Skip to main content

Υπογραφές για το κέντρο του ΟΟΣΑ στην Κρήτη – Κ. Μητσοτάκης: Θετική έκπληξη της Ευρώπης η Ελλάδα

InTime News – Γιάννης Λιάκος

Κ. Μητσοτάκης: Σημαντική πρωτοβουλία για τη χώρα - Η έκθεση του Οργανισμού πιστοποιεί τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας

Την ίδρυση κέντρου του ΟΟΣΑ στην Κρήτη δρομολογεί το μνημόνιο κατανόησης που υπεγράφη μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του γενικού γραμματέα του Οργανισμού, Ματίας Κόρμαν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για «σημαντική πρωτοβουλία για τη χώρα» και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τον ΟΟΣΑ, τόσο για τη συνέπεια στην πρώθηση της ιδέας, όσο και για την εμπιστοσύνη που έδειξε στην Ελλάδα, «εμπιστοσύνη που πιστοποιεί άλλωστε και η φετινή έκθεση του Οργανισμού για τη θετική πορεία της οικονομίας», όπως είπε.

«Η σημερινή εξέλιξη ανοίγει τον δρόμο για τη δημιουργία ενός σημαντικού διεθνούς φόρουμ με αιχμή με το θέμα του πληθυσμού. Η έδρα του στην πατρίδα μας και η ονομασία του – που θα φέρει το όνομα της Κρήτης – σηματοδοτεί και την υπερεθνική εμβέλειά του» επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

«Σε ένα τόσο διασυνδεδεμένο κόσμο οι οικoνομίες δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται πλέον ανεξάρτη από τους πλυθυσμούς τους ουτε και οι ισοροοπίες των κοινωνιών μακριά από τις δημογραφικές διακυμάνσεις και τις μεγάλες πιέσεις για μετακινήσεις πληθυσμών. Πολύ περισσότερο όταν σε αυτή την εξίσωση προστίθενται νέες παράμετροι: μας το δηλώνουν όσα πρωτόγνωρα βιώσαμε με την οικονομική κρίση, την κλιματική αλλαγή, την πανδημία, την ενεργειακή έκρηξη και τον πόλεμο», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Παρατήρησε ακόμη πως «δεν θα μπορούσε να βρεθεί καλύτερος τόπος για την μελέτη των πληθυσμών από την Ελλάδα, μια χώρα με μεγάλη μεταναστευτική εμπειρία». Σημείωσε επίσης ότι σήμερα η Ελλάδα «βρίσκεται αντιμέτωπη με την πιο δραματική εκδοχή του φαινομένου, καθώς το μεταναστευτικό εκτός από πεδίο άθλιας εμπορίας ανθρώπων γίνεται συχνά μοχλός κρατικών και πολιτικών σκοπιμοτήτων».

Αναφερθείς στην επιλογή της Κρήτης ως έδρας του κέντρου υπογράμμισε πως υπήρξε «διαχρονικά σταυροδρόμι ανθρώπων και πολιτισμών αλλά και ένα διαρκές εργαστήριο ιδεών με ιστορία και ανθρωποκεντρικό πολιτισμό που χάνεται στα βάθη των αιώνων».

Σημειώνεται ότι η ίδρυση του κέντρου είναι μία πρωτοβουλία, που έχει ως στόχο την ανάδειξη και την ανάλυση πολιτικών για το δημογραφικό και τη μετανάστευση, ζητημάτων που αφορούν τη Διασπορά, καθώς και την αντιμετώπιση των επιμέρους προκλήσεων που αφορούν στην αγορά εργασίας και τον πληθυσμό.

Το νέο θεματικό κέντρο του ΟΟΣΑ στην Κρήτη για τον Πληθυσμό θα υποστηρίξουν ενεργά ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, ο Δήμος Χανίων και το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Η συνεργασία τους επισφραγίστηκε με μνημόνιο κατανόησης που υπέγραψαν το βράδυ της Δευτέρας, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Ματίας Κόρμαν, ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης και ο πρόεδρος του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, Συμεών Τσομώκος.

Στο πλαίσιο του μνημονίου, ο ΟΟΣΑ, το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και ο Δήμος Χανίων ανακοίνωσαν την καθιέρωση του Διεθνούς Συνεδρίου Κρήτης για τον Διάλογο για τον Πληθυσμό, το οποίο θα πραγματοποιείται σε ετήσια βάση στις εγκαταστάσεις του Κέντρου στην Κρήτη, καθώς και μιας σειράς συνοδευτικών εκδηλώσεων για τα επιμέρους ζητήματα που αφορούν τις προτεραιότητες του.

«Θετική έκπληξη της Ευρώπης η ελληνική οικονομία»

Εστιάζοντας στην έκθεση του Οργανισμού για την Ελλάδα ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «το 2022 ήταν ένα εξαιρετικά δύσκολο έτος που σφραγίστηκε από την ενεργειακή κρίση και το πληθωριστικό σοκ που προκάλεσε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, σε συνέχεια της πανδημίας αλλά και εν μέσω ειδικών προκλήσεων που αφορούν την Ελλάδα, όπως οι δυσκολίες της οικονομικής ανάταξης μετά από μία περίοδο καθήλωσης, αλλά και οι ιδιαίτερες προκλήσεις που συνδέονται με την ανατολική Μεσόγειο και τη συμπεριφορά της Τουρκίας».

Τόνισε ακόμη πως είναι αξιοσημείωτο το συμπέρασμα τα έκθεσης ότι «στη διάρκεια αυτών των ταραγμένων καιρών η εθνική οικονομία ξεπέρασε τις προσδοκίες και τις προβλέψεις του Οργανισμού και αποδείχθηκε σε πολλά μέτωπα η θετική έκπληξη της Ευρώπης».

Σε ό,τι αφορά τους ρυθμούς ανάπτυξης ανέφερε πως «η δική μας πρόβλεψη για το 2023 είναι ότι η ανάπτυξη θα είναι κοντύτερα στο 2% παρά στο 1%, ένα ποσοστό που αν επιβεβαιωθεί θα είναι τριπλάσιο του ευρωπαϊκού μέσου όρου».

«Απέχουμε ένα βήμα από την επενδυτική βαθμίδα»

Επεσήμανε στη συνέχεια πως «οι αγορές συμμερίζονται αυτή τη θετική πορεία» θυμίζοντας ότι από το 2019 η χώρα πέτυχε 11 αναβαθμίσεις από οίκους αξιολόγησης.

«Απέχουμε ένα βήμα μόνο από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας» πρόσθεσε, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι αυτό θα καταστεί δυνατό εντός του τρέχοντος έτους.

«Όλες αυτές οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν τις τολμηρές αλλά και συνετές πολιτικές που ακολουθούνται και προσφέρουν μεγαλύτερη άνεση στην άσκηση της δημοσιονομικής πολιτικής» συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης τονίζοντας πως «ο τόπος έχει αφήσει για τα καλά τον κατήφορο των μνημονίων και ακολουθεί μία τροχιά ανόδου».

«Έχουμε προκλήσεις μπροστά μας – Υπάρχουν αναχώματα»

Αναγνώρισε πάντως πως «έχουμε ακόμη προκλήσεις μπροστά μας: Ο πληθωρισμός μπορει να δείχνει σημάδια κάμψης αλλά είναι ακόμη μαζί μας και η γεωπολιτική αβεβαιότητα επηρεάζει τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας» είπε, προσθέτοντας πως «αυτοί οι κόντρα άνεμοι θα επηρεάσουν την απόδοση της ελληνικής οικονομίας».

Ωστόσο, δήλωσε πεπεισμένος ότι «υπάρχουν αναχώματα ώστε η ελληνική οικονομία να φανεί ανθεκτική και το 2023».

naftemporiki.gr