Skip to main content

Βουλή: Τι έδειξε η χθεσινή… μονομαχία Μητσοτάκη- Τσίπρα

Intime News/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Οι πολιτικοί «μονομάχοι» έδωσαν μία πρόγευση της στρατηγικής με την οποία θα φτάσουν στις κάλπες.

Στο «τερέν» της οικονομίας- το οποίο άλλωστε σε μεγάλο βαθμό θα κρίνει τις κάλπες – συγκρούστηκαν χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Αλέξης Τσίπρας κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού. Με την ακρίβεια να αναδεικνύεται σε βασικό πρόβλημα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων οι πολιτικοί «μονομάχοι» διασταύρωσαν τα ξίφη τους και έδωσαν μία πρόγευση της στρατηγικής με την οποία θα φτάσουν στις κάλπες.

Κατά τη χθεσινή συζήτηση  ο Κυριάκος Μητσοτάκης  ανακοίνωσε ένα νέο μέτρων στήριξης για αγορές νοικοκυριών  (που ανήκουν σε χαμηλά και μεσαία εισοδήματα )  στα σούπερ μάρκετ και τις επιχειρήσεις τροφίμων.  Την ίδια στιγμή για «αισχροκέρδεια made in Greece» μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας που άσκησε σφοδρή κριτική στην ασκούμενη πολιτική και εστίασε στην ανάγκη για ένα «σχέδιο-ασπίδα απέναντι στην κρίση».

Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός έκανε μια εκτενή αναφορά στα πεπραγμένα της κυβέρνησης, μίλησε για τις κινήσεις που θα γίνουν μέχρι τις εκλογές και ξεδίπλωσε το σχέδιο για την επόμενη τετραετία. «Αν ο τίτλος της πρώτης μας θητείας, η κορωνίδα των προεκλογικών μας δεσμεύσεων ήταν λιγότεροι φόροι, ο τίτλος της επόμενης θητείας θα είναι καλύτεροι μισθοί για όλους τους Έλληνες» σημείωσε χαρακτηριστικά. Από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε  πως «στη διεθνή ύφεση εμείς συνεχίζουμε να απαντάμε με ανάπτυξη» και επανέλαβα  το στόχο για την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας

Για ένα προϋπολογισμό λεηλασίας μισθωτών και μεσαίας τάξης- που θα είναι ο τελευταίος της κυβέρνησης- έκανε λόγο  ο Αλέξης Τσίπρας και κατηγόρησε  τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι το σχέδιο του είναι «η προκλητική αναδιανομή πλούτου και εισοδήματος από τους πολλούς σε λίγους ισχυρούς» . Όπως σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ:   επί Νέας Δημοκρατίας  τα χρέη σε εφορία και ταμεία αυξάνονται, μαζί και με τα χρέη στις τράπεζες, οι μισοί Έλληνες χρωστάνε. Απευθυνόμενος δε στην κυβερνητική πλευρά τόνισε «αποδειχθήκατε άριστοι στη διαφθορά, ο κατάλογος των σκανδάλων σας δεν έχει τέλος».

Ποια θα είναι η προεκλογική στρατηγική

Σε μια ανταλλαγή πυρών για μια ευρεία γκάμα θεμάτων επιδόθηκαν χθες ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.  Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο προϋπολογισμός- που ψηφίστηκε χθες το βράδυ  – «αποτελεί τον πρόλογο του οδικού χάρτη της χώρας για τα επόμενα χρόνια». Στη συνεχεία  έδωσε  μια πρόγευση της προεκλογικής  στρατηγικής, μιλώντας για «αυτοδύναμη Ελλάδα» και επαναλαμβάνοντας το σύνθημα «σταθερότητα, συνέπεια και συνέχεια».

«Ήσασταν είστε και θα παραμείνετε κόμμα διαμαρτυρίας και όχι κόμμα εξουσίας. Κόμμα της γκρίνιας και όχι κόμμα του αποτελέσματος» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση. Στο γαλάζιο στρατόπεδο «κοιτούν» προς αυτό που έχει ονομαστεί αντι – ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο και δεν  είναι τυχαίο πως έχουν αυξηθεί οι αναφορές στο καλοκαίρι του 2015.

Απαντώντας  στον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Αλέξης Τσίπρας  σημείωσε πως πανηγυρίζει η ΝΔ ότι έσωσε τη χώρα, «η παράταξη που έχει το θλιβερό προνόμιο να έχει χρεοκοπήσει τη χώρα δύο φορές, το 2009 και το 2014» και παρέδωσε στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «μια χώρα οικονομικά χρεοκοπημένη». Υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αντέστρεψε την «πορεία καταστροφής» και ότι κατάφερε «καθαρή έξοδο από τα μνημόνια, επιστροφή στις αγορές  και ανάκτηση της αξιοπιστίας».

Από το βήμα της Βουλής ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης  τόνισε  ότι «η ώρα της Δικαιοσύνης πλησιάζει» και επεσήμανε πως η  νίκη του ΣΥΡΙΖΑ  θα φέρει «προοδευτική κυβέρνηση την επόμενη των εκλογών με απλή αναλογική». Παράλληλα μπρα ντε φερ υπήρξε για το θέμα των παρακολουθήσεων. «Ας αφήσουμε, λοιπόν, τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της» σημείωσε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε «η ΕΥΠ επί ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθούσε τη Greek Mafia, ενώ με εσάς διοικούνταν από την Greek Mafia» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας,

Στο κόκκινο οι σχέσεις της  ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται η πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ. Μιλώντας στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως: τι μας είπε λοιπόν ο κ. Ανδρουλάκης;  «Η Νέα Δημοκρατία στην αντιπολίτευση και προοδευτική κυβέρνηση».

Ειδικότερα αναφέρθηκε στο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ λέγοντας «εάν η Νέα Δημοκρατία είναι στην αντιπολίτευση, ένας συνδυασμός κυβερνητικός υπάρχει: εσείς παρέα με τον ΣΥΡΙΖΑ.  Άλλος δεν υπάρχει». Προσέθεσε μάλιστα «τώρα ομολογείτε το στόχο σας: η Νέα Δημοκρατία στην αντιπολίτευση και εσείς σε ένα νέο ρόλο, τύπου σοσιάλ-Καμμένου, έτσι φαντάζεστε τον εαυτό σας».

Σε υψηλούς τόνους απάντησε ο Νίκος Ανδρουλάκης που σε δήλωση του  σημείωσε πως  «o  κ. Μητσοτάκης απέδειξε σήμερα ότι είναι ένας “πρίγκιπας” σε αποδρομή. Ο Πρωθυπουργός των υποκλοπών, των απευθείας αναθέσεων και των εκθετικά αυξανόμενων κοινωνικών ανισοτήτων είχε το πολιτικό θράσος να συσχετίσει το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Παράταξη με τον Πάνο Καμμένο».

Ο κ. Ανδρουλάκης συνέχισε λέγοντας «μάλλον θέλει να μας κάνει να ξεχάσουμε ότι είναι παιδιά της ίδιας πολιτικής μήτρας και συνυπήρξαν για πάρα πολλά χρόνια στην ίδια κοινοβουλευτική ομάδα». Όπως  είπε «η πολιτική αυτονομία του ΠΑΣΟΚ είναι αδιαπραγμάτευτη όσο και αν δεν αρέσει στον κ.Μητσοτάκη και στα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα, που υπηρετεί με ευλάβεια εις βάρος του ελληνικού λαού».