Skip to main content

Εκλογές: Το νέο «μοντέλο» περιοδειών Μητσοτάκη και τα συνθήματα

ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Στόχος είναι να παρουσιάζονται όχι μόνο τα έργα που δρομολογούνται σε εθνικό επίπεδο αλλά και οι δράσεις που πρόκειται να υλοποιηθούν σε περιφερειακό, με στόχο να περάσει το μήνυμα πως η ανάπτυξη θα είναι «γεωγραφικά δίκαιη».

Επιχείρηση συσπείρωσης των γαλάζιων ψηφοφόρων είναι σε εξέλιξη και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινά έναν νέο κύκλο περιοδειών στο δρόμο προς τις κάλπες. Αυτή την εβδομάδα ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί στις 13 και 14 του μήνα  την Κομοτηνή και την Αλεξανδρούπολη, ενώ θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα περιοδείες σε Λάρισα,  Κοζάνη και Ιωάννινα.

Ουσιαστικά πρόκειται για νέου τύπου περιοδείες, όπως φάνηκε και από τις πρόσφατες επισκέψεις του πρωθυπουργού αρχικά στην Αχαΐα και στη συνέχεια στην Αρκαδία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε αυτό το νέο μοντέλο περιοδειών θα συνοδεύεται από κλιμάκια υπουργών και τοπικών βουλευτών, ενώ θα υπάρχουν διευρυμένες συσκέψεις με παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης και φορείς της αγοράς. Μάλιστα μετά την ολοκλήρωση του κύκλου επαφών σε κάθε περιοχή αναμένεται να ακολουθεί συνέντευξη σε τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Στόχος είναι να παρουσιάζονται όχι μόνο τα έργα που δρομολογούνται σε εθνικό επίπεδο αλλά και οι δράσεις που πρόκειται να υλοποιηθούν σε περιφερειακό επίπεδο, με στόχο να περάσει το μήνυμα πως η ανάπτυξη θα είναι «γεωγραφικά δίκαιη». Δεν αποκλείεται παράλληλα όσο πιο κοντά έρχονται οι κάλπες στις συγκεκριμένες περιοδείες να ξεδιπλώνονται όλο και πιο αναλυτικά οι επόμενες κυβερνητικές πρωτοβουλίες (υπενθυμίζεται πως  ήταν σε συγκέντρωση στη Τρίπολη κατά την διαρκεία της οποίας ο πρωθυπουργός είχε ανακοινώσει το έκτακτο επίδομα  600 ευρώ στους ένστολους της ΕΛΑΣ και τους λιμενικούς).

Κεντρικός στόχος αυτών των περιοδειών  είναι να συσπειρωθούν οι γαλάζιοι ψηφοφόροι και να μην υπάρξει χαλαρή ψήφος στις εκλογές της απλής αναλογικής ωστόσο παράλληλα αναζητείται ένα άνοιγμα στον κεντρώο χώρο. Πρόκειται για ένα κοινό που σε μεγάλο βαθμό στις κάλπες του 2019 είχε ψηφίσει Νέα Δημοκρατία αλλά δεν διατηρεί  στενούς δεσμούς με το κόμμα. Και στο γαλάζιο στρατόπεδο ανησυχούν μήπως το συγκεκριμένο ακροατήριο επιλέξει την αποχή ή στις κάλπες της απλής αναλογικής στραφεί σε μια ψήφο με αντικυβερνητικά χαρακτηριστικά.

Με τρία συνθήματα πάει στις κάλπες η ΝΔ

Το βασικό σύνθημα με το οποίο θα φτάσει μέχρι τις κάλπες η  Νέα Δημοκρατία είναι το «αυτοδύναμη Ελλάδα». Από το γαλάζιο στρατόπεδο εκτιμάται πως στις κάλπες της απλής αναλογικής δεν θα σχηματιστεί κυβέρνηση και το βάρος πέφτει στη δεύτερη κάλπη. Εκεί απαιτείται ένα ποσοστό κοντά στο 37,5% για τον σχηματισμό κυβέρνησης ανάλογα και με την δυναμική των εκτός Βουλής κομμάτων.

Το δεύτερο σύνθημα του κυβερνώντος κόμματος σε αυτή την μακρόσυρτη προεκλογική περίοδο είναι «το είπαμε – το κάναμε». Έμφαση δίνεται στην προβολή των γαλάζιων πεπραγμένων και αυτό που επισημαίνεται από στελέχη της Νέας Δημοκρατίας είναι πως «το έργο που έχει παραχθεί από το 2019 μέχρι και σήμερα δεν πρέπει να χαθεί στην αντιπαράθεση της προεκλογικής περιόδου».

Τέλος το τρίτο σύνθημα του κυβερνώντος κόμματος  είναι το  «σταθερότητα ή περιπέτειες». Αυτό δηλαδή που τονίζεται είναι πως δεν υπάρχουν περιθώρια για περιπέτειες και στόχος είναι με αυτό το επιχείρημα να επαναπροσεγγίσουν και ένα κεντρώο ακροατήριο.