Skip to main content

Διμέτωπη κριτική Γ. Οικονόμου σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

(ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI)

«Προσπαθούν να αντιπολιτευτούν με τη βύθιση της πολιτικής ζωής σε ένα βούρκο, στην τοξικότητα και την μετάθεση της ατζέντας σε θέματα μακριά από την καθημερινότητα των πολιτών» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Για «απέλπιδα προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ να αποσπάσουν την προσοχή της κοινωνίας από τα ουσιαστικά και να καλύψουν τα δομικά τους προβλήματα, αλλά και τις ανεπάρκειές τους» έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών με φόντο τις υποθέσεις των υποκλοπών και της Εύας Καϊλή. 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγόρησε συγκεκριμένα τα κόμματα αντιπολίτευσης πως «επειδή δεν έχουν πια τίποτα ουσιαστικό να εισφέρουν στα μεγάλα ζωτικά προβλήματα των Ελλήνων και επειδή ταλανίζονται και από το παρελθόν τους, αλλά όπως φαίνεται και το παρόν τους, προσπαθούν να αντιπολιτευτούν την κυβέρνηση με μια τακτική που αποδοκιμάζει σύσσωμη η ζώσα και ενεργή κοινωνία: Τη βύθιση της πολιτικής ζωής σε ένα βούρκο, στην τοξικότητα και την μετάθεση της ατζέντας σε θέματα μακριά από την καθημερινότητα των πολιτών και της πρώτης προτεραιότητας και σημασίας ζητήματα για την πατρίδα».

Εστιάζοντας συγκεκριμένα στο πεδίο των παρακολουθήσεων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε πως η κυβέρνηση έχει αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, όπως η άμεση αντικατάσταση της διοίκησης της ΕΥΠ, η θέσπιση ρυθμίσεων οργάνωσης της λειτουργίας της, αλλά και η καθιέρωση εσωτερικού ελέγχου. Επιπλέον, συνέχισε, είναι σε εξέλιξη μία ανοιχτή δικαστική έρευνα και όπως είπε, εάν έχει υπάρξει οποιαδήποτε δραστηριότητα εκτός του πλαισίου θα εντοπιστεί και θα αποδοθούν αυτά που πρέπει να αποδοθούν. «Εάν υπάρχει συστημικό πρόβλημα στην ΕΥΠ η εν εξελίξει δικαστική έρευνα θα το αντιμετωπίσει. Η κυβέρνηση, ούτε καλύπτει, ούτε συγκαλύπτει, απαντά καθαρά και υπεύθυνα» πρόσθεσε.

Ο Γιάννης Οικονόμου και προειδοποίησε πως η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει η πολιτική ζωή της χώρας να καθορίζεται από κασέτες. Μάλιστα, ο κ. Οικονόμου έκανε λόγο για «παρανοϊκή σεναριολογία» κατά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού και επέμεινε πως η Δικαιοσύνη καλείται να διερευνήσει κάθε πληροφορία, που βλέπει το φως της επικαιρότητας.

Ανέφερε επίσης ότι «είναι τουλάχιστον ειρωνικό να φαίνεται ότι κόπτεται για τη διαφάνεια και την ηθική στην πολιτική ο ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα που, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ, ο κ. Ρουμπάτης, σε πλήρη γνώση του κ. Τσίπρα, φέρεται να διαπραγματευόταν, στο διάστημα 2016-2019, την αγορά λογισμικών παρακολούθησης, προχωρώντας και σε δοκιμή του Pegasus, αυτού του λογισμικού παρακολούθησης, σε ελληνικά τηλέφωνα. Συνεργάζονταν, μάλιστα, και με πρόσωπα που φέρεται, σύμφωνα με άλλα δημοσιεύματα, να έχουν εμπλοκή και στην υπόθεση του Predator. Επίσης, ενώ από το 2017 είχε εντοπιστεί η λειτουργία του Pegasus στην Ελλάδα, λίγες μέρες πριν από τις εκλογές του 2019, ο ΣΥΡΙΖΑ αποποινικοποίησε την κατοχή, τη διάθεση και την εμπορία του. Τελικά, όπως αποδεικνύεται και εδώ, η υποκρισία έχει πρόσωπο».

Σε ό,τι αφορά την υπόθεση Καϊλή ο κ. Οικονόμου σχολίασε πως «ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Ανδρουλάκης, αντιδρώντας σπασμωδικά και με εκνευρισμό στην υπόθεση της κας Καϊλή, προέβη σε μια κωμικοτραγική απόπειρα μετάθεσης ευθυνών». «Με πολιτικό θράσος που  ξεπερνά κάθε όριο, ο κ. Ανδρουλάκης επιχείρησε να μεταθέσει ένα ηθικό, πολιτικό και νομικό ζήτημα που αφορά ένα στέλεχος της παράταξής του, στη Νέα Δημοκρατία. Είναι αδιανόητο να υποστηρίζει ότι η κ. Εύα Καϊλή, μια ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, δεν βαρύνει -με την όποια ηθική, πολιτική ή νομική διάσταση- το χώρο από τον οποίον προέρχεται και την ομάδα των Ευρωσοσιαλιστών, αλλά βαρύνει τη Νέα Δημοκρατία» σημείωσε.

Παρατήρησε ακόμη πως η υπόθεση της κ. Καϊλή είναι στα χέρια της Δικαιοσύνης και την τελική της κατάληξη δεν την προδικάζει η κυβέρνηση. «Όμως εκείνο που όλοι γνωρίζουμε είναι ότι υπήρξε επί πολλά χρόνια συνδεδεμένη πολιτικά με τον κ. Ανδρουλάκη. Συνεργάζονται τουλάχιστον από το 2014, οπότε εξελέγησαν κι οι δυο τους ευρωβουλευτές, και υπήρξαν στενοί πολιτικοί φίλοι. Συμπορεύτηκαν ακόμη και στο εσωκομματικό πεδίο, όταν ο Νίκος Ανδρουλάκης είχε διεκδικήσει στο παρελθόν την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ απέναντι στην αείμνηστη Φώφη Γεννηματά. Κατανοούμε τη δύσκολη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, αλλά η λύση στο πρόβλημά του δεν είναι αυτού του είδους η υποκρισία και οι κωμικοτραγικές, όπως είπα και προηγουμένως διαπιστώσεις, οι κωμικοτραγικοί αυτού του τύπου ισχυρισμοί και κυρίως η επιλογή του να διαγράφει παλαιότερες αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης» επεσήμανε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως η κυβέρνηση δεν γνωρίζει ποια μέσα χρησιμοποίησαν οι βελγικές αρχές στην υπόθεση της Εύας Καϊλή, σημειώνοντας πως «θα είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον να πληροφορηθούμε τα συγκεκριμένα μέσα καθώς στην Ελλάδα έχει ανοίξει μία συζήτηση για τις παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων υπό πολύ αυστηρά θεσμικά φίλτρα».

Σε ό,τι αφορά τις νέες εμπρηστικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου κατά της Ελλάδας ο Γιάννης Οικονόμου διεμήνυσε ότι «η χώρα μας ούτε τρομοκρατείται, ούτε εκφοβίζεται, ούτε πανικοβάλλεται, ούτε απειλείται» αλλά «είναι αποφασισμένη και πάντοτε προετοιμασμένη να υπερασπιστεί την διεθνή νομιμότητα, την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα».