Skip to main content

Τι αλλάζει στην κυβερνητική στρατηγική μετά τα Τέμπη

Το Μαξίμου αναμένει τα αποτελέσματα των πρώτων δημοσκοπήσεων μετά την τραγωδία

Απαντήσεις ζητούν οι πολίτες για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη και στην κυβέρνηση επιχειρούν να παρουσιάσουν ένα πειστικό σχέδιο για την επόμενη ημέρα. Με ενδιαφέρον αναμένεται αύριο η εισαγωγική τοποθέτηση του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο, η οποία έρχεται μετά την ανάρτηση της Κυριακής και τη «συγγνώμη» προς τους συγγενείς των θυμάτων.

Το μήνυμα που εκπέμπουν κυβερνητικά στελέχη είναι πως θα ριχθεί φως στα όσα έγιναν και δεν υπάρχει καμία διάθεση συγκάλυψης. Παράλληλα βέβαια είναι εμφανές πως γαλάζιος στόχος είναι να αναζητηθούν ευθύνες σε βάθος χρόνου για την κατάσταση των σιδηροδρόμων και να μπουν στο «κάδρο» οι χειρισμοί και των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Tο Μέγαρο Μαξίμου αναμένει τα στοιχεία των πρώτων δημοσκοπήσεων που…τρέχουν μετά την τραγωδία των Τεμπών, ώστε να δουν τον πολιτικό αντίκτυπο. Στο στρατόπεδο της Νέας Δημοκρατίας ξέρουν πως υπάρχει πολιτική φθορά και αναμένεται  αύξηση την αντισυστημικής ψήφου και των ποσοστών αποχής.

Πρακτικά ο κυβερνητικός σχεδιασμός για την επόμενη ημέρα περιπλέκεται, καθώς είναι άγνωστο σε ποιο βαθμό τελικά θα επηρεαστεί το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας. Με βάση τα πρώτα στοιχεία των ερευνών φαίνεται πως είναι πιθανόν να ενισχυθούν τα μικρότερα κόμματα, γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει ένα πιο σύνθετο πολιτικό σκηνικό.

Υπενθυμίζεται πως οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με την απλή αναλογική, ενώ σε περίπτωση μη σχηματισμού κυβέρνησης θα ακολουθήσει και δεύτερη αναμέτρηση. Με βάση όμως τον εκλογικό νόμο που θα ισχύει στη δεύτερη αναμέτρηση όσο περισσότερα κόμματα μπουν στη Βουλή τόσο μεγαλώνει το ποσοστό που απαιτείται για την αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος.

Παράλληλα μένει να «κλειδώσει» και η τελική ημερομηνία των εκλογών, καθώς στο κυβερνητικό στρατόπεδο αναγνωρίζουν πως είναι δύσκολο  να τηρηθεί ο αρχικός σχεδιασμός για κάλπες στις 9 Απριλίου. Επομένως προκρίνεται  η μετάθεση των εκλογών, καθώς δεν είναι εύκολο να ξεκινήσει η προεκλογική εκστρατεία πριν καν φωτιστούν όλες οι πτυχές του τραγικού δυστυχήματος.

Δεδομένο είναι πως θα υπάρξουν αλλαγές στο αφήγημα με το οποίο η κυβέρνηση θα φτάσει μέχρι τις κάλπες. Στόχος είναι να διατηρηθεί μια θετική ατζέντα για την επόμενη ημέρα (επίκειται για παράδειγμα η αύξηση του κατώτατου μισθού), ωστόσο δεν μπορεί αυτή να είναι και η μοναδική στρατηγική που θα υιοθετηθεί. Το τραγικό δυστύχημα έφερε στο φως  τις παθογένειες του συστήματος και αυτό που απαιτείται είναι ένα ρεαλιστικό σχέδιο που θα πείσει τους πολίτες.

Κριτική από τον ΣΥΡΙΖΑ 

Πυρά στην κυβέρνηση  πως αποφεύγει να δώσει απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα εξαπολύει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Αυτό που επισημαίνεται από την Κουμουνδούρου είναι πως πρέπει να ριχθεί άπλετο φως στην υπόθεση και εντείνεται το pressing.

«Την ώρα που η ελληνική κοινωνία, οι νέοι άνθρωποι ζητούν απαντήσεις για την τραγωδία, για την κυβέρνηση φταίνε ο σταθμάρχης, η ρυθμιστική αρχή, οι προηγούμενες κυβερνήσεις…» σημειώνει η εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Πόπη Τσαπανίδου. Προσθέτει πως «ο αρμόδιος υπουργός κ. Καραμανλής, – που άλλαξε τις συμβάσεις με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ σε βάρος του Δημοσίου και της ασφάλειας των σιδηροδρόμων- σαν να μη συνέβη τίποτα, θα είναι και πάλι υποψήφιος. Το επιχείρημα ότι για όλα φταίνε οι άλλοι και ποτέ η κυβέρνηση, εκτός από εξοργιστικό είναι και ασέβεια προς τις οικογένειες των θυμάτων»