, που είναι το Κυπριακό.

«Θέλω να τονίσω, για άλλη μια φορά, ότι το Κυπριακό είναι διαρκές μέλημα και κορυφαία εθνική προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Εγγύηση αποτελεσματικότητας για το θέμα αυτό και την επίλυσή του είναι η στενή συνεργασία και ο συντονισμός της Ελλάδας με την Κυπριακή Δημοκρατία, τόσο σε διμερές όσο και σε πολυμερές περιφερειακό επίπεδο, κάτι που έχει καταστήσει ήδη τις χώρες μας πηγή σταθερότητας και ασφάλειας στην ανατολική Μεσόγειο», είπε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Πιστεύω ότι κοινός στόχος των χωρών μας παραμένει πάντα η επίτευξη συμφωνημένης λύσης στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, μιας λύσης που θα διασφαλίζει την απαλλαγή της Κύπρου από το αναχρονιστικό σύστημα των εγγυήσεων και του δικαιώματος επέμβασης στις κυπριακές υποθέσεις, καθώς και την αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής. Και, βέβαια, την εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε όλη την Κύπρο», πρόσθεσε.

Απαντώντας ο κ. Χριστοδουλίδης, ανέφερε ότι η επίσκεψή του στην Αθήνα έχει συμβολική σημασία «που δείχνει τους δεσμούς -τους αδελφικούς δεσμούς- ανάμεσα στις δύο χώρες». Σημείωσε παράλληλα ότι δεν είναι απλά συμβολικής σημασίας, είναι και ουσιαστικής σημασίας «λαμβάνοντας υπόψη τις προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, την ανάγκη να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο τις εξαίρετες διμερείς μας σχέσεις, αλλά και το γεγονός ότι Ελλάδα και Κύπρος, ως μέλη της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας, οφείλουμε μέσα από τις ενέργειές μας, μέσα από την εξωτερική μας πολιτική, μέσα από τη δράση μας στο εσωτερικό των χωρών μας, να αποδείξουμε στην πράξη ότι είμαστε πυλώνες σταθερότητας και ασφάλειας».

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ευχαρίστησε τη Ελλάδα για το γεγονός ότι στη χώρα μας προσεγγίζεται το Κυπριακό «ως κορυφαίο εθνικό, ως κορυφαίο ευρωπαϊκό, θα έλεγα εγώ, θέμα».

Συνεχίζοντας είπε ότι η παρούσα κατάσταση πραγμάτων στην Κύπρο, δεν μπορεί να αποτελεί το μέλλον της Κύπρου. «Δεν μπορεί η Λευκωσία να συνεχίσει να είναι η τελευταία διαιρεμένη πρωτεύουσα της Ευρώπης», είπε χαρακτηριστικά σημειώνοντας ότι γνωρίζει πάρα πολύ καλά τις δυσκολίες.

«Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά τα προβλήματα, τις προκλήσεις, αλλά αυτό δεν σημαίνει σε καμία απολύτως περίπτωση ότι θα μείνουμε με τα χέρια σταυρωμένα. Θα πράξουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν, έτσι ώστε να σπάσουμε το αδιέξοδο, να πετύχουμε τον στόχο της απελευθέρωσης, της επανένωσης της Κύπρου, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου πάντα», ανέφερε υπογραμμίζοντας ότι εκτιμάει πως μέσα σε αυτό το πλαίσιο η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να διαδραματίσει έναν καθοριστικό ρόλο.

«Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα συνεχίσει να είναι και μετά από μια ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού. Και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει όλα εκείνα τα κίνητρα, έτσι ώστε να οδηγήσει σε μια αμοιβαία αποδεκτή κατάσταση πραγμάτων. Εξάλλου, κυρία Πρόεδρε, όπως γνωρίζετε πολύ καλά και εσείς και όπως αποδεικνύουν και πρόσφατα οι σεισμοί στην Τουρκία, στη Συρία, δεν μπορούμε να αλλάξουμε τη γεωγραφία και οφείλουμε όλα τα κράτη της περιοχής, μέσα από μια θετική προσέγγιση, πάντα με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, με σεβασμό στις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να βρούμε τρόπο έτσι ώστε να επιλύσουμε τα προβλήματα, να επιλύσουμε τις διαφορές μας και να συμπορευθούμε μαζί, έτσι ώστε να πετύχουμε όλα όσα μπορούμε και να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες που υπάρχουν στην περιοχή μας», συνέχισε.

«Και είμαι εδώ ακριβώς για να συντονιστούμε με την ελληνική κυβέρνηση, πώς μπορούμε καλύτερα, είτε σε διμερές επίπεδο, είτε σε περιφερειακό, είτε εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να πετύχουμε όλους αυτούς τους στόχους», κατέληξε.