Skip to main content

Τέσσερις κινήσεις Μητσοτάκη μέχρι τις κάλπες

ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ / INTIME NEWS

Το βασικό σενάριο που εξετάζεται στο Μέγαρο Μαξίμου προβλέπει κάλπες τον Απρίλιο.

Τις ημερομηνίες για τις επόμενες εκλογές «κυκλώνουν» στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ σταδιακά ξεδιπλώνεται η στρατηγική με την οποία το κυβερνών κόμμα θα φτάσει μέχρι τις κάλπες. Σε αυτό το δύσκολο χειμώνα για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις το βάρος δίνεται στην αντιμετώπιση των ανατιμήσεων, καθώς η οικονομία θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα της επόμενης αναμέτρησης. Ωστόσο παράλληλα οι κομματικές μηχανές δουλεύουν στο «φουλ», καθώς μια σειρά ανοιχτών θεμάτων- με κυριότερο την κατάρτιση των ψηφοδελτίων- πρέπει να κλείσει όσο το δυνατόν ταχύτερα.

Η κυβερνητική στρατηγική ξεδιπλώνεται σε τέσσερις άξονες:

1. Μέτρα στήριξης με το μήνα. Ένα πρώτο πακέτο μπήκε σε εφαρμογή την πρωτοχρονιά  (π.χ. κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης), ενώ ακολουθεί ένα ακόμα πλέγμα δράσεων το Φεβρουάριο (εφαρμογή «Market Pass», αύξηση συντάξεων κατά 7.75%). Παράλληλα αποφασίστηκε η επίσπευση της αύξησης του κατώτατου μισθού, η οποία τελικά θα γίνει τον Απρίλιο (ο αρχικός σχεδιασμός ήταν το Μάιο). Από εκεί και πέρα στην κυβέρνηση κρατάνε «μέτρα – κάβα» και θεωρείται πιθανόν να υπάρξει μια ακόμα έκτακτη ενίσχυση – όπως έγινε τα Χριστούγεννα – λίγο πριν το  Πάσχα για την στήριξη ευάλωτων ομάδων.

2.Νέα πρόσωπα στα ψηφοδέλτια. Στόχος είναι να γίνεται σταδιακά η ανακοίνωση των ονομάτων – πιθανότατα ανά ομάδες των 20- ενώ αναζητούνται πρόσωπα που να σηματοδοτούν το άνοιγμα προς ένα ευρύτερο ακροατήριο. Δυναμική αναμένεται να είναι η  συμμετοχή των 40ρηδων, ενώ αναζητούνται και πρόσωπα με αποτύπωμα στις τοπικές κοινωνίες.

3.Κύκλος περιοδειών. Το επόμενο διάστημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εντείνει τις περιοδείες στην περιφέρεια, προκειμένου να παρουσιάσει το κυβερνητικό έργο και να βάλει τα διλήμματα της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης. Σύμφωνα με πληροφορίες οι  επόμενοι σταθμοί θα περιλαμβάνουν την Κομοτηνή, τη Λάρισα, την Κοζάνη και τα Ιωάννινα και στόχος είναι να σταλεί μήνυμα πως η ανάπτυξη θα είναι και «γεωγραφικά δίκαιη».

4.Τρίμηνος νομοθετικός μαραθώνιος. Μέχρι να κλείσει η Βουλή για την προεκλογική περίοδο ο σχεδιασμός προβλέπει την ψήφιση 30 νομοσχεδίων. Άλλωστε η Νέα Δημοκρατία θέλει να φτάσει στις κάλπες με βασικό σύνθημα «το είπαμε – το κάναμε» και επομένως βαρύτητα δίνεται στην ψήφιση νομοσχεδίων που περιλαμβάνονται στο γαλάζιο πρόγραμμα. Το μεγάλο ζητούμενο σε αυτή την χρονική συγκυρία είναι να μην κατεβάσουν μολύβια οι υπουργοί, καθώς όσο πιο κοντά έρχονται οι κάλπες τόσο εντονότερο θα γίνεται το κυνήγι του σταυρού.

Διπλή κάλπη «βλέπουν» στην κυβέρνηση

Στη Νέα Δημοκρατία εκτιμούν πως δεν θα μπορέσει να σχηματιστεί κυβέρνηση στις κάλπες της απλής αναλογικής και επομένως θα ακολουθήσει και δεύτερη εκλογική αναμέτρηση. Υπενθυμίζεται πως σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί δεύτερη αναμέτρηση αυτή θα γίνει με τον εκλογικό νόμο που ψηφίστηκε το 2020 και για την αυτοδυναμία απαιτείται ένα ποσοστό κοντά στο 37,5%. To ποσοστό βέβαια αυτό είναι σε άμεση συνάρτηση με την δυναμική των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής, καθώς όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό αυτό τόσο χαμηλότερος είναι ο πήχης για την αυτοδυναμία (ισχύει και το αντίστροφο).

Το βασικό σενάριο που εξετάζεται στο Μέγαρο Μαξίμου προβλέπει κάλπες τον Απρίλιο, ώστε σε περίπτωση μη σχηματισμού κυβέρνησης να ακολουθήσει δεύτερη αναμέτρηση τον Μάιο. Το δεύτερο σενάριο που είναι υπό συζήτηση προβλέπει κάλπες το Μάιο, ωστόσο σε περίπτωση που δεν προκύψει κυβέρνηση τότε η επόμενη εκλογική αναμέτρηση θα πρέπει να γίνει μετά τις πανελλαδικές (που ξεκινάνε στις 2 Ιουνίου), δηλαδή μέσα στην τουριστική περίοδο.

Αυτό που πάντως τονίζεται από το κυβερνών κόμμα είναι πως η πρώτη κάλπη είναι εξαιρετικά κρίσιμη, καθώς εκεί θα φανεί η δυναμική των κομμάτων. Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει τονίσει πως δεν υπάρχουν περιθώρια για χαλαρή ψήφο και θολά μηνύματα στις κάλπες της απλής αναλογικής.