Skip to main content

Ποιος είναι μοναδικός ευρωβουλευτής που καταψήφισε την καθαίρεση της Εύας Καϊλή

Μίσλαβ Κολακούσιτς/Twitter

Eκτός από τον Κολακούσιτς που καταψήφισε, ακόμη δύο άτομα επέλεξαν να μην υπερψηφίσουν την καθαίρεση της Καϊλή από αντιπρόεδρο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Κροάτης είναι ο μοναδικός ευρωβουλευτής (ανεξάρτητος) που ψήφισε υπέρ της παραμονής της Εύας Καϊλή στη θέση της αντιπροέδρου, προκαλώντας την έκπληξη όλων  με αυτή του την απόφαση.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τον 53χρονο Κροάτη Μισλάβ Κολακούσιτς, δικηγόρο και συνιδρυτή του πανευρωπαϊκού κόμματος «Ευρωπαϊκή Συμμαχία για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία», ο οποίος εξελέγη εκπροσωπώντας τη χώρα του τον Ιούλιο του 2019, αφού προηγουμένως θήτευσε ως δικαστής στο Εμπορικό Δικαστήριο του Ζάγκρεμπ.

Ο Κολακούσιτς, έχει προκαλέσει ξανά την κοινή γνώμη στο παρελθόν με τη στάση του απέναντι στο εμβόλιο κατά του covid-19, λέγοντας σε συνεδρίαση του ευρωκοινοβουλίου ότι πιστεύει ότι ο εμβολιασμός πρέπει να παραμείνει επιλογή για τους πολίτες της ΕΕ, συγκρίνοντας όμως το μέτρο με τη θανατική ποινή και τον φόνο.

Απευθυνόμενος στον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, είχε πει: «Σήμερα είπατε ότι είστε περήφανοι που δεν υπάρχει θανατική ποινή στην Ευρώπη. Δεκάδες χιλιάδες πολίτες έχουν πεθάνει λόγω παρενεργειών του εμβολίου. Οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί αντιπροσωπεύουν τη θανατική ποινή για πολλούς πολίτες και πρέπει να παραμείνουν επιλογή. Ο φόνος είναι φόνος. Όσοι από εσάς δεν το γνωρίζετε και δεν έχετε εκπαιδευτεί, ρίξτε μια ματιά στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Υγείας (EMA)».

Το βίντεο κοινοποιήθηκε ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συμπεριλαμβανομένου του λογαριασμού ενός πρώην Βρετανού ευρωβουλευτή που είπε ότι ο Κολακούσιτς, είχε κατηγορήσει τον Μακρόν για «δολοφονία πολιτών» μέσω εντολών.

Την ίδια ώρα, εκτός από τον Κολακούσιτς που καταψήφισε, ακόμη δύο άτομα επέλεξαν να μην υπερψηφίσουν την καθαίρεση της Καϊλή από αντιπρόεδρο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Πρόκειται για την συνιδρύτρια και στέλεχος του κόμματος, «Περισσότερη Άμεση Δημοκρατία», το οποίο υποστηρίζει πιο δεσμευτικά δημοψηφίσματα με πρωτοβουλία των πολιτών και «μια θεμελιώδη μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Η Ολλανδή ευρωβουλευτής Ντόριεν Ρουκμάκερ, απείχε της ψηφοφορίας.

Ο δεύτερος είναι ο Γερμανός Γιόακιμ Κους που είναι ακροδεξιός ευρωβουλευτής του ακροδεξιού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία», ή AfD, το οποίο αποτελεί σημαντική, αλλά και έντονα αμφιλεγόμενη πολιτική δύναμη.

Υπενθυμίζεται ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε σήμερα Τρίτη να τερματίσει τη θητεία της Καϊλή στο Προεδρείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η απόφαση εγκρίθηκε με 625 ψήφους υπέρ, 1 κατά και 2 αποχές. Για τον τερματισμό της θητείας της χρειαζόταν διπλή πλειοψηφία και συγκεκριμένα τα 2/3 των ψηφισάντων και πλειοψηφία επί του αριθμού των μελών του Κοινοβουλίου.

Σημειώνεται ότι η Καϊλή καθαιρέθηκε αφότου συνελήφθη στο πλαίσιο εκτεταμένης έρευνας για δωροδοκία βουλευτών και στελεχών του Ευρωκοινοβουλίου από το Κατάρ. Η υπόθεση ονομάστηκε Qatargate.

με πληροφορίες από Politico, Reuters