Skip to main content

Στο ναδίρ οι σχέσεις Ν.Δ. με ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ

O αντίκτυπος της υπόθεσης της Εύας Καϊλή οδηγεί σε ακόμα μεγαλύτερο ρήγμα μεταξύ της Πειραιώς και της Χαριλάου Τρικούπη

Στα χαρακώματα είναι η Νέα Δημοκρατία με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής. Από το καλοκαίρι και μετά το θέμα της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη ρίχνει βαριά σκιά, ενώ ο αντίκτυπος της υπόθεσης της Εύας Καϊλή οδηγεί σε ακόμα μεγαλύτερο ρήγμα μεταξύ της Πειραιώς και της Χαριλάου Τρικούπη.

Το κλίμα στις σχέσεις των δύο κομμάτων είναι πλέον «πολικό» και μάλιστα σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία, που οι πολιτικοί μονομάχοι ετοιμάζονται να ριχθούν στη μάχη των εκλογών. Στη Νέα Δημοκρατία βλέπουν «προσέγγιση» του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, ενώ την ίδια στιγμή από το ΚΙΝΑΛ – ΠΑΣΟΚ ανεβάζουν τους τόνους. Με τον Νίκο Ανδρουλάκη να αναφέρεται στη στάση που είχε τηρήσει η Εύα Καϊλή σε μια σειρά θεμάτων το προηγούμενο διάστημα και να κάνει λόγο για «Δούρειο Ίππο» της Νέας Δημοκρατίας.

Στο γαλάζιο στρατόπεδο λένε πως η προσπάθεια του προέδρου του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ  να «χρεώσει» μετά το Qatargate την Εύα Καϊλή στη Νέα Δημοκρατία δείχνει πως στόχος είναι η προσέγγιση της Χαριλάου Τρικούπη με την Κουμουνδούρου.  Μάλιστα κατηγορούν τον κ. Ανδρουλάκη πως «υιοθετεί τακτική λάσπης» και «στρατηγική που καθιστά το ΠΑΣΟΚ παρακολούθημα του ΣΥΡΙΖΑ».

Ειδικότερα πηγές της Νέας Δημοκρατίας επισημαίνουν «η υπόθεση της κυρίας Καϊλή είναι στα χέρια της Δικαιοσύνης. Η προσπάθεια ωστόσο του κ. Ανδρουλάκη, όχι μόνο να διαγράψει τις στενές πολιτικές σχέσεις του με την κα Καϊλή, αλλά και να μεταθέσει αλλού ένα ηθικό, πολιτικό και νομικό ζήτημα της παράταξής του αποκαλύπτει πολιτικό θράσος που ξεπερνά κάθε όριο». Εξαπολύουν δε βέλη στη Χαριλάου Τρικούπη πως αντιδρά  σπασμωδικά και εγκλωβίζεται «σε μια κωμικοτραγική απόπειρα μετάθεσης ευθυνών».

Έντονη είναι η γαλάζια ενόχληση για την αναφορά που έκανε την Κυριακή στην Κεντρική Επιτροπή ο κύριος Ανδρουλάκης, όπου υπογράμμισε ότι στόχος είναι «ένα ποτάμι σύγχρονων προοδευτικών ιδεών, που θα ανατρέψει κατεστημένα. Που θα στείλει τη Νέα Δημοκρατία στην αντιπολίτευση και να δημιουργήσει μία προοδευτική κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ πρωταγωνιστή». Με πηγές της  Πειραιώς να θυμίζουν πως ανάλογη ρητορική περι προοδευτικής διακυβέρνησης έχει υιοθετήσει ο πρόεδρος του  ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Στον αντίποδα ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στη Χαριλάου Τρικούπη είναι η αναφορά του Νίκου Ανδρουλάκη πως «οι πολιτικοί μας αντίπαλοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τις πρόσφατες αποκαλύψεις προς όφελός τους.  Αφού πρώτα αξιοποίησαν την κυρία Καϊλή σαν Δούρειο Ίππο στην υπόθεση των υποκλοπών για να θολώσουν το τοπίο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την αρμόδια Εξεταστική Επιτροπή PEGA και την προετοίμαζαν για «μεταγραφή αεροδρομίου», τώρα κάνουν ότι δεν την ξέρουν».  Μάλιστα ο πρόεδρος του  ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ  σημείωσε πως είχε ενημερώσει εγκαίρως τους ευρωπαίους σοσιαλιστές  πως   «η κυρία Καϊλή δεν θα είναι ξανά στα ψηφοδέλτιά μας μετά από αυτές τις επιλογές που δείχνουν ότι λειτουργούσε ως ένας Δούρειος Ίππος, ένας βραχίονας της Νέας Δημοκρατίας, στην παράταξή μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

Στη Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν πως η Νέα Δημοκρατία πιεσμένη από τα πολλαπλά ανοιχτά μέτωπα (π.χ. αποκαλύψεις για παρακολουθήσεις, ακρίβεια) αναζητά τρόπο για να μην «χάσει» το κεντρώο ακροατήριο. Σε αυτή ακριβώς την προεκλογική στρατηγική αποδίδουν και τα πυρά που εξαπολύονται από τους «γαλάζιους» προς το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ για μια σειρά θεμάτων.

O  επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος Μιχάλης Κατρίνης υπογράμμισε χαρακτηριστικά  «δεν έχουμε καμία αγωνία να συμμετάσχουμε σε οποιαδήποτε κυβέρνηση ως «συμπλήρωμα» και «βολικός εταίρος». Διατηρούμε την αυτονομία μας και το προοδευτικό μας πρόσημο και έχουμε ξεκάθαρες θέσεις που δίνουν λύσεις και απαντήσεις στα προβλήματα των πολιτών. Οι όποιες ερμηνείες δίνονται ότι το ΠΑΣΟΚ λοξοκοιτάει, δήθεν,  προς τα δεξιά ή τα αριστερά του είναι εκ του πονηρού».

Μπαράζ δηλώσεων απο τους πολιτικούς «μονομάχους»

Το όσα είδαν το  φως της δημοσιότητας μετά την σύλληψη της Εύας Καϊλή έχουν προκαλέσει μπαράζ δηλώσεων. Από την κυβέρνηση ο Γιάννης Οικονόμου σημείωσε πως «είναι  μια υπόθεση πάρα πολύ σοβαρή από πολλές πτυχές. Πρώτα από όλα, χωρίς αμφιβολία σε μια περίοδο που μεγάλα στρώματα όχι της ελληνικής, αλλά της ευρωπαϊκής κοινωνίας, αντιμετωπίζουν με δυσπιστία τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, την αποτελεσματικότητα της Ευρώπης, τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται και την ταχύτητα με την οποία δρα για ζητήματα που αφορούν τους πολίτες, είναι μια εξέλιξη που δεν είναι προς θετική κατεύθυνση».

Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Αλέξης Τσίπρας τόνισε  πως : η χώρα μας δεν εξάγει προϊόντα αλλά εξάγει διαφθορά. Για την υπόθεση της Εύας Καϊλή, σημείωσε πως παρότι ανήκε στο ΠΑΣΟΚ, έπαιξε «πρωτοπόρο ρόλο στο αντιΣΥΡΙΖΑ ρεύμα» και υποστήριζε τη συνεργασία ΠΑΣΟΚ-ΝΔ. Τόνισε  δε πως ο κ.Ανδρουλάκης  «ανακάλυψε τον Δούρειο Ίππο, αφότου πρώτα  άλωσε την Τροία».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ  Νίκος Ανδρουλάκης – που μίλησε  στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου – εξήγησε πώς από την πρώτη στιγμή που έμαθε για αυτήν τη σοκαριστική υπόθεση, προχώρησε άμεσα στη διαγραφή της κυρίας Καϊλή από το κόμμα. «Δεν φτάνει να λέμε ότι δεν είμαστε όλοι το ίδιο, αλλά οφείλουμε να το αποδεικνύουμε με τις πράξεις μας», σημείωσε χαρακτηριστικά. Στο πλαίσιo αυτό πρότεινε να απαγορεύεται σε κάθε Ευρωπαίο αξιωματούχο να γίνεται λομπίστας μετά το πέρας της θητείας του. Συμπλήρωσε δε πως πως πρέπει να συγκροτηθεί ένα ειδικό όργανο εξονυχιστικού ελέγχου των περιουσιακών στοιχείων των ευρωβουλευτών και πως αυτά αποκτήθηκαν.