Skip to main content

Αλ. Τσίπρας προς Κ. Μητσοτάκη: Είστε κατηγορούμενος, όχι κατήγορος

ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ/ INTIME NEWS

«Θα μείνετε στην ιστορία ως μία μεγάλη πληγή για τη χώρα - Δεν είστε καθόλου βλαξ, είστε όμως ένοχος για τη μεγαλύτερη εκτροπή» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

Σφοδρή επίθεση στον πρωθυπουργό, τον οποίο κατηγόρησε ότι είναι «ένοχος για τη μεγαλύτερη εκτροπή που έχει γίνει» εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης επί της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε πως ο κ. Μητσοτάκης είναι «ο ιθύνων νους του παρακράτους» και πως «οι υποκλοπές έχουν τη δική του σφραγίδα, προσωπική και ανεξίτηλη».

«Δεν έχω καμία διάθεση να υπονοήσω ότι ο πρωθυπουργός είναι μειωμένου καταλογισμού, δεν τον υποτιμώ καθόλου. Δεν είναι καθόλου βλαξ, είναι όμως ένοχος για τη μεγαλύτερη εκτροπή που έχει γίνει αυτό τη μεταπολίτευση και μετά» ανέφερε χαρακτηριστικά και απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη συνέχισε:

«Εσείς ήσασταν ο εντολέας των παρακολουθήσεων… Γνωρίζατε τα πάντα και λέγατε επί έξι μήνες ψέματα παντού» είπε μεταξύ άλλων. Όπως είπε η στάση της κυβέρνησης δεν συνιστά μόνο «απόπειρα συγκάλυψης και απόδειξη ενοχής, αλλά κακοποίηση του κράτους δικαίου, της Δικαιοσύνης και της αλήθειας».

«Δεν μπορείτε να παριστάνετε πια τον ανήξερο»

«Μέσα στον πανικό σας κάνατε ό,τι μπορεί κανείς για να συγκαλύψετε» συνέχισε. «Για όλους και για όλα έρχεται η ώρα της κρίσης. Κύριε Μητσοτάκη κάνατε ό,τι περνούσε από το χέρι σας: εκβιάσατε, παρανομήσατε, αλλά σήμερα είστε πάλι εδώ ενώπιος ενώπιω με την αλήθεια που επιχειρήσατε να κρύψετε στο σκοτάδι» είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τόνισε ακόμη πως «ο ελληνικός λαός περιμένει εξηγήσεις για την παραβίαση του κράτους δικαίου, για την πρωτοφανή θεσμική εκτροπή». «Δεν μπορείτε να παριστάνετε πια τον ανήξερο. Το σκοτάδι τελικά νικήθηκε, γιατί η Δημοκρατία και οι θεσμοί της φάνηκαν πολύ πιο ανθεκτικοί» συνέχισε.

Σημείωσε ακόμη ότι πλέον «δεν υπάρχουν δημοσιεύματα πληροφορίες και εικασίες, αλλά αποδείξεις από την πιο επίσημη αρχή του κράτους για τη δράση του παρακράτους» για να προσθέσει: «Απέναντι σε αυτές τις αποδείξεις χρωστάτε εξηγήσεις. Οφείλετε να απαντήσετε συγκεκριμένα, αν δεν το κάνετε θα είναι ομολογία ενοχής».

Αναφερθείς στη στάση του πρωθυπουργού υπενθύμισε ότι «τον περασμένο Αύγουστο σας είπα ότι είναι δειλία να κρύβεστε πίσω από τον ανιψιό σας. Προτιμήσατε να παριστάνετε τον πρωθυπουργό μειωμένης αντιληπτικής ικανότητας, μειωμένου καταλογισμού, παρά να αναλάβετε τις ευθύνες σας. Στο ερώτημα ένοχος ή βλαξ επιλέξατε αυτοβούλως τη δεύτερη εκδοχή».

Η αναφορά αυτή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των βουλευτών της Ν.Δ. και την παρέμβαση του προέδρου της Βουλής Κωνσταντίνου Τασούλα, με τον κ. Τσίπρα να ζητά «να τον προστατεύσει από την οχλαγωγία» και να διαμηνύει ότι «δεν θα δεχθεί λογοκρισία».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως ακόμη πως «ακόμη και αν δεχθούμε ότι δεν γνώριζε ο πρωθυπουργός και δεν είχε ιδέα τι διέπραξαν επί 2 και πλέον χρόνια με έδρα το Μαξίμου, αυτοί που απέπεμψε, δηλαδή ο ανιψιός του κ. Δημητριάδης και ο πρώην επικεφαλής της ΕΥΠ κ. Κοντολέων» θα πρέπει να απαντήσει σε μία σειρά από ερωτήματα:

  • «Όταν τους αποπέμψατε δεν μιλήσατε μαζί τους; Δεν τους ρωτήσατε; Ή μήπως επικαλέστηκαν κι αυτοί το αγαπημένο σας απόρρητο;
  • Ο κ. Δεμίρης δεν τα βρήκε τα ατοπήματα;
  • Η κ. Βλάχου που υπέγραψε δεκάδες διατάξεις για παρακολουθήσεις δεν ενημέρωσε τον κ Δεμίρη και παραμένει ακόμη στην κρίσιμη θέση της; Τυχαίο και αυτό;
  • Λέτε δεν γνωρίζατε. Μάθατε όμως. Γιατί αυτά που είπατε δεν τα είπατε στη Δικαιοσύνη;
  • Είναι και η κ. Βλάχου, η εισαγγελέας της ΕΥΠ, μέλος αυτών των ‘ρυπαρών δικτύων’; Αν είναι γιατί μένει στη θέση της; Μήπως δεν την κρατάτε εσείς, αλλά αυτή σας κρατάει;».

Κλιμακώνοντας την κριτική του στον πρωθυπουργό συνέχισε: «Τρυπώσατε στην προσωπική ζωή, ο Θεός ξέρει πόσων ανθρώπων, καταλύσατε την ιδιωτικότητά τους και δεν έχετε ντροπή για όσα πράξατε. Και όλα αυτά για να αποκτήσετε πλεονέκτημα και εργαλεία εκβιασμού απέναντι τους. Για να τους έχετε στο χέρι. Το βλέπουμε τώρα με τη παρέλαση αναξιοπρέπειας από μερίδα των θυμάτων, των στόχων».

Κάλεσε επίσης τον κ. Μητσοτάκη να απαντήσει: «Γιατί ακούγατε τον κ. Χατζηδάκη; Ήταν επικίνδυνος για την εθνική ασφάλεια; Γιατί ακούγατε τον κ. Ανδρουλάκη; Μήπως για να καθορίσετε τις εξελίξεις στο Κίνημα Αλλαγής και να τον έχετε όμηρο σε προοπτική συγκυβέρνησης μετά τις εκλογές με απλή αναλογική; Γιατί ακούγατε τον κ. Κύρτσο; Ήταν ύποπτος κατασκοπείας ή ψάχνατε εργαλεία εκβιασμού του, για να τον εξουδετερώσετε όταν τον διαγράψατε για τις απόψεις του;». Αναρωτήθηκε επίσης γιατί ο πρωθυπουργός «άκουγε τους αρχηγούς των ενόπλων δυνάμεων, τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας και όσους έχουν λόγο στις προμήθειες των εξοπλιστικών; Είναι και αυτοί επικίνδυνοι για την εθνική ασφάλεια; Οι ταγοί της εθνικής μας ασφάλειας είναι επικίνδυνοι για την εθνική μας ασφάλεια;».

Εστιάζοντας στη συνέχεια στον αρχηγό ΓΕΕΘΑ ρώτησε γιατί ήταν υπό παρακολούθηση και συνέδεσε τις παρακολουθήσεις της στρατιωτικής ηγεσίας με τα εξοπλιστικά προγράμματα: «Ακούγατε τον κ. Φλώρο, με διάταξη υπογεγραμμένη από την κ. Βλάχου για λόγους εθνικής ασφαλείας, επειδή ήταν ύποπτος ή επειδή θέλατε να τον εκβιάζετε; Και γιατί θέλατε να τον εκβιάζετε; Μήπως είχε άποψη που δεν ήταν πάντοτε ίδια με αυτή της πολιτικής ηγεσίας, ακόμη και για τα εξοπλιστικά που αποφασίσατε; Γιατί παρακολουθούσατε επί δυο χρόνια τον αρχηγό του ΓΕΣ; Μήπως και αυτός είχε άποψη για το project του εκσυγχρονισμού των αρμάτων μάχης που προωθείτε; Γιατί παρακολουθούσατε τους επικεφαλής των εξοπλιστικών προγραμμάτων; Τον κ. Θεόδωρο Λάγιο, γιατί τον παρακολουθούσατε; Γιατί ο κ. Λάγιος αμέσως μετά την υπογραφή των πρώτων Rafale απομακρύνθηκε; Γιατί δημιουργήθηκε ειδική θέση για τον αντιπτέραρχο Λάγιο στο εξωτερικό; Σύμβουλος του υπουργείου σε θέματα ευρωπαϊκών αμυντικών προμηθειών, με συνολική αμοιβή 10.000 το μήνα, δηλαδή τριπλάσια από το μισθό του εδώ. Γιατί παρακολουθούσατε και τον αντικαταστάτη του, τον κ. Αλεξόπουλο; Ήταν και αυτός κατάσκοπος ή μήπως δε σας άρεσε που πίεζε εγγράφως τους Γάλλους να δώσουν προγράμματα συμπαραγωγής στις ελληνικές αμυντικές βιομηχανίες;».

«Κατηγορούμενος είστε σήμερα, όχι κατήγορος»

Πρόσθεσε ακόμη ότι «παρακολουθούσατε την ηγεσία του στρατού για 15 δισ. ευρώ εξοπλιστικά» και διαμήνυσε πως «θα ελεγχθεί μέχρι το τελευταίο ευρώ από τη ροή χρήματος».

Απευθυνόμενος εκ νέου στον πρωθυπουργό ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε πως «ο πρίγκιπας που νόμιζε ότι έγινε βασιλιάς είναι πια γυμνός» και κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να απαντήσει στα ερωτήματα που του έθεσε και όχι «να πετάξετε την μπάλα στην εξέδρα». «Μην επιχειρήσετε να παραστήσετε τον κατήγορο. Κατηγορούμενος είστε σήμερα, όχι κατήγορος».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ μόνο μία σακούλα με χρήματα είχε – Την παρέδωσε στη λήξη της θητείας του και είχε 37 δισ.»

Αποκρούοντας τις αιτιάσεις της Νέας Δημοκρατίας «για σακούλες με μαύρο χρήμα που έφθαναν στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ» αντέτεινε: «Τολμάτε να κουνάτε το δάχτυλο εσείς που χρεωκοπήσατε δύο φορές τη χώρα, μία το 2009 και μια το 2014. Εσείς που μας παραδώσατε άδεια ταμεία για να μη μπορούμε να πληρώσουμε συντάξεις; Και κυρίως τολμάτε εσείς να περιφέρετε στο δημόσιο βίο κατασκευές και ψεύδη για “μαύρες σακούλες” που μια μάρτυρας υπεράσπισης ενός κατηγορουμένου, τόλμησε να εξιστορήσει; Θα αντιμετωπίσει γι’ αυτό τις νόμιμες συνέπειες».

Όπως είπε «ο ΣΥΡΙΖΑ μόνο μία σακούλα με χρήματα είχε και αυτή την παρέδωσε στην λήξη της θητείας του και είχε 37 δισ. ευρώ, δίχως τα οποία η πατρίδα σήμερα δεν θα στεκόταν όρθια».

«Δεν θα αποτρέψετε την εκλογική σας ήττα»

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. θα ηττηθεί στις επόμενες εκλογές και η ήττα της, όπως είπε, θα είναι ανάσα για τη χώρα. «Η ψήφος των βουλευτών θα σας δώσει μία πύρρειο κοινοβουλευτική νίκη που δεν θα αποτρέψει όμως την εκλογική σας ήττα σε λίγες μέρες από σήμερα, μια ήττα δική σας που θα είναι νίκη και ανάσα της Δημοκρατίας, γιατί εδώ και 3,5 χρόνια η Ελλάδα ασφυκτιά» ανέφερε.

Επεσήμανε ακόμη πως το στοίχημα για τη χώρα και τη δημοκρατία είναι μετά τις κάλπες της απλής αναλογικής «να κάθεται στα κυβερνητικά έδρανα μία προοδευτική κυβέρνηση».

«Θα μείνετε στην ιστορία ως μία μεγάλη πληγή για τη χώρα και τη Δημοκρατία»

«Κατεβαίνω από αυτό το βήμα παραδίδοντάς σας στην κρίση των βουλευτών, του ελληνικού λαού, αλλά και στην κρίση της ιστορίας» συνέχισε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε πως ο κ. Μητσοτάκης θα μείνει στην ιστορία «ως μία μεγάλη πληγή για τη χώρα και τη Δημοκρατία». «Διαπράξατε ύβρη, ξέρετε ότι μετά έρχεται η νέμεσις με τη λαϊκή ψήφο και έπειτα η κάθαρση» τόνισε και πρόσθεσε πως είναι «ευθύνη όλων των δημοκρατικών δυνάμεων του τόπου η κάθαρση, όχι για να τιμωρήσει αλλά για να μην επιτρέψει σε καμία άλλη κυβέρνηση το μέλλον να ξεπεράσει τις κοκκινες γραμμες που το Σύνταγμα ορίζει». Κλείνοντας την ομιλία του εξέφρασε δε τη βεβαιότητα ότι «η Ελλάδα θα προχωρήσει σε έναν άλλο δρόμο με ασφάλεια και δικαιοσύνη» καθώς «το χρωστάμε στο μέλλον αυτού του τόπου».

naftemporiki.gr