Skip to main content

Ποια πρόσωπα «επιστρατεύονται» στην προεκλογική μάχη

Οι κομματικές μηχανές μαρσάρουν και ρυθμίζονται οι τελευταίες εκκρεμότητες στα ψηφοδέλτια, ενώ δρομολογείται ένας νέος κύκλος περιοδειών των πολιτικών αρχηγών.

Προεκλογικός «πυρετός» επικρατεί στα κομματικά επιτελεία, καθώς ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την προκήρυξη των εκλογών. Στο Μαξίμου φαίνεται πως έχουν «κλειδώσει» την 9η Απριλίου για τις εκλογές της απλής αναλογικής, κάτι που σημαίνει το κλείσιμο της Βουλής στις 10 Μαρτίου και την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου.

Στην Πειραιώς και στην Κουμουνδούρου οι κομματικές μηχανές μαρσάρουν και ρυθμίζονται οι τελευταίες εκκρεμότητες στα ψηφοδέλτια, ενώ δρομολογείται ένας νέος κύκλος περιοδειών των πολιτικών αρχηγών. Τα διλήμματα της επόμενης αναμέτρησης μπαίνουν εμφατικά, ενώ όσο πιο κοντά έρχονται οι κάλπες τόσο ανεβαίνουν οι τόνοι της πολιτικής αντιπαράθεσης.

Κλείδωσαν οι εκλογές: Τι προβλέπει ο σχεδιασμός του Μαξίμου

Από τα Γρεβενά που έκανε περιοδεία ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε τα διλήμματα των εκλογών και είπε χαρακτηριστικά: «Τώρα συγκρίνετε μία τετραετία Νέας Δημοκρατίας και την προηγούμενη τετραετία ΣΥΡΙΖΑ κι έχετε μπροστά σας μία ξεκάθαρη επιλογή: θα πάμε μπροστά ή θα γυρίσουμε πίσω;». Την ίδια στιγμή σε συνέντευξη του σε κυριακάτικη εφημερίδα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στο διακύβευμα της επόμενης ημέρας, λέγοντας «δίκαιη αύξηση των εισοδημάτων ή επιβίωση με επιδόματα και διάφορα pass φτώχειας; Έλεγχοι στην αγορά και μείωση ΦΠΑ ή αισχροκέρδεια μέχρις εσχάτων; Προστασία της πρώτης κατοικίας και ρύθμιση χρεών ή τα σπίτια της μεσαίας τάξης στους Πάτσηδες;»

Ν.Δ : Η ομάδα που βγαίνει μπροστά

Η προκήρυξη των εκλογών θα οδηγήσει αυτομάτως και στον ορισμό νέου εκπροσώπου και τον κρίσιμο αυτό ρόλο αναμένεται να αναλάβει ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος.  Στα πρόσωπα «κλειδιά» του προεκλογικού αγώνα θα είναι  και η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, που είναι δοκιμασμένη στην παρουσίαση του κυβερνητικού έργου. Στην πρώτη γραμμή της επικοινωνιακής μάχης θα βρεθεί επίσης ο Δημήτρης Τσιόδρας, διευθυντής του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού.

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Όπως είναι αναμενόμενο  στην  προεκλογική περίοδο θα πυκνώσει τις δημόσιες παρεμβάσεις του ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, που είναι στους στενούς συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη. Επίσης θα υπάρξει ενεργή συμμετοχή προσώπων από την ευρωομάδα της Νέας Δημοκρατίας. Είναι χαρακτηριστικό πως ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό, θα «οργώσει» τη χώρα κάνοντας περιοδείες και παράλληλα  θα αναλάβει την κινητοποίηση των ομογενών που έχουν εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους ώστε να ψηφίσουν από τον τόπο διαμονής τους. Στην επικοινωνία μάχη επιστρατεύεται και η ευρωβουλευτής και εκπρόσωπος τύπου της ευρωομάδας της ΝΔ Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, που λέγεται πως θα εστιάσει κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα (όπου επιδιώκεται η συσπείρωση του δεξιού ακροατηρίου).

ΣΥΡΙΖΑ:  Τα πρόσωπα και η οικονομική ατζέντα.

Στο καυτό θέμα της οικονομίας ρίχνει το βάρος  ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Αλέξης Τσίπρας και μέσα στην εβδομάδα θα παρουσιαστεί η πρόταση του κόμματος για το ιδιωτικό χρέος. Πρόκειται για ένα θέμα στο οποίο εστιάζει η αξιωματική αντιπολίτευση και με το οποίο ασχολούνται από την κοινοβουλευτική ομάδα του  κόμματος οι Εφη Αχτσιόγλου (τομεάρχης Οικονομικών) και Ευκλείδης Τσακαλώτος (συντονιστής οικονομικού κύκλου), οι σύμβουλοι του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ σε θέματα οικονομίας  Δημήτρης Λιάκος και Γιώργος Χουλιαράκης, καθώς και η πρώην υπουργός Λούκα Κατσέλη (που είχε κάνει τον νόμο για την πρώτη κατοικία).

ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.

Τα ψηφοδέλτια του κόμματος έχουν ανακοινωθεί σε ποσοστό 75% και το υπόλοιπο 25%. θα ανακοινώνεται σταδιακά τις επόμενες ημέρες. Στόχος είναι να  σταλεί ένα μήνυμα αμφίπλευρης διεύρυνσης, ενώ να επισημανθεί  πως οι μισοί υποψήφιοι θα είναι γυναίκες. Σημειώνεται πως με την κατάρτιση των  ψηφοδελτίων ασχολούνται ο Μιχάλης Καλογήρου  που είναι διευθυντής του γραφείου του προέδρου  του ΣΥΡΙΖΑ, η γραμματέας  του κόμματος Ράνια Σβίγκου και ο αναπληρωτής γραμματέας Γιώργος Βασιλειάδης.

Αυτό που θα κλείσει τελευταίο θα είναι το  ψηφοδέλτιο Επικρατείας, το οποίο θα είναι ριζικά ανανεωμένο σε σχέση με την προηγούμενη φορά. Σύμφωνα  με πληροφορίες σε εκλόγιμη θέση θα είναι ο αναπληρωτής καθηγητής  Ιατρικής στο  Harvard Medical School Όθωνας Ηλιόπουλος (από τους απόδημους), αλλά και ο τέως υπουργός και ναύαρχος εν αποστρατεία Ευάγγελος Αποστολάκης. Επίσης αναμένεται να είναι στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας η εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Πόπη Τσαπανίδου, που βγαίνει δυναμικά μπροστά (μάλιστα έγινε πρόσφατα και το πρώτο… debate με τον Γ. Οικονόμου).