Skip to main content

Κ. Μητσοτάκης: Υπάρχει δικαιολογημένος θυμός – Με τη μέγιστη ταχύτητα η έρευνα

ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / INTIME NEWS

Κ. Σακελλαροπούλου: Η κοινωνία πενθεί και θυμώνει - Την οργή δεν πρέπει να την ξεχάσουμε και να την απωθήσουμε, αλλά να την κάνουμε παραγωγική

Για δικαιολογημένο θυμό στην κοινωνία αναφορικά με την τραγωδία στα Τέμπη έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι «από την πρώτη στιγμή ανέλαβε την ευθύνη που αναλογεί στην κυβέρνηση» αλλά όπως έσπευσε να προσθέσει, «ο χρόνος δεν μπορεί να γυρίσει πίσω». «Οφείλουμε αφενός να διασφαλίσουμε ότι η έρευνα για τα αίτια του δυστυχήματος θα γίνει με απόλυτη διαφάνεια και με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα για να αποδοθεί δικαιοσύνη» τόνισε.

Σημείωσε επίσης πως η κυβέρνηση δεν θα διστάσει να αξιοποιήσει κάθε ευρωπαϊκή βοήθεια». Στο πλαίσιο αυτό θύμισε πως έχει ζητήσει από ευρωπαϊκή αρχή σιδηροδρόμων να εκπονήσει ένα πόρισμα για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων, με προτάσεις για το πώς μπορούμε να τους βελτιώσουμε.

«Οφείλουμε να κάνουμε άμεσες διορθωτικές κινήσεις για να αυξήσουμε την ασφάλεια του σιδηροδρόμου. Το σύστημα τηλεδιοίκησης που εκκρεμεί από το 2014 θα ολοκληρωθεί ταχύτατα, εντός των επόμενων μηνών» διαβεβαίωσε.

Αναφέρθηκε επιπλέον στις «μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στον εκσυγχρονισμό του κράτους» σημειώνοντας πως είναι «μία μάχη διαρκείας με κατεστημένες αντιλήψεις που έρχονται από το παρελθόν».

«Έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε ως χώρα αρκετές από αυτές τις μάχες να τις κερδίζουμε και δεν γίνεται ταυτόχρονα σε μια χώρα να υπάρχουν σύγχρονα τεχνολογικά συστήματα όπως το 112 που μπορεί να ειδοποιεί τον οποιονδήποτε Έλληνα σε κάθε γωνιά της χώρας για μια επερχόμενη φυσική καταστροφή και από την άλλη να μη μπορούν κάποιοι σταθμάρχες να συνεννοηθούνε. Άρα αυτή η σύγκρουση με αυτό που θα μπορούσε να αποκαλέσει κάποιος βαθύ αναχρονιστικό κράτος αποκτά χαρακτηριστικά κατεπείγοντος. Νομίζω ότι θα είναι και η πρόκληση, όχι απλά για το επόμενο διάστημα, αλλά μια μεγάλη πρόκληση συνολικά για τη χώρα να εκσυγχρονιστούμε πραγματικά, να γίνουμε Ευρώπη παντού, όχι μόνο κάπου σε ορισμένους τομείς και προσωπικά ήμουν ταγμένος πάντα σε αυτή τη μάχη» είπε και συνέχισε λέγοντας: «Ξέρω ότι αυτή η μάχη έχει και νίκες και πολύ σκληρές στιγμές όπως αυτή και γι’ αυτό θα συνεχίσω να αγωνίζομαι. Όμως δεν είναι πια μοναχική μάχη αυτή, είναι μια μάχη που πιστεύω κινητοποιεί πολλές υγιείς δυνάμεις στην ελληνική κοινωνία, και εντός του κρατικού μηχανισμού που ζητούν ένα καλύτερο κράτος με περισσότερη τεχνογνωσία, με περισσότερη αποτελεσματικότητα, περισσότερη διαφάνεια, περισσότερη αξιοκρατία, περισσότερη αξιολόγηση και για όλα αυτά θα συνεχίσω προσωπικά να αγωνίζομαι».

Κ. Σακελλαροπούλου: Η κοινωνία πενθεί και θυμώνει

Από την πλευρά της η κ. Σακελλαροπούλου τόνισε πως η χώρα βιώνει μία τραγωδία και πως «το τραύμα είναι ανοιχτό, συλλογικό και βαθύ».

«Δεν υπάρχουν λόγια να απαλύνουν τον πόνο για τις ζωές που χάθηκαν. Η κοινωνία πενθεί και θυμώνει, χάνει την εμπιστοσύνη στους θεσμούς. Την οργή του κόσμου δεν πρέπει να την ξεχάσουμε και να την απωθήσουμε αλλά να την κάνουμε παραγωγική. Δεν νιώθουμε μόνο την ευθύνη, αλλά και την ντροπή» είπε, υπογραμμίζοντας πως «πρέπει να υπάρξει άμεση και πλήρης λογοδοσία προς κάθε κατεύθυνση και να διασφαλίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις ότι δεν πρόκειται να συμβεί ποτέ ξανά μία τέτοια τραγωδία».

«Πρέπει να ξεριζώσουμε τις παθογένειες, να αφήσουμε οριστικά πίσω μας τις όψεις μιας Ελλάδας που μας απομακρύνει και μας εκθέτει. Αυτό είναι χρέος απέναντι στις ζωές που χάθηκαν άδικα αλλά και απέναντι στον τόπο μας» πρόσθεσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

naftemporiki.gr