Skip to main content

ΕΕ: Να μεταφερθεί στο ελληνικό δίκαιο η νομοθεσία για την ρητορική και τα εγκλήματα μίσους

REUTERS/Yves Herman

Επιδιώκεται η καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας μέσω του ποινικού δικαίου.

Αιτιολογημένη γνώμη απέστειλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Ελλάδα προκείμενου να μεταφέρει ορθά στο εθνικό της δίκαιο την ενωσιακή νομοθεσία που ποινικοποιεί την ρητορική μίσους και τα εγκλήματα μίσους.

Μέσα από αυτή την απόφαση επιδιώκεται η καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας μέσω του ποινικού δικαίου και διασφαλίζεται ότι σοβαρές εκδηλώσεις ρατσισμού και ξενοφοβίας, όπως η δημόσια υποκίνηση βίας ή μίσους, τιμωρούνται με αποτελεσματικές, αναλογικές και αποτρεπτικές ποινικές κυρώσεις σε ολόκληρη την ΕΕ.

Σήμερα η Επιτροπή αποφάσισε να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη στην Ελλάδα, επειδή δεν εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της όσον αφορά τη μεταφορά της απόφασης-πλαισίου στο εθνικό της δίκαιο. Τον Ιούνιο του 2021 η Επιτροπή απέστειλε προειδοποιητική επιστολή στην Ελλάδα, ζητώντας κατάλληλο επίπεδο ποινικοποίησης της ρητορικής μίσους. Οι απαντήσεις της Ελλάδας δεν έκαμψαν επαρκώς τις ανησυχίες της Επιτροπής. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή αποφάσισε να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη στην Ελλάδα, η οποία έχει πλέον προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσει. Εάν η απάντηση δεν είναι ικανοποιητική, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να παραπέμψει την υπόθεση στο Δικαστήριο της ΕΕ.

Πηγή: ΑΜΠΕ