Skip to main content

Κ. Μητσοτάκης: Νέο μισθολόγιο στις Ένοπλες Δυνάμεις από το 2024

ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / INTIME NEWS

«Ο λαός ψήφισε αντιπροσώπους, όχι απεργούς» ανέφερε σχολιάζοντας την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να απέχει από τις ψηφοφορίες στη Βουλή

Νέο, αναπροσαρμοσμένο μισθολόγιο για τις Ένοπλες Δυνάμεις από την 1η Ιανουαρίου 2024, εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, κατά την ομιλία του στη συζήτηση επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Άμυνας «Μέριμνα υπέρ του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, εξορθολογισμός της νομοθεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, οργάνωση της Εθνοφυλακής και άλλες διατάξεις».

Ανοίγοντας την ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την οδύνη του για τα θύματα των ισχυρών σεισμών στην Τουρκία. Υπενθύμισε ακόμη πως χθες επικοινώνησε με τον Τούρκο πρόεδρο για να μεταφέρει τη συμπαράσταση του ελληνικού λαού προς τον τουρκικό και να θέσει στη διάθεση των τουρκικών αρχών τις δυνατότητες της ελληνικής Πολιτείας.

Έκανε επίσης ειδική αναφορά στους δύο πιλότους που έχασαν τη ζωή τους κατά τη συντριβή του μοιραίου Phantom «υπηρετώντας την πατρίδα» σημειώνοντας πως «τους αποχαιρετήσαμε με ενότητα, όπως επιβάλουν αυτές οι συγκυρίες».

Εξέφρασε επίσης την ελπίδα να επικρατήσει το ίδιο κλίμα σύμπνοιας και στη σημερινή συζήτηση. Αναφερόμενος τόσο στο νομοσχέδιο που συζητείται σήμερα, όσο και στη διάταξη για το «μπλόκο» στο κόμμα Κασιδιάρη είπε πως πρόκειται για δύο νομοθετικές πρωτοβουλίες που υπερβαίνουν τις κομματικές γραμμές. «Η πρώτη ρυθμίζει σημαντικές εκκρεμότητες που αφορούν το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων. Η δεύτερη θωρακίζει τη δημοκρατική ομαλότητα από τους εχθρούς της. Είναι δύο πρωτοβουλίες που έχουν εθνικό χαρακτήρια και διαχρονική σημασία» τόνισε.

Χειροπιαστές ενέργειες για τη θωράκιση των αμοιβών στις Ένοπλες Δυνάμεις

Εστιάζοντας στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο του υπουργείου Άμυνας είπε πως έρχεται να απαντήσει σε μία ευρεία δέσμη αιτημάτων και εκρεμμοτήτων του ένστολου προσωπικού, σε μία σειρά από ζητήματα όπως οι αποδοχές και η περίθαλψη των στρατιωτικών. Αναφέρθηκε επίσης στις «συγκεκριμένες και χειροπιαστές ενέργειες» της κυβέρνησης με στόχο την θωράκιση των αμοιβών των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, που – όπως παρατήρησε – «βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα για την αποστολή που υπηρετούν».

Θύμισε πως «η κυβέρνηση έχει θεσμοθετήσει τη μη φορολόγηση πτητικών και άλλων επιδομάτων» και πως «εν μέσω πολλών κρίσεων κάνει αυτά που μπορεί και αυτά που επιτρέπουν οι αντοχές της χώρας. Προσπαθούμε για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων. Και, ναι, θα υπάρξει αναπροσαρμοσμένο μισθολόγιο για τις Ένοπλες Δυνάμεις από την 1η Ιανουαρίου 2024» προανήγγειλε.

Σημείωσε επίσης ότι έρχεται αύξηση στις αποδοχές των μαθητών των παραγωγικών σχολών και των στρατεύσιμων μαζί με την εναρμόνιση του διοικητικού και μισθολογο βαθμού στους εθελοντές μακράς διάρκειας.

Ανέφερε επιπλέον ότι «στις οικονομικές ενισχύσεις, που έχουν ήδη δοθεί, προστίθενται και η αποζημίωση και στο εξειδικευμένο προσωπικό για την εξουδετέρωση εκρηκτικών μηχανισμών» ενώ «καταργείται η παλιά παρακράτηση υπέρ των στρατιωτικών».

Επίσης «οι απόφοιτοι ακαδημιών εμπορικού ναυτικού θα μεταφέρονται αυτόματα στο πολεμικό ναυτικό για να υπηρετούν εκεί τη θητεία τους, ενώ και η εθνοφυλακή εκσυγχρονίζει την εκπαίδευση των μελών της με τις τάξεις της να ανοίγονται και στις γυναίκες» πρόσθεσε, ενώ προανήγγειλε πως σύντομα θα καταθέσουμε πρόσθετη νομοθετική ρύθμιση για τους ΕΠΟΠ.

Κάλεσμα για διακομματική συναίνεση στη ρύθμιση για το κόμμα Κασιδιάρη

Σε ό,τι αφορά τη νομοθετική πρωτοβουλία για τη συμμετοχή κομμάτων στις επόμενες εκλογές είπε πως η συγκεκριμένη ρύθμιση ισχύει με διάφορες εκδοχές και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη και εξήγησε πως «το Σύνταγμά μας επιτάσσει την απρόσκοπτη δημοκρατική λειτουργία». Αυτή, όπως τόνισε, επιχειρεί να ενισχύσει αυτή η ρύθμιση εμποδίζοντας συμμορίες να μεταμφιέζονται σε πολιτικούς φορείς.

Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε πως «η κυβέρνηση κατέθεσε εγκαίρως τις απόψεις της στα κόμματα εδώ και τρεις μήνες με στόχο να εξασφαλίσουμε τη μέγιστη δυνατή διακομματική συναίνεση». Δήλωσε ακόμη πως είναι ανοιχτή σε τροποποιήσεις της τελευταίας στιγμής, υπογραμμίζοντας πως η διάταξη πρέπει να ψηφιστεί και από τους 300 του ελληνικού κοινοβουλίου εάν είναι αυτό εφικτό. Επεσήμανε πάντως πως «η κυβέρνησή θα επιμείνει στην τροπολογία της και είναι ανοιχτή σε σημειακές αλλαγές».

Βολές κατά ΣΥΡΙΖΑ: «Ο λαός ψήφισε αντιπροσώπους, όχι απεργούς»

Κατά την ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης άσκησε δριμεία κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας τον να αναθεωρήσει την απόφασή του να απέχει από τις ψηφοφορίες στη Βουλή.

«Κύριε Τσίπρα καταψηφίσατε τον προϋπολογισμό των Ενόπλων Δυνάμεων γιατί η άμυνα δεν είναι αυτοσκοπός, έτσι δεν είπατε; Ούτε τα σημερινά θα ψηφίσετε, γιατί έχετε πάρει μία πρωτοφανή απόφαση να μη μετέχετε στις ψηφοφορίες, που ενδιαφέρουν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες. Είναι μία επιλογή που δεν προσβάλλει μόνο Δημοκρατία και Σύνταγμα αλλά εκείνους που σας ψήφισαν για να τους εκπροσωπείτε. Ο λαός ψήφισε αντιπροσώπους και όχι απεργούς» ανέφερε.

Παρατήρησε ακόμη πως η απόφαση αυτή του ΣΥΡΙΖΑ «σηματοδοτεί και μία πρόωρη αποδοχή ήττας εν όψει των εκλογών» και εξέφρασε την ελπίδα «να είναι μία απεγνωσμένη κίνηση φυγής και όχι ένα προοίμιο σε μία αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά». «Προτιμάτε συνθήματα αντί επιχειρημάτων. Τελικά δίνετε τροφή στα πιο ακραία αντισυστημικά στοιχεία, είναι ολέθριες επιλογές που η χώρα πλήρωσε. Είχα προειδοποιήσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα δίσταζε να ρίξει τη χώρα στο βούρκο, παραμένετε αδιόρθωτοι» συνέχισε.

Αναρωτήθηκε στη συνέχεια «πού είναι ο κ. Σπίρτζης, που λέει ‘με το καλό ή με το άγριο’», για να συμπληρώσει απευθυνόμενος σα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Θα σας καλέσω να επανέλθετε στον ρόλο σας και την δημοκρατική ομαλότητα, αντί να τάζετε τα πάντα στους πάντες. Θα σας θυμίσω πως εσείς ήσασταν που πήρατε τα πάντα στους πάντες».

Απευθυνόμενος μάλιστα προσωπικά στον κ. Τσίπρα τού είπε: «Διαλέξτε άλλη μουσική στο ξεκίνημα των συγκεντρώσεών σας από τον ύμνο του ΕΑΜ».

«Επιμένω στην ανάγκη οι κυβερνήσεις να ολοκληρώνουν τον συνταγματικό τους κύκλο»

Εν όψει των επερχόμενων εκλογών ο πρωθυπουργός εκτίμησε πως «οι πολίτες θα κρίνουν και θα συγκρίνουν την τετραετία της Νέας Δημοκρατίας και τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ». «Αντιμετωπίσαμε και ξεπεράσαμε πολλές διεθνείς προκλήσεις. Δεν δειλιάσαμε και δεν μπήκα στον πειρασμό να αξιοποιήσω την εμπιστοσύνη της κοινωνίας» είπε αναφέροντας ότι δεν το έκανε όταν οι δημοσκοπήσεις έδιναν μεγάλο προβάδισμα στο κυβερνών κόμμα. «Δεν το έκανα γιατί επιμένω στην ανάγκη οι κυβερνήσεις να ολοκληρώνουν τον συνταγματικό τους κύκλο. Είμαι θεσμικά συνεπής σε αυτό που έλεγα ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να εξαντλούν τον τετραετή κύκλο τους» επισήμανε για να συμπληρώσει:

«Προσπαθούμε να οδηγήσουμε την πατρίδα μας σε πιο ήρεμα νερά… Είμαι βέβαιος ότι κάθε ενσυνείδητος πολίτης αναγνωρίζει αυτή την προσπάθεια που εγκαινιάστηκε το καλοκαίρι του 2019. Μπορούμε να κοιτάξουμε τους πολίτες στα μάτια και να τους πούμε ότι αυτά που σας υποσχεθήκαμε τα κάναμε».

«Αν ξεκινήσαμε με το σύνθημα ‘Μένουμε Ευρώπη’, σήμερα γινόμαστε Ευρώπη και αύριο διεκδικούμε να είμαστε πρωταγωνιστές στην Ευρώπη» σημείωσε και πρόσθεσε πως «οι πολίτες σύντομα θα κρίνουν».

Το δίλημμα των εκλογών

Δεν παρέλειψε επίσης να απαντήσει στο δίλημμα που προτάσσει ο Αλέξης Τσίπρας εν όψει των εκλογών. «Το πραγματικό ερώτημα των εκλογών δεν είναι ”Δημοκρατία ή Νέα Δημοκρατία”. Να είστε πιο προσεκτικοί όταν απευθύνεστε στην παράταξη που αποκατέστησε τη Δημοκρατία και που κράτησε τη χώρα στο ευρώ όταν εσείς πειραματιζόσασταν με άλλες λύσεις» είπε απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

«Το δίλημμα είναι άλλο: Προχωράμε μαζί μπροστά ή γυρίζουμε διχασμένοι πίσω; Θέλουμε κυβέρνηση Ν.Δ. ή θέλουμε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ; Θέλουμε πρωθυπουργό Μητσοτάκη με κυβέρνηση Ν.Δ. ή πρωθυπουργό Τσίπρα με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ;» ανέφερε για να προσθέσει: «Κυβέρνηση Ν.Δ. θα έχουμε σε κάθε περίπτωση».

«Σας καλώ να αναθεωρήσετε την στάση σας και να γυρίσετε στα κοινοβουλευτικά έδρανα ώστε να κριθούμε ενώπιον των πολιτών Είναι καιρός να ξεφύγετε από την σκιά του παρελθόντος σας και τις έωλες υποσχέσεις, να αντιληφθείτε ότι είμαστε αντίπαλοι, δεν είμαστε εχθροί και η κοινωνία ζητά θέσεις και όχι κραυγές» πρόσθεσε και έκλεισε λέγοντας: «Θα μείνετε μόνοι σας στο περιθώριο εμείς θα εξακολουθούμε να βαδίζουμε μπροστά».

«Κύριε Τσίπρα σάς έγραψε την ομιλία ο Καμμένος;»

Στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός απάντησε και στις βολές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. «Αναρωτιέμαι αν την ομιλία σας την έγραψε ο παλιός σας συνοδοιπόρος ο Πάνος Καμμένος» είπε ο κ. Μητσοτάκης. «Κάνατε κήρυγμα περί πατριωτισμού, λέγοντας μας ότι είναι ανεπίτρεπτο να σας κατηγορούμε για μειωμένο πατριωτισμό και για το γεγονός ότι είστε εθνική εξαίρεση στα ζητήματα αμυντικής πολιτικής. Είναι δύσκολο να βαθμολογήσουμε τον πατριωτισμό οποιουδήποτε. Προφανώς είναι άδικο να φωτογραφίσει κάποιος κάποιον αν δεν έχει τα απαραίτητα στοιχεία για να στοιχειοθετήσει μία τέτοια κατηγορία. Εδώ μιλούν τα γεγονότα. Εγώ δεν είπα ποτέ ότι σε αυτή την αίθουσα ότι υπάρχουν κάποιοι λιγότερο πατριώτες. Αυτά τα λέγατε εσείς ξέρετε, σε μία άλλη εποχή, στον αντιμνημονιακό οίστρο σας» είπε κατά την ομιλία του που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Διερωτήθηκε ακόμη γιατί δεν ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ τις αμυντικές δαπάνες στον προϋπολογισμό. «Γιατί δεν ψηφίσατε τις αμυντικές συμφωνίες με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ που θωρακίζουν τη χώρα; Γιατί δεν στηρίξατε τις επενδύσεις που κάναμε για να εξοπλίσουμε τις ένοπλες δυνάμεις με τις φρεγάτες Belharra και τα Rafale;» είπε. Διαβάστε αναλυτικά τη δευτερολογία του Πρωθυπουργού εδώ.

«Δεν αισθάνεστε άνετα στη Βουλή και θέλετε ντιμπέιτ;»

Ο πρωθυπουργός κλιμάκωσε την κριτική του έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα στην τριτολογία του, αλλά και απάντησε στην πρόσκληση για ντιμπέιτ λέγοντας χαρακτηριστικά: «Προφανώς δεν αισθάνεστε τόσο άνετα στη Βουλή και επιδιώκετε τηλεοπτική αναμέτρηση. Δεν σας αρέσει η Βουλή;».

Επανερχόμενος στη συνέχεια στη διάταξη της κυβέρνηση που απαγορεύει την ανακήρυξη εγκληματικών οργανώσεων ως κομμάτων παρατήρησε πως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν είπε κουβέντα στις τοποθετήσεις του. «Κουβέντα δεν είπατε για αυτό σήμερα. Αναμένουμε ακόμη την τοποθέτησή σας για το θέμα. Ευελπιστώ ότι στη μία και μοναδική ψηφοφορία που θα συμμετέχετε, θα κάνετε το σωστό και θα ψηφίσετε τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης» σημείωσε. Διαβάστε την τριτολογία εδώ. 

naftemporiki.gr