Skip to main content

Αναστασιάδης σε Μητσοτάκη: Θα είμαι παρών σε όποιους αγώνες κληθούμε να αναλάβουμε

TΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Τι συζήτησαν οι δύο ηγέτες, στην τελευταία επίσκεψη του κ. Αναστασιάδη στην Αθήνα υπό την ιδιότητα του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας

Τις ευχαριστίες του εκ μέρους όλων των Ελλήνων στο πρόσωπο του Νίκου Αναστασιάδη για τις υπηρεσίες που προσέφερε στην πατρίδα του εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου. «Αγαπημένε μου Νίκο, σήμερα είναι μία πολύ συγκινητική στιγμή για μένα αλλά και για την πατρίδα μας, καθώς σε υποδέχομαι σε αυτόν τον χώρο -ο οποίος σου είναι τόσο οικείος- για τελευταία φορά με την ιδιότητά σου ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας» ανέφερε υποδεχόμενος τον κ. Αναστασιάδη.

Ο κ. Μητσοτάκης εστίασε ακόμη στα δύσκολα θέματα που κλήθηκε να διαχειριστεί ο Κύπριος πρόεδρος, όπως η οικονομική κρίση και το Κυπριακό. «Δέκα χρόνια Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ήρθες στα πράγματα εν μέσω μιας μεγάλης οικονομικής κρίσης. Το γνωρίζουμε καλά, εξάλλου, διότι και εμείς περάσαμε αντίστοιχες, ενδεχομένως και βαρύτερες, περιπέτειες από σάς. Κατάφερες, όμως, όχι μόνο να ανορθώσεις την οικονομία αλλά και να προχωρήσεις συνολικά την πατρίδα σου σε πολλά διαφορετικά επίπεδα και νομίζω ότι έχεις κάθε λόγο να είσαι υπερήφανος γι΄ αυτό».

«Δυστυχώς» συνέχισε ο πρωθυπουργός, «παραμένουν ζητήματα τα οποία δεν κατάφερες και δεν καταφέραμε να λύσουμε, με σημαντικότερο τη μεγάλη εθνική πληγή του Κυπριακού προβλήματος. Γνωρίζω, όμως, ότι και ως τέως Πρόεδρος πια της Δημοκρατίας, όταν με το καλό ολοκληρωθεί η θητεία σου, η καρδιά σου θα είναι πάντα εκεί, στο πώς θα πετύχουμε μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού».

Όπως επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης είναι ένας στόχος, για τον οποίο αγωνίστηκε καθ΄ όλη τη σταδιοδρομία του ο κ. Αναστασιάδης και πριν γίνει πρόεδρος. «Είμαι σίγουρος ότι θα είναι μέσα στην καρδιά σου για πάντα. Και πάλι καλώς ήρθες, είμαι σίγουρος ότι θα σε υποδεχθώ σε αυτό το γραφείο πολλές φορές ακόμα με την ιδιότητα, πια, όχι απλά του τέως Προέδρου αλλά ενός προσωπικού φίλου και σου εύχομαι από καρδιάς ό,τι καλύτερο» συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε πως είναι μία ευαίσθητη στιγμή και για τον ίδιο γιατί πλησιάζει το τέλος μιας πολιτικής διαδρομής που κράτησε 43 τόσα χρόνια, με το επιστέγασμα της τελευταίας δεκαετίας.

Εξέφρασε ακόμη «την ευγνωμοσύνη του Κυπριακού Ελληνισμού, του ιδίου προσωπικά προς την κυβέρνηση, προς τη δική σου κυβέρνηση, Κυριάκο μου, αλλά και προς τις εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις, γιατί μέσα από τη στενή συνεργασία κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε -και νομίζω αντιμετωπίσαμε- αρκετούς κινδύνους από τον τουρκικό αναθεωρητισμό και μέσα από τη διπλωματία, την καλή γειτονία που διδάξαμε πως χτίζεται μέσα από τις τριμερείς, τετραμερείς, πολυμερείς συμμαχίες που έχουμε χτίσει, θεωρώ πως θωρακίσαμε αρκετά την Κυπριακή Δημοκρατία, για να μπορεί από θέση ισχύος να διαπραγματεύεται μια λύση που να είναι λειτουργική και συνεχώς βιώσιμη, αλλά και να συνάδει και με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Κάτι που θα διασφαλίζει όχι μόνο τους Ελληνοκύπριους, αλλά και τους Τουρκοκύπριους, συμβάλλοντας, έτσι, στην επικράτηση της ειρήνης, αλλά και της προκοπής του συνόλου του Κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων».

Επίσκεψη στο Μάτι

Σημείωσε ακόμη πως ένας δεύτερος λόγος της επίσκεψής του είναι «και η εμπράκτως ελάχιστη ένδειξη αλληλεγγύης προς τον Ελληνισμό, προς τον Ελλαδικό Ελληνισμό, με τη θεμελίωση των οικισμών, των κοινωνικών κατοικιών στο Μάτι».

«Αυτό είναι μια απλή ένδειξη, γιατί πολλαπλάσια ήταν και κατά τον ίδιο τρόπο και η αλληλεγγύη της Ελλάδας προς την Κύπρο, είτε με θυσίες, με αίμα, είτε και με υλικές ενέργειες που στήριξαν την Κυπριακή Δημοκρατία» είπε.

Σημείωσε στη συνέχεια πως θα συνεχίσει να είναι «ένας Έλληνας που αγωνιά για την τύχη της Κύπρου μας, για την τύχη της Ελλάδας μας» και διαβεβαίωσε: «Θα είμαι παρών όχι στην εξουσία, αλλά στους όποιους αγώνες κληθούμε να αναλάβουμε».

Συμφωνία για την αμοιβαία ακαδημαϊκή αναγνώριση τίτλων σπουδών

Στη συνέχεια υπεγράφη από την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως και τον Υπουργό Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Πρόδρομο Προδρόμου, Διακρατική Συμφωνία Ελλάδας – Κύπρου για την Αμοιβαία Αναγνώριση Τίτλων Σπουδών που στόχο έχει την προώθηση και διευκόλυνση της συνεργασίας στον τομέα της αμοιβαίας ακαδημαϊκής αναγνώρισης τίτλων σπουδών που απονέμονται από Πανεπιστημιακά Ιδρύματα ή φορείς Ανώτερης Εκπαίδευσης στην Κυπριακή Δημοκρατία και Ανώτατης Εκπαίδευσης στην Ελληνική Δημοκρατία.

naftemporiki.gr