Skip to main content

Μετωπική Μητσοτάκη – Τσίπρα στη συζήτηση επί της πρότασης μομφής

ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / INTIME NEWS

Κ. Μητσοτάκης προς Αλ. Τσίπρα: Υπάρχουν δικαστές και δικάζουν δύο δικούς σας υπουργούς - Αλ. Τσίπρας: Θα μείνετε στην ιστορία ως μία μεγάλη πληγή για τη χώρα

Με τη μονομαχία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αλέξη Τσίπρα κορυφώθηκε η κοινοβουλευτική μάχη στο πλαίσιο της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης. Η διαδικασία της τριήμερης συζήτησης ολοκληρώθηκε με ονομαστική ψηφοφορία. Η πρόταση δυσπιστίας καταψηφίστηκε από 156 βουλευτές σε σύνολο 299 ψηφισάντων. Υπέρ ψήφισαν 143.

Κ. Μητσοτάκης προς Αλ. Τσίπρα: Υπάρχουν δικαστές και δικάζουν δύο δικούς σας υπουργούς

Προσπάθεια να δημιουργήσει πλασματική εικόνα, αδυναμία να καταθέσει προτάσεις μέλλον, αλλά και για να μιλήσει για το παρελθόν, καταλόγισε στον Αλέξη Τσίπρα ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής.

Ο κ. Μητσοτάκης εξαπέλυσε πυρά κατά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Ο κ. Τσίπρας ανταποκρίθηκε στο επίμονο αίτημά μας να έρθει στη Βουλή να αντιπαρατεθούμε. Στις Δημοκρατίες το Κοινοβούλιο είναι ο χώρος όπου λύνουν τα κόμματα τις διαφορές τους. Εδώ και στις κάλπες» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως «οι πολίτες κρίνουν αυστηρά, συγκρίνουν δίκαια, επιβραβεύουν και τιμωρούν».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI

Ο κ. Μητσοτάκης συνέχισε να απευθύνεται στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας: «Φροντίσατε και σήμερα να μας θυμίσετε ότι ο θίασος του ΣΥΡΙΖΑ ξέρει να παίζει μόνο ένα έργο: να εξαπολύει λάσπη κατά της κυβέρνησης και προσωπικές ύβρεις εναντίον μου. Τη φράση “ένοχος ή βλαξ” την είχε χρησιμοποιήσει ο μακαρίτης εκδότης της Ελευθεροτυπίας, κάνοντας αναφορά στον Ανδρέα Παπανδρέου και το σκάνδαλο Κοσκωτά… Προσέξτε λοιπόν όταν κάνετε τέτοιες ιστορικές αναφορές χωρίς να γνωρίζετε την προέλευσή τους».

Σημείωσε ακόμη ότι ο ίδιος δεν κρύβεται, ούτε έχει αφωνία. «Αντιθέτως εσείς δεν είπατε κουβέντα για τις βαλίτσες με τα λεφτά, που φαίνεται να κατέληγαν από τον κ. Καλογρίτσα στον ΣΥΡΙΖΑ». «Ναι υπάρχουν δικαστές εις τας Αθήνας, αλλά δικάζουν δύο δικούς σας υπουργούς για κατάχρηση εξουσίας, ενώ κρίνουν και τα όσα συνέβησαν στο Μάτι» πρόσθεσε.

Ο κ. Μητσοτάκης συνέχισε να απευθύνεται στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας: «Φροντίσατε και σήμερα να μας θυμίσετε ότι ο θίασος του ΣΥΡΙΖΑ ξέρει να παίζει μόνο ένα έργο: να εξαπολύει λάσπη κατά της κυβέρνησης και προσωπικές ύβρεις εναντίον μου. Τη φράση “ένοχος ή βλαξ” την είχε χρησιμοποιήσει ο μακαρίτης εκδότης της Ελευθεροτυπίας,  Κίτσος Τεγόπουλος αναφερόμενος στον Ανδρέα Παπανδρέου και το σκάνδαλο Κοσκωτά. Από τα πάμπερς πήγαμε στις σακούλες. Καταλαβαίνω, θέλετε να παρουσιάσετε μια εικόνα της πραγματικότητας τελείως δυστοπική. 3,5 χρόνια μετά τις εκλογές δημοσκοπικά υπολείπεστε και καταλαβαίνω γιατί ανεβάζετε συνέχεια τα ντεσιμπέλ της χυδαιότητας. Για το μέλλον του τόπου, δεν έχετε να πείτε απολύτως τίποτα. Ούτε σήμερα είπατε. Δεν μπορείτε να μιλήσετε όχι μόνο για το μέλλον, ούτε για το παρελθόν σας». Σημείωσε δε πως είναι «ειρωνικό ότι διαλέξατε την 25η Ιανουαρίου για να καταθέσετε πρόταση δυσπιστίας, συμπίπτει με την ημέρα που το 2015 ο Αλέξης Τσίπρας έγινε πρωθυπουργός. Μια στιγμή που οι περισσότεροι Έλληνες θέλουν να ξεχάσουν. Τότε ξεκίνησε η περιπέτεια της χώρας».

Αλ. Τσίπρας: Θα μείνετε στην ιστορία ως μία μεγάλη πληγή για τη χώρα

Προηγήθηκε η ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον πρωθυπουργό, χαρακτηρίζοντάς τον «ένοχος για τη μεγαλύτερη εκτροπή». «Για όλους και για όλα έρχεται η ώρα της κρίσης. Κύριε Μητσοτάκη κάνατε ό,τι περνούσε από το χέρι σας: εκβιάσατε, παρανομήσατε, αλλά σήμερα είστε πάλι εδώ ενώπιος ενώπιω με την αλήθεια που επιχειρήσατε να κρύψετε στο σκοτάδι» είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανοίγοντας την ομιλία του. Όπως είπε η στάση της κυβέρνησης δεν συνιστά μόνο «απόπειρα συγκάλυψης και απόδειξη ενοχής αλλά κακοποίηση του κράτους δικαιου της Δικαιοσύνης και της αλήθεια.

ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ/ INTIME NEWS

Τόνισε ακόμη πως «ο ελληνικός λαός περιμένει εξηγήσεις για την παραβίαση του κράτους δικαίου, για την πρωτοφανή θεσμική εκτροπή». «Δεν μπορείτε να παριστάνετε πια τον ανήξερο. Το σκοτάδι τελικά νικήθηκε, γιατί η Δημοκρατία και οι θεσμοί της φάνηκαν πολύ πιο ανθεκτικοί» συνέχισε.

Σημείωσε ακόμη ότι πλέον «δεν υπάρχουν δημοσιεύματα πληροφορίες και εικασίες, αλλά αποδείξεις από την πιο επίσημη αρχή του κράτους για τη δράση του παρακράτους» για να προσθέσει: «Απέναντι σε αυτές τις αποδείξεις χρωστάτε εξηγήσεις. Οφείλετε να απαντήσετε συγκεκριμένα, αν δεν το κάνετε θα είναι ομολογία ενοχής».

«Δεν έχω καμία διάθεση να υπονοήσω ότι ο πρωθυπουργός είναι μειωμένου καταλογισμού, δεν τον υποτιμώ καθόλου. Δεν είναι καθόλου βλαξ, είναι όμως ένοχος για τη μεγαλύτερη εκτροπή που έχει γίνει αυτό τη μεταπολίτευση και μετά» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Κατεβαίνω από αυτό το βήμα παραδίδοντάς σας στην κρίση των βουλευτών, του ελληνικού λαού, αλλά και στην κρίση της ιστορίας» συνέχισε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε πως ο κ. Μητσοτάκης θα μείνει στην ιστορία «ως μία μεγάλη πληγή για τη χώρα και τη Δημοκρατία». «Διαπράξατε ύβρη, ξέρετε ότι μετά έρχεται η νέμεσις με τη λαϊκή ψήφο και έπειτα η κάθαρση» τόνισε και πρόσθεσε πως είναι «ευθύνη όλων των δημοκρατικών δυνάμεων του τόπου η κάθαρση.

Μ. Κατρίνης: Η κυβέρνηση λειτουργεί ως καθεστώς – Έχει χάσει την ψήφο εμπιστοσύνης των Ελλήνων

Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση, στην οποία καταλόγισε «κυνική στρατηγική συγκάλυψης» και «συμπεριφορές ενόχου» στην υπόθεση των υποκλοπών άσκησε ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος, Μιχάλης Κατρίνης, κατά την ομιλία του στη Βουλή.

«Η κυβέρνηση αξιοποιώντας το αίσθημα ανασφάλειας και αυτοσυντήρησης θα καταφέρει σήμερα να πάρει ψήφο εμπιστοστύνης, έχει απωλέσει όμως την ψήφο εμπιστοσύνης της μεγάλης πλειονότητας των Ελλήνων πολιτών» είπε, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «λειτουργεί ως καθεστώς» με «εμφανείς αντιδημοκρατικές πρακτικές και αντιλήψεις, με κυνικές μεθόδους συγκάλυψης και συσκότισης, με κατάλυση των κανόνων του κράτους δικαίου».

Ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για «ρυπαρό δίκτυο που στηρίχθηκε από την κυβέρνηση της Ν.Δ. και απειλεί την ίδια τη δημοκρατία» ενώ εξέφρασε τον φόβο ότι το δίκτυο αυτό «εξακολουθεί να δρα». «Αυτός ο πρωθυπουργός και αυτή η κυβέρνηση δεν μπορούν να συνεχίσουν. Έχουν επιφέρει τεράστια ζημιά στη χώρα και στη Δημοκρατία, συνιστούν απειλή για την κοινωνική σταθερότητα και για τη λειρουργία των θεσμών» τόνισε προσθέτοντας πως «το τέλος» σε αυτή την υπόθεση «θα έρθει μόνο από την κάθαρση από την τιμωρία των ενόχων».

Δ. Κουτσούμπας: Δεδομένη και διαρκής η μομφή του ΚΚΕ στην κυβέρνηση

Η μομφή του ΚΚΕ προς την κυβέρνηση της ΝΔ είναι δεδομένη και διαρκής και αφορά στο δυσώδες σκάνδαλο των υποκλοπών και παρακολουθήσεων, όπως και το σύνολο των πολιτικών επιλογών της που συσσωρεύουν προβλήματα στις πλάτες του λαού, τόνισε ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Όπως τόνισε, το ΚΚΕ δεν περίμενε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για να εκφράσει τη μομφή του προς την κυβέρνηση, καθώς την καταθέτει ασταμάτητα επί 4 χρόνια, αποκαλύπτοντας και καταψηφίζοντας στη Βουλή τα αντιλαϊκά νομοσχέδια και με τον καθημερινό αγώνα σε όλη τη χώρα, όπου εκδηλώνονται οι συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής.

Ο Δ. Κουτσούμπας χαρακτήρισε «βρώμικη» την υπόθεση των παρακολουθήσεων και των υποκλοπών, η οποία όμως έχει «πολλά πλοκάμια», που όλα, όπως σημείωσε, μαρτυρούν τις μεγάλες ευθύνες της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού. Και πρόσθεσε ότι οι ευθύνες δεν μπορούν να κρυφτούν πίσω από υπεκφυγές, απαράδεκτες δικαστικές γνωμοδοτήσεις και κοινοβουλευτικά τερτίπια.

Το ΚΚΕ, υπογράμμισε, δεν θα σταματήσει να απαιτεί εξηγήσεις, κανείς δεν θα αποφύγει τις ευθύνες, ούτε η κυβέρνηση, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ που έχουν βάλει την υπογραφή τους στο θεσμικό πλαίσιο του βούρκου των παρακολουθήσεων, το οποίο δεν το ακουμπά κανείς στη συζήτηση.

naftemporiki.gr