Skip to main content

Ένοπλες Δυνάμεις: Ελληνοκυπριακή άσκηση «Αετός» (βίντεο)

ΓΕΕΘΑ

Διμερής διακλαδική άσκηση Έρευνας – Διάσωσης με την ονομασία «Αετός» πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου, με τη συμμετοχή δυνάμεων από την Ελλάδα και την Κύπρο.

Πρόκειται για Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) ελεύθερου παιγνίου και εντάσσεται στον συνολικό σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ ως προς τις διεθνείς συνεργασίες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και στις δράσεις επιχειρησιακής εκπαίδευσης των δύο χωρών για την επαύξηση του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, της διαλειτουργικότητας και της συναντίληψης των εμπλεκομένων μονάδων σε αποστολές Έρευνας – Διάσωσης.

ΓΕΕΘΑ

Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν με την Κανονιοφόρο «Νικηφόρος» του Πολεμικού Ναυτικού, ελικόπτερο Super Puma AS-332 της Πολεμικής Αεροπορίας και πλωτό σκάφος του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, ενώ η Εθνική Φρουρά συμμετείχε με ένα ελικόπτερο AW 139.

Σκοπός της άσκησης ήταν η δοκιμή και η αξιολόγηση της ετοιμότητας αντίδρασης του συστήματος Ε-Δ σε περίπτωση αεροπορικού ατυχήματος εντός του FIR Αθηνών που συνιστά και την περιοχή ευθύνης Έρευνας – Διάσωσης της Ελλάδας, όπως και η βελτίωση της αποτελεσματικότητας στην συνεργασία του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (Ε.Κ.Σ.Ε.Δ.) του Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ με το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) της Κύπρου, και των ενεργειών τους σύμφωνα με τις ισχύουσες Διεθνείς Συμβάσεις και την εθνική νομοθεσία των δυο χωρών.

ΓΕΕΘΑ

Η άσκηση βασίστηκε σε εικονικό σενάριο, σύμφωνα με το οποίο ελληνικό πολιτικό αεροσκάφος εκτέλεσε προσθαλάσσωση εντός των ορίων του FIR Αθηνών, μετά από βλάβη που παρουσιάστηκε στους κινητήρες του. Άμεσα ενεργοποιήθηκε το σύστημα Έρευνας – Διάσωσης Ελλάδος και Κύπρου και πραγματοποιήθηκε εντοπισμός, διάσωση – περισυλλογή με τη χρήση ανυψωτήρα (hoist), και διακομιδή του διασωθέντος προσωπικού στην Ρόδο.