Skip to main content

Ερντογάν: Χώρες αφήνουν πρόσφυγες να πεθάνουν στη θάλασσα στο Αιγαίο

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν

«Τους σκοτώνουν ακόμη και σκόπιμα βυθίζοντας τα σκάφη τους, τους σπρώχνουν με τη βία έξω από τα σύνορά τους».

Σε «επαναπροωθήσεις μεταναστών στο Αιγαίο» αναφέρθηκε ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε μακροσκελή ομιλία του σε διεθνές συνέδριο στην Άγκυρα.

Κατηγορώντας την Ελλάδα, χωρίς να την κατονομάζει, είπε ότι ο αριθμός των μεταναστών που διασώθηκαν πέρυσι έφτασε τις 20.000.

«Από την άλλη πλευρά, χώρες που αφήνουν τους πρόσφυγες να πεθάνουν στη θάλασσα, στο Αιγαίο, τους σκοτώνουν ακόμη και σκόπιμα βυθίζοντας τα σκάφη τους, τους ξυλοκοπούν, τους ληστεύουν και τους σπρώχνουν με τη βία έξω από τα σύνορά τους, εντούτοις δυστυχώς οι χώρες αυτές χαίρουν μεγάλης εκτίμησης» υποστήριξε.

«Παρά τις όλες εικόνες, τις μαρτυρίες, τις ειδήσεις και τις καταγγελίες, δυστυχώς δεν λαμβάνονται μέτρα εναντίον όσων βλέπουν αυτή τη δίωξη των μεταναστών» σημείωσε.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας έκανε λόγο για χώρες που «έχουν μετατραπεί σε καταφύγια προδοτών που διαφεύγουν από την τουρκική δικαιοσύνη». Αναφέρθηκε σε μέλη ή υποστηρικτές της οργάνωσης FETO, το δίκτυο του μουσουλμάνου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ως ενορχηστρωτή της απόπειρας πραξικοπήματος του 2016.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Anadolu